27/11/2022

Subiectul săptămânii

Un pic de culoare nu strică nimănui, nici măcar acestui sistem solar în formare.

Acum priviți o imagine luată cu telescopul spațial James Webb, imagine în care obiectul de interes este în centru, este mic și întunecat: un disc de praf care nu emite lumină.

Un disc este exact ceea ce se aude, o zonă imensă, de sute de miliarde de km în diametru și de sute de mii de km grosime, în care se află praf, pietre, gaz înghețat și o stea.

Steaua emite lumină, dar aceasta nu poate trece prin praf. Uneori însă în disc se află găuri (discontinuități) prin care lumina pleacă în spațiu. De asta vedem aripile de fluture din imagine.

Obiectul pe care îl vedem în imagine are frumosul nume de L1527.

Artemis 1 pleacă spre Lună

În dimineața de 16 noiembrie s-a lansat spre Lună racheta Artemis 1.

A ajuns pe orbita Pământului după 10 minute, iar la ora 10 (ora României) a început arderea motorului care o va îndrepta spre Lună.

Va ajunge la Lună în aproximativ 5 zile, la o depărtare de 64.000 de km de aceasta, după care se va apropia de ea, trecând la doar 130 de km de suprafață în ziua a 6-a a misiunii.

Apoi se va îndepărta de Lună ajungând la cea mai mare depărtare în ziua a 13-a a misiunii, după care, în ziua a 16-a, va începe să se îndrepte înspre Pământ.

Va mai trece încă o dată pe lângă Lună în ziua a 20-a, după care își va continua drumul spre casă.

În ziua 26-a a misiunii modulul va ajunge pe Pământ.

România văzută din spațiul cosmic

Iată o imagine cu o zonă de pe Terra foarte cunoscută de români, făcută de la o înălțime de 398 km, de către un astronaut de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Petru că fotografia este făcută noaptea, se vede iluminatul public din localități. Acolo unde imaginea este neclară se aflau nori.

Imaginea este luată pe 31 martie 2017, la ora 1 dimineața și se găsește pe site-ul de imagini luate de astronauți: Gateway to Astronaut Photography of Earth.