12/06/2024

Meteori – stele căzătoare

În nopțile senine se pot vedea multe obiecte şi fenomene astronomice pe cer, dar aproape toate pălesc când sunt comparate cu o stea căzătoare. Ori de câte ori vezi o stea căzătoare simţi că ai primit un cadou special din partea cosmosului.

Meteorii (denumirea științifică a stelelor căzătoare) se produc tot timpul. Mai mult ca sigur că ați văzut un asemenea fenomen într-una din serile lungi de vară. Dacă știți unde să vă uitați şi când şansele de a vedea multi meteori într-o singură seară cresc foarte mult.

Se știe că în luna august se pot vedea meteorii numiți Perseide. Sunt cei mai des observați pentru că atunci este perioada concediilor când mulți stau afară până noaptea târziu. Există şi în luna decembrie o perioadă când se văd mai multi meteori decât de obicei. De asemenea, mai sunt şi în alte luni astfel de momente.

Vizitatori din spațiul cosmic

În sistemul solar există mult mai multe obiecte cosmice în afară de Soare şi planete. Avem resturi rămase de la formarea planetelor, ce vin mărimi de la 1 atom până la sute de kilometri. Cele mai mari bucăți se numesc asteroizi şi comete iar cele medii ca mărime (de la bolovani imenși până la praf foarte fin) se numesc meteoroizi.

Toată această materie se afla în spațiul dintre planete. Din acest motiv, zilnic pe Terra, cad milioane de meteoroizi. Aceștia intră în atmosferă cu o viteză între 15 şi 65 km/s. Ca o comparație: cea mai rapidă armă lansează un glonț cu o viteză de 1,5 km/s.

Când meteoroizii intră în atmosferă cu această viteză enormă, aerul din jurul lor precum şi ei se aprind din cauza frecării cu aerul. Aerul din jurul lor se încălzește la o temperatură de câteva mii de grade. Astfel noi vedem o dâră luminoasă pe cer, numită meteor.

Meteoroizii se încălzesc atât de tare încât se sfărâmă în atmosferă. Uneori ei chiar explodează, producând o lumină puternică, numită bolid.

Destul de rar, meteoroidul nu arde complet în atmosferă şi o parte din el cade pe Pământ. Acesta este un meteorit.

Curenți de meteori

Fiind particule uşoare, meteoroizii nu pot sta un timp îndelungat pe o orbită stabilă în jurul Soarelui (se pot menţine pe orbite în jurul Soarelui câteva milioane de ani maxim). Interacția cu vântul solar face ca aceștia să fie expulzați din sistemul solar sau să fie trimiși spre Soare. Dar există totuşi un mare număr de meteoroizi în sistemul solar. De ce? Pentru că mereu se creează alţii.

Responsabile de această situație sunt cometele, bulgări imenși de gheaţă şi praf. Cometele sunt total neinteresante când sunt departe de Soare. Dar când se apropie de acesta, gheața se topește şi praful este expulzat cu viteză în spaţiu. Astfel se formează cozile cometelor.

Tot acest praf rămâne în urma comete, pe același drum. În câteva mii de ani, după mai multe treceri pe lângă Soare ale cometei, tot traseul acesteia va fi plin de particule de praf.

Uneori planeta noastră trece prin aceste regiuni bogate în meteoroizi. Astfel, pentru câteva ore, în atmosferă vor intra mii şi mii de asemenea obiecte. Atunci avem asa numitele ploi de stele.

Cele mai importante asemenea momente se produc în aprilie, august, noiembrie şi decembrie.

În momentele când se văd mai multi meteori aceștia par că vin dintr-o singură regiune de pe cer. Această regiune se numește radiant. Efectul de perspectivă, același care face ca șinele de tren să pară că se unesc în depărtare, face ca meteorii ce fac parte dintr-un curent să vina din aceeaşi regiune de pe cer. Această regiune se numește radiant.

Chiar dacă vin din aceeași direcție meteorii pot apărea oriunde pe cer, neexistând o direcție preferențială.

Curenții de meteori poartă numele constelațiilor unde sunt situați radianții: avem curenții Perseide (constelația Perseu), Leonide (constelația Leo).

Cum pot să văd meteorii?

Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd (numai) cu ochiul liber! Nu aveți nevoie de instrumente astronomice pentru a-i observa.

Vă trebuie totuși puțină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin.

În serile când se produc maximele curenților de meteori, ieșiți afara la ora indicată, așezați-vă confortabil pe un șezlong sau pătură și așteptați, privind pe cer. Așteptați 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul şi…

…nu vor trece nici 5-10 minute și veți vedea stelele căzătoare, în funcție de intensitatea maximului!

Astfel sunteți exact unde trebuie pentru a observa stelele căzătoare.

Cu cât locul de unde observați este mai întunecat, adică nu aveți lumini împrejur, cu atât veți vedea mai mulți meteori. Dacă nici Luna nu se află pe ce, puteți observa în condiții ideale meteorii.

Citește și un ghid de fotografiere a meteorilor.

Curenți de meteori cu activitate ușor de observat

În fiecare an avem câțiva curenți de meteori bogați. Numele lor provine de la constelația în care se află radiantul. Momentele cele mai bune pentru observare, dacă doriți să vedeți meteori mulți sunt în preajma maximului curentului.

Anul începe cu Quadrantidele, un curent de meteori ce are radiantul în constelația Bootes, lângă Carul Mare. Maximul curentului se produce în ziua de 3 sau 4 ianuarie. Este unul din cei mai puternici curenți de meteori, producând, în timpul maximului între 100 şi 140 de meteori pe oră. Meteorii acestui curenți sunt strălucitori și foarte rapizi.

Lunile februarie şi martie nu sunt foarte bune pentru observarea meteorilor. Nu sunt curenți de meteori bogați.

Primăvara vine cu porția sa de meteori, începând cu luna aprilie. Curentul de meteori Lyride are maximul în perioada 20-22 aprilie. În timpul maximului se pot vedea aproximativ 20 meteori pe oră, ce vin din constelația Lyra, de lângă strălucitoarea stea Vega. Uneori Lyridele produc surprize, cu erupții de până la 100 de meteori pe oră.

Urmează curentul de meteori eta-Aquaride. Acesta are maximul în data de 5 sau 6 mai şi poate fi observat în condiții bune, fiind destul de cald afară, noaptea. În timpul maximului se văd numai între 40 și 85 de meteori pe oră, aceștia sunt destul de interesanți pentru că provin din celebra cometă Halley.

În iunie nu sunt șanse să vedeți meteori mulți, dar, începând cu mijlocul lui iulie situația se schimbă.

A doua jumătate a lunii iulie este foarte bogată în meteori. Sunt activi câțiva curenți de meteori, care au radianții apropiați pe cer, în constelațiile Aquarius şi Capricornus. Astfel, în fiecare seară, se pot vedea între 15 şi 30 de meteori pe oră.

În luna august, in 11, 12 sau 13 se produce maximul curentului Perseide. Este cel mai celebru curent de meteori, pentru că în acea perioadă mulți pământeni sunt în concediu şi pot sta până mai târziu în noapte. Acest curent produce între 50 şi 80 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai numeroasă.

Luna septembrie este liniștită, dar în octombrie apare un curent de meteori mai important: Orionidele. Între 21 şi 22 octombrie, Orionidele produc până la 30 de meteori pe oră. Toate fragmentele ce ard în atmosferă provin de la cometa Halley.

Leonidele au maximul în zilele de 16, 17 sau 18 noiembrie. În timpul maximului se pot vedea 10-15 meteori pe oră. Între 1998-2002 Leonidele au fost foarte bogate în meteori, pentru că sursa acestui curent, cometa Tempel-Tuttle, a trecut la periheliu.

În decembrie apare, poate cel mai spectaculos curent de meteori, Geminidele. Geminidele produc în timpul maximului între 60-80 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori (bolizi). Maximul vine în jurul datei de 13 decembrie.

Ultimul curent meteoric al anului este curentul Urside. Maximul acestuia vine în zilele de 22 sau 23 decembrie, cu un număr de 5-10 meteori pe oră. Uneori se produc adevărate erupții cu până în 100 de meteori pe oră.

Aceasta este o trecere în revistă a curenților de meteori mai importanți. Detalii despre fiecare veți găsi la momentul potrivit. Vedeți că dacă doriți să observați meteori, aveți ce face tot anul!

Calendarul curenților de meteori pe 2024

Datele de mai jos au ca sursă calendarul de meteori compilat de Organizația Mondială de Meteori (IMO – International Meteor Organization).

CurentPerioada de activitate în 2024Data maximuluiViteza meteorilor [km/s]ZHR- număr de meteori pe orăDetalii în 2024
Quadrantide(QUA)dec 28-ian 124 ianuarie, ora 11 ziua41110De văzut în nopțile de 3/4 și 4/5 ianuarie
Lyride(LYR)apr 16-apr 2522 aprilie ora 9 ziua4918Maximul se produce ziua. De observat în noaptea de dinaintea maximului, care va fi o noapte cu Luna aproape Plină. Nefavorabil anul acesta
Eta Aquaride (ETA)apr 19-mai 286 mai, ora 006650De observat în noaptea de 5 spre 6 mai, o noapte fără Lună
Perseide(PER)iul 17-aug 2412 august, ziua59100De observat în noaptea de 11/12 și 12/13 august. Luna nu va deranja mult observațiile.
Orionide (ORI)oct 02-nov 0721 spre 22 octombrie6620Luna strică observațiile
Leonide (LEO)nov 06-nov 3017 noiembrie, ora 671 - meteori foarte rapizi10Luna strică observațiile
Geminide(GEM)dec 04-dec 1714 decembrie, ora 335150Luna strică observațiile. De încercat în noaptea de 13 spre 14 decembrie

Explicaţii:

  • curent: numele curentului de meteori şi codul său; numele vine de la constelaţia din care vin meteorii, iar uneori se trece şi o stea mai apropiată de radiant;
  • perioada de activitate: perioada în care este activ curentul; în aceste nopți cei mai mulți meteori provin de la curentul meteoric activ;
  • maximul: momentul de maxim al curentului; atunci veți putea vedea cel mai mare număr de meteori din respectivul curent;
  • longitudinea ecliptică: locul pe ecliptică unde se află situat radiantul; când Pământul se află în această poziție față de Soare, se produce maximul;
  • poziția radiantului pe cer: coordonatele radiantului pe cer, ascensie dreaptă şi declinaţie; cei ce doresc să vadă meteori pot privi în orice direcție pe cer, de preferat deasupra capului;
  • viteza meteorilor: viteza cu care intră în atmosferă meteorii; cu cât este mai mare viteza cu atât vor fi mai rapizi meteorii;
  • ZHR: numărul de meteori pe oră ce pot fi văzuţi în noaptea de maxim, în condiții ideale; de obicei o persoană care observă din afara orașului va vedea jumătate din numărul ZHR-ului; din orașe se văd o zecime din meteorii preconizați;

Mai departe

Află totul despre Quadrantide

Află totul despre
Lyride

Află totul despre Perseide

Află totul despre Geminide

Află totul despre Leonide

Află cum poți fotografia meteori