13/06/2024

Harta cerului

Aici găsiți hărți ale cerului pentru lunile ce vor urma.

O harta a cerului conține constelațiile vizibile la o anumita oră, zi și luna din an, pentru un anumit loc de pe Pământ. Pe aceasta sunt trecute și planetele vizibile în acea lună, la ora la care a fost trasată harta.

Hărțile de mai jos sunt trasate pentru mijlocul lunii, la ora 21, ora acceptabilă pentru observarea cerului în timpul iernii. Hărțile pentru lunile de vară sunt trasate pentru ora 22.

Cum se folosește harta

Iesiţi afară cam cu o oră inainte de ora afişată pe hartă noastră. Ţineţi harta ridicată în faţa voastră, având grijă să o orientaţi după punctele cardinale de pe teren. Vestul este (aproximativ) locul unde apune Soarele.

Marginea hărţii noastre reprezintă orizontul şi stelele de pe hartă se potrivesc cu cele de deasupra capului. Centrul hărţii noastre este zenitul, punctul de deasupra capului. Este foarte important să orientați harta după punctele cardinale. Este cheia succesului învățării constelațiilor.

După ce orientați harta, căutați o stea mai strălucitoare pe cer. Căutați-o și pe hartă. Pe hartă, stelele strălucitoare sunt cele reprezentate prin disc mare. Dopa ce ați găsit-o, căutați, pe hartă, stele din apropierea stelei identificate. După ce aţi ales aceste stele, căutați-le şi pe cer.

Constelațiile sunt formate de stelele unite cu linii, pe harta noastră. Din stea în stea puteți învăța toate constelațiile vizibile la un moment dat.

Harta este realizata pentru latitudinea medie a ţării noastre. Dacă încercați să observați de la latitudini nordice, stelele din sudul hărții vor coborî sub orizont iar cele din nordul hărții vor fi situate mai sus pe cer. Mai multe indicații aici.

Harta cerului pentru 2024

Mai jos vă punem la dispoziție mai multe materiale care vă vor ajuta la învățarea cerului.

Află care sunt punctele cardinale

Cum învăț constelațiile

Forme pe
cer

Totul despre constelații