12/06/2024

Geminide

Dacă credeați că stelele căzătoare vă vor lăsa în pace în această iarna, v-ați înșelat.

În intervalul 4 -17 decembrie 203, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul activ (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde (ioniza) gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare.

Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelația Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”.

Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi”(meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele.

Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviți sus pe cer.

Când să mă uit?

Geminidele se pot vedea oricând între 4-17 decembrie, dar cei mai mulți meteori se vor vedea în noaptea apropiată de maxim.

În 2023, maximul curentului cade pe 14 decembrie, la ora 21. De la noi se poate vedea perioada de maxim, adică noaptea de 14/15.

În noaptea de 13 spre 14 decembrie vom vedea panta ascendentă a activității de maxim a curentului, în noaptea următoare perioada de maxim, iar în cealaltă panta descendentă.

Șansele sunt să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața în toate serile.

În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observați din afara orașelor mari. În mod normal se mai puțin de jumătate din numărul prognozat de meteori.

În anul 2023, în noaptea de maxim Luna va fi în preajma fazei de Lună Nouă și nu va dăuna foarte mult observațiilor.

Unde să mă uit?

Pentru a vedea stele căzătoare nu exista o direcție anume în care să priviţi. Secretul este următorul: cu cât vă uitaţi mai mult cu atât veţi vedea mai multe.

Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcați gros, mai ales pentru că trebuie să stați întinşi pe un șezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit.

După ce vă aşezaţi comod, priviţi la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minim o oră. Puteţi privi înspre est, sud, vest sau nord.

Geminidele sunt foarte lente aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s.

Nu contează dacă vedeți 5, 10 sau 50 de stele căzătoare în acele nopți. Ceea ce contează este că v-aţi aflat la momentul şi locul potrivit pentru a observa un fenomen cosmic deosebit.

Asteroidul-cometă

De obicei sursa curenților de meteori sunt cometele, bulgării de zăpadă murdară care în apropierea Soarelui sublimează (trec din stare solidă în stare gazoasă) eliberând praful prins în gheață.

În cazul Geminidelor, sursa este un asteroid (3200 Phaethon) care nu prezintă decât o caracteristică cometară: orbita sa în aduce în vecinătatea Soarelui, la numai 20 milioane de kilometri. Dar Phaeton nu se comportă ca o cometă. Se încăpățânează să rămână un obiect solid, fără coadă sau coamă.

Un studiu din 2009 în categorisește pe Phaethon ca „cometă solidă” care în preajma apropierii de Soare eliberează praf.

Bibliografie:

Dacă doriți să faceți observații serioase la meteori vă recomandăm să contactați Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).