09/11/2024

Observațiile noastre

În fiecare seară senină vizitatorii pot admira obiectele cerești. O simplă privire aruncată înspre cer este în primul rând un mijloc de recreere, pentru vizitatori și noi.

Însă la Observatorul Astronomic se fac şi observaţii (strângere de date și/sau prelucrarea lor). Acestea nu se pot face cu ochiul, ci folosind camere digitale speciale, foarte sensibile. 

Cerul luminat al capitalei nu permite realizarea unor anumite observații, dar la Observator se fac următoarele tipuri de observații (cu valoare științifică sau nu): măsurători de poziții de asteroizi și comete, urmărirea în timp a strălucirii stelelor variabile sau a supernovelor (cu filtru Johnsons V putem coborî până la magnitudinea 16, fără filtru până la 17, cu SNR>50), observarea suprafețelor sau a atmosferelor planetare și observarea Lunii.

Observațiile se trimit organizațiilor care centralizează datele: determinări de poziții la Minor Planet Center (cod de observator A92), determinări de străluciri la American Association of Variable Star Observers (cod de observator SBX) sau la Supenovae.Net.

Prezentăm mai sus câteva din rezultatele noastre din ultimii ani. O mare parte din ele (până în 2009) au fost realizate folosind instrumente ale asociaţiei Astroclubul Bucureşti.

Toate imaginile din paginile de observații pot fi descărcate şi vizionate gratis, dar dacă le folosiți la ceva anume trebuie să ne cereți permisiunea.