09/11/2024

Constelațiile

Dacă vrei să înveți constelațiile citește articolul special. Aici vei găsi un articol despre ce înseamnă constelațiile.

Privește cerul într-o seară senină și vei vedea câteva mii de stele. Vei observa că nu sunt dispuse uniform pe cer, nu au aceeași strălucire și dacă te străduiești poți identifica stele care par aranjate în anumite forme. Poți vedea foarte ușor forme geometrice dar în trecut oamenii și-au imaginat ca vad diferite animale, obiecte sau eroi din povesti.

În acest mod au apărut constelațiile, adevărate regiuni în care este împărțit cerul. În timpurile moderne termenul de constelație se referă la o anumită regiune de pe cer, bine delimitată, care conține și una dintre figurile formate de către cei din vechime.

Conceptul de constelație reprezintă un reper al locului de pe cer unde se poate afla un obiect cosmic. Nu trebuie „luate în serios” pentru că sunt delimitări subiective ale cerului.

O constelație, trei viziuni

Văzute de pe Pământ toate stelele strălucitoare dintr-o constelație par a fi legate fizic. Nu putem observa doar privind la stele, adâncimea în spațiu a fiecăreia: unele sunt mai apropiate, altele mai depărtate de noi. Din aceasta cauză toate stelele par să se afle la aceeași depărtare, diferența dintre ele fiind de strălucire.

Desigur ca nu este așa, unele stele strălucitoare putând fi situate mai departe decât unele mai slabe ca strălucire. Totul depinde de diametrul și luminozitatea (strălucirea intrinsecă) stelei. Există stele nu mai mari decât Pământul care, situate la numai câțiva ani lumină depărtare, sunt mai slabe ca strălucire decât stele de câteva mii de ori mai mari decât Pământul și situate la câteva sute de ani lumină depărtare (adică foarte departe).

Cine a inventat constelațiile?

Este imposibil de spus cine a inventat primele constelații. Avem informații că babilonienii, indienii, grecii, romani, chinezii, amerindienii. Cei de mai sus locuiau in emisfera nordica și de aceea au creat constelațiile vizibile din această parte a planetei noastre. Ptolemeu, astronomul greco-egiptean care a trăit în al doilea secol era noastră, a catalogat mai mult de 1022 de stele și a menționat existența a 48 de constelații în lucrarea sa Megale Sintaxis (Almagesta, 150 e.n.). Aceste 48 de constelații sunt numite „constelații antice” și o parte se folosesc chiar în prezent.

Ptolemeu nu a inventat constelațiile antice (în afară de câteva) ci le-a menționat pe cele care se foloseau în zilele sale.

Constelațiile lui Ptolemeu (anul 150 e.n.)

  1. Ursa Minor: Ursa Mică
  2. Ursa Major: Ursa Mare
  3. Draco: Dragonul
  4. Cepheus: Regele Etiopiei
  5. Bootes: Boarul
  6. Corona Borealis: Coroana Boreală
  7. Hercules: Hercule
  8. Lyra: Lira
  9. Cygnus: Lebăda
  10. Cassiopeia: Regina Etiopiei
  11. Perseus: Perseu; tine capul Meduzei
  12. Auriga: Vizitiul
  13. Ophiuchus: Omul cu Șarpele (Esculap)
  14. Serpens: Șarpele .
  15. Sagitta: Săgeata
  16. Aquila: Vulturul
  17. Delphinus: Delfinul
  18. Equuleus: Calul mic sau Mânzul
  19. Pegasus: Pegas, calul înaripat
  20. Andromeda: Andromeda, prințesa Etiopiei
  21. Triangulum: Triunghiul
  22. Aries: Berbecul
  23. Taurus: Taurul
  1. Gemini: Gemenii
  2. Cancer: Racul
  3. Leo: Leul
  4. Virgo: Fecioara
  5. Libra: Balanța
  6. Scorpius: Scorpionul
  7. Sagittarius: Săgetătorul
  8. Capricornus: Capricornul
  9. Aquarius: Vărsătorul
  10. Pisces: Peștii
  11. Cetus: Balena
  12. Orion: Orion, vânătorul
  13. Eridanus: Râul
  14. Lepus: Iepurele
  15. Canis Major: Câinele Mare
  16. Canis Minor (Procyon): Câinele Mic
  17. Argo: Nava argonauților; în prezent este divizată în trei constelații (Carina, Puppis și Vela)
  18. Hydra: Hidra, șarpele de apă
  19. Crater: Cupa
  20. Corvus: Corbul
  21. Centaurus: Centaurul
  22. Lupus (Bestia): Lupul sau Bestia
  23. Ara: Altarul47 Corona Australis: Coroana Australă

La începutul secolului XVI navigatorii europeni au început să exploreze emisfera sudică și pe lânga animale și locuri ne mai vazute, au întâlnit și stele necunoscute. Nevoia de orientare precisă a dus la catalogarea stelelor și la creearea de noi constelații. Așa au apărut constelațiile emisferei sudice care au nume mai tehnice.

Doi navigatori olandezi aveau să compună câteva constelații în anul 1597. Pieter Dirkszoon Keyser și Frederick de Houtman au realizat un catalog de 303 stele și au creat 12 constelații pe cerul sudic. Finanțatorul celor doi, Petrus Plancius, a încropit alte nouă constelații dintre care în prezent se folosesc doar trei: Camelopardalis (Girafa), Columba (Porumbelul) și Monoceros (Licornul, Inorogul).

Constelatiile lui Pieter Dirkszoon Keyser și Frederick de Houtman (1597) plus Peter Plancius (1600)

  1. Apus: Pasărea Paradisului
  2. Chameleon: Cameleonul
  3. Dorado: Peștele de aur
  4. Grus: Cocorul
  5. Hydrus: Hidra Australă
  6. Indus: Indianul
  7. Musca: Musca
  8. Pavo: Păunul
  9. Phoenix: Phoenix
  10. Triangulum Australe: Triunghiul Austral
  11. Tucana: Tucanul
  12. Volans: Peștele Zburător

La începutul secolului XVII, astronomul Johann Bayer a creat alte 12 constelații sudice iar compatriotul său Jakob Bartsch a alte trei. Marele astronom Johannes Hevelius, în 1687, a inventat alte șapte constelații.

Constelațiile lui Hevelius (1690)

  1. Canes Venatici: Câinii de vânătoare
  2. Cerberus: monstru cu trei capete (în Hercules)
  3. Lacerta: Șopârla
  4. Leo Minor: Leul Mic
  5. Lynx: Linxul
  6. Mons Maenalus: Muntele Mainalo (în Bootes)
  7. Musca: Musca
  8. Scutum: Scutul lui Sobieski al treilea
  9. Sextans: Sextantul
  10. Triangulum minor: Triunghiul Mic (lângă Triangulum)
  11. Vulpecula: Vulpea

În urma unei calatorii în Africa de Sud, Nicolas-Louis de Lacaille a creat încă 14 constelații și a catalogat 10,000 de stele. Aceste noi constelații sunt cunoscute sub numele de „constelații moderne”. Temele constelațiilor lui Lacaiile nu erau mitologice ci moderne. Inspirat de mișcarea renascentistă, astronomul francez creează constelații care redau descoperirile științifice ale perioadei.

Constelatiile lui Lacaille (1750)

  1. Antila: Pompa pneumatică
  2. Caelum: Dalta
  3. Carina: Carena (navei Argo)
  4. Circinus: Compasul
  5. Fornax: Cuptorul
  6. Horologium: Orologiul
  7. Mensa: Platoul (muntele din Cape Town)
  8. Microscopium: Microscopul
  9. Norma: Echerul
  10. Octans: Octantul
  11. Pictor: Pictorul
  12. Puppis: Pupa (navei Argo)
  13. Pyxis: Compasul
  14. Reticulum: Reticulul
  15. Sculptor: Sculptorul
  16. Telescopium: Telescopul
  17. Vela: Velele (navei Argo)

În general constelațiile antice sunt numite după figura pe care o reprezintă. Constelații ca Leo și Orion seamănă cu personajul dupa care au fost create (un leu și un om), dar majoritatea nu aduc a animalele, personajele și obiectele pe care la reprezintă.

Constelațiile moderne, majoritatea vizibile din emisfera sudică, au fost numite dupa prieteni, patronii expeditiilor și după diferite invenții (cum ar fi telescopul și microscopul). Nefiind nici o regulă în vigoare formele constelațiilor erau arbitrare și variau de la o harta la alta.

Unele constelații conțin grupări evidente de stele care ajută la găsirea constelației mari. Cele mai cunoscute se află în tabelul de mai jos. Le găsiți pe toate la articolul special.

NumeConstelațieCând se vede (ideal este anotimpul cu bold)Descriere
Carul MareUrsa Majortot timpul anului, primăvaraO parte din stelele din Ursa Major
Carul MicUrsa Minortot timpul anului, primăvaraStelele din constelație formează carul
W-ul din CassiopeiaCassiopeiatot timpul anului, iarnaLitera W formată de stelele din Cassiopeia
PleiadeleTaurustoamna, iarna, primăvaraCloșca cu pui, roi stelar vizibil cu ochiul liber
HyadeleTaurustoamna, iarna, primăvaraLitera V din stele; tot un roi stelar
Mare pătrat din PegasusPegasusvara, toamna, iarnaTrei stele din Pegasus și una din Andromeda formează un mare pătrat
Centura lui OrionOriontoamna, iarna, primăvaraTrei stele de strălucire asemănătoare în linie
Sabia lui OrionOriontoamna, iarna, primăvaraStelele aflate în stânga-jos față de centură, una fiind Marea Nebuloasă din Orion
Triunghiul de iarnăOrion-Canis Major-Canis Minortoamna, iarna, primăvaraTriunghi echilateral format din stelele Sirius – Procyon – Betelgeuse
Triunghiul de varăLyra-Altair-Denebiarna, primăvara, vara, toamnaTriunghi aproape isoscel format din stelele Vega – Altair – Deneb
Inelul din PiscesPiscesvara, toamna, iarnaO parte a constelației Pisces formată din șapte stele dispuse ca un cerc; sunt vizibile de unde cerul este curat

Înainte de anul 1922 orice astronom putea să inventeze constelații și din cauza acestui lucru s-au creat multe confuzii. Pentru a elimina orice problemă, Uniunea Astronomică Internațională, formată din astronomi din toată lumea, a decis să stabilească un număr fix de constelații cu granițe precis delimitate. Astfel, prin convenție, s-au stabilit 88 de constelații care au numele în latină, o limbă universală.

În 1930 a fost publicată lucrarea „Délimitation scientifique des constellations”, de catre Eugène Delporte, în care sunt trecute delimitările științifice ale constelațiilor. Această lucrare constituie referința pricipală în domeniul constelațiilor.

Este important de știut că, științific vorbind, constelațiile reprezintă o zonă de pe cer și nu un desen format din stele strălucitoare.

Avem pe cer constelații mai cunoscute. În primul rând constelațiile „zodiacale”, străbătute aparent de Soare, Lună, planete, asteroizi și unele planete. Acestea sunt constelațiile aflate în planul sistemului solar sau planul orbitei Pământului. Avem și constelațiile „circumpolare” care nu apun niciodată și sunt vizibile tot timpul anului precum și constelațiile prin care trece Calea Lactee.

Constelații „speciale”

Constelații zodiacale (prin care trec planetele, Soarele și Luna): Aquarius, Aries, Auriga, Cancer, Capricornus, Cetus, Corvus, Crater, Gemini, Hydra, Leo, Libra, Ophiucus, Orion, Pegasus, Pisces, Sagittarius, Scorpius, Scutum, Sextans, Taurus, Virgo.

Constelații circumpolare pentru România (care nu apun): Ursa Major, Draco, Ursa Minor, Cepheus, Cassiopeia, Camelopardalis, Lynx (parțial), Lacerta (parțial), Perseus (parțial), Cygnus (parțial), Auriga (parțial), Hercule (parțial).

Constelații prin care se deplasează polul nord ceresc, folosind granițele actuale ale acestora: Ursa Minor (între 478 î.e.n. și 2236 e.n.), Cepheus (2236-9080), Cygnus (9080-12380), Lyra cu Vega stea Polară (12380-14332), Hercules (14332-18900), Draco (18900-19190), Bootes (19190-19380), Draco cu Thuban stea Polară (19380-22686y), Ursa Minor (22686-22910), Draco (22910-23530), Camelopardalis (23530-26720). Polul ceresc face o rotație completă pe cer la fiecare 25.800 de ani. În viitor constelațiile se vor modifica și la fel și granițele. Nu garantăm că în anul 20.000 constelațiile vor mai avea numele de azi

Constelațiile prin care trece Calea Lactee. Urmăriți în orice anotimp brâul luminos al Căii Lactee prin aceste constelații. Este recomandat să le observați prin binoclu dintr-un loc lipsit de lumini artificiale (veți vedea forte multe stele): Monoceros, Canis Minor, Orion, Gemini, Taurus, Auriga, Perseus, Camelopardalis, Cassiopeia, Lacerta, Cepheus, Cygnus, Lyra, Sagitta, Vulpecula, Aquila, Ophiucus, Serpens Cauda, Scutum, Sagittarius, Scorpius, Corona Australis, Lupus, Norma, Ara, Centaurus, Circinus, Triangulum Australe, Crux, Musca, Carina, Vela, Puppis, Pyxis, Canis Major.

Tabel cu toate constelațiile

Sunt trecute următoarele informații: numele constelației, traducerea numelui latinesc, numele popular românesc (conform lui Ion Ottescu), aria de pe cer ocupată, celei mai strălucitoare stele sau, dacă nu există, denumirea Bayer (alfa cea mai strălucitoare stea din constelație), originea constelației și și anotimpul ideal pentru observații. O listă cu mai multe date despre constelații se găsește aici.

Datele despre stele au fost obținute din catalogul The Bright Star Catalogue, 5th Revised Ed. (Preliminary Version) Hoffleit D., Warren Jr W.H. Date despre constelații din catalogul Constellation Boundary Data (Davenhall+ 1989). Alte surse folosite: Anuarul Astronomic al Institutului Astronomic al Academiei Române (pe anul 2012).

ConstelațiaTraducereNumele popular românescAria de pe cer (%)Numărul de stele vizibile cu ochiul liber (până la magnitudinea 6,5)Numele celei mai strălucitoare steleOrigineAnotimpul ideal pentru observare
AndromedaAndromedaJgheabul1,751152AlpheratzPtolemeutoamna
AntliaMasina Pneumatică0,57942α Antliae1763, Lacailleprimavara
ApusPasărea Paradisului0,539α Apodis1603, Uranometria, creata de Keyser si de Houtmanvara
AquariusVărsătorul2,375172SadalsuudPtolemeutoamna
AquilaVulturul1,582124AltairPtolemeuvara
AraAltarul0,57571β AraePtolemeuvara
AriesBerbecul1,0786HamalPtolemeutoamna
AurigaVizitiul1,594152CapellaPtolemeuiarna
BoötesBoarulVăcarul2,198144ArcturusPtolemeuprimavara
CaelumDalta0,30320α Caeli1763, Lacailleiarna
CamelopardalisGirafa1,835152β Camelopardalis1624, Bartschiarna
CancerRacul1,226104AltarfPtolemeuiarna
Canes VenaticiCâinii de vânătoare1,12859Cor Caroli1690, Firmamentum Sobiescianum, Heveliusprimavara
Canis MajorCâinele mare0,921147SiriusPtolemeuiarna
Canis MinorCâinele micSpițelnicul mic, Sfredelul0,44447ProcyonPtolemeuiarna
CapricornusCapricornul1,00381Deneb AlgediPtolemeutoamna
CarinaCarena1,198225Canopus1763, Lacaille, rupta din fosta Argo Navisprimavara
CassiopeiaCassiopeiaTronul, Mânăstirea, Scaunul lui Dumnezeu1,451157ShedirPtolemeutoamna
CentaurusCentaurul2,571281Rigel KentaurusPtolemeuprimavara
CepheusCefeuCoasa1,425152AlderaminPtolemeutoamna
CetusBalena2,985189Deneb KaitosPtolemeutoamna
ChamaeleonCameleonul0,31931α Chamaeleontis1603, Uranometria, creata de Keyser si de Houtmanprimavara
CircinusCompasul0,22639α Circini1763, Lacailleprimavara
ColumbaPorumbelul0,65568Phact1679, Royer, o parte din fostul Canis Majoriarna
Coma BerenicesPărul (Cosițele) Berenicei0,93766β Comae Berenices1603, Uranometria, o parte din fostul Leoprimavara
Corona AustralisCoroana Australă0,3146Alphecca MeridianaPtolemeuvara
Corona BorealisCoroana BorealăCununa, Hora0,43337AlpheccaPtolemeuvara
CorvusCorbul0,44629GienahPtolemeuprimavara
CraterCupa0,68533δ CraterisPtolemeuprimavara
CruxCrucea Sudului0,16649Becrux1603, Uranometria, rupta din fosta Centaurusprimavara
CygnusLebădaCrucea mare, Fata cu cobilița1,949262DenebPtolemeuvara
DelphinusDelfinulTăglia0,45744RotanevPtolemeuvara
DoradoPeștele de Aur0,43429α Doradus1603, Uranometria, creata de Keyser si de Houtmaniarna
DracoDragonulBalaurul, Zmeul2,625211EtaminPtolemeuvara
EquuleusCalul Mic0,17416KitalphaPtolemeutoamna
EridanusEridanul2,758194AchernarPtolemeuiarna
FornaxCuptorul0,96459Fornacis1763, Lacailletoamna
GeminiGemenii1,245119PolluxPtolemeuiarna
GrusCocorul0,88655Alnair1603, Uranometria, creata de Keyser si de Houtmantoamna
HerculesHerculeOmul2,97245KornephorosPtolemeuvara
HorologiumOrologiul0,60330α Horologii1763, Lacailleiarna
HydraHidra3,158238AlphardPtolemeuprimavara
HydrusHidra Australă0,58933β Hydri1603, Uranometria, creata de Keyser si de Houtmantoamna
IndusIndianul0,71342α Indii1603, Uranometria, creata de Keyser si de Houtmantoamna
LacertaȘopârla0,48668α Lacertae1690, Firmamentum Sobiescianum, Heveliustoamna
LeoLeulCalul2,296123RegulusPtolemeuprimavara
Leo MinorLeul Mic0,56237Praecipua1690, Firmamentum Sobiescianum, Heveliusprimavara
LepusIepurele0,70473ArnebPtolemeuiarna
LibraBalanțaCumpăna, Cântarul1,30483ZubeneshamaliPtolemeuvara
LupusLupul0,809127α LupiPtolemeuvara
LynxLinxul1,32297α Lyncis1690, Firmamentum Sobiescianum, Heveliusiarna
LyraLiraCiobanul cu oile0,69473VegaPtolemeuvara
MensaPlatoul0,37222α Mensae1763, Lacailleiarna
MicroscopiumMicroscopul0,50843γ Microscopii1763, Lacailletoamna
MonocerosLicornul1,167138α MonocerotisPetrus Planciusiarna
MuscaMusca0,33562α Muscae1603, Uranometria, creata de Keyser si de Houtmanprimavara
NormaEcherul0,40144γ2Normae1763, Lacaillevara
OctansOctantul0,70660ν Octantis1763, Lacailletoamna
OphiuchusOfiucusOmul cu Șarpele2,299174RasalhaguePtolemeuvara
OrionOrionRarițele1,44204RigelPtolemeuiarna
PavoPăunul0,91587Peacock1603, Uranometria, creata de Keyser si de Houtmanvara
PegasusPegasPuțul, Toaca2,717177EnifPtolemeutoamna
PerseusPerseuBarda, Căpățâna1,491158MirphakPtolemeuiarna
PhoenixPhoenix1,13871Ankaa1603, Uranometria, creata de Keyser si de Houtmantoamna
PictorPictorul0,59849α Pictoris1763, Lacailleiarna
PiscesPeștii2,156150η PisciumPtolemeutoamna
Piscis AustrinusPeștele Austral0,59547FomalhautPtolemeutoamna
PuppisPupa1,632237Naos1763, Lacaille, rupta din fosta Argo Navisiarna
PyxisBusola0,53541α Pyxidis1763, Lacailleprimavara
ReticulumReticulul0,27623α Reticuli1763, Lacailleiarna
SagittaSăgeata0,19426γ SagittaePtolemeuvara
SagittariusSăgetătorul2,103194Kaus AustralisPtolemeuvara
ScorpiusScorpionul1,204167AntaresPtolemeuvara
SculptorSculptorul1,15152α Sculptoris1763, Lacailletoamna
ScutumScutul0,26429α Scuti1690, Firmamentum Sobiescianum, Heveliusvara
Serpens (împărțit în Caput și Cauda)Sarpele (împărțit în Capul și Coada)Calea Rătăciților1,544108UnukalhaiPtolemeuvara
SextansSextantul0,7638α Sextantis1690, Firmamentum Sobiescianum, Heveliusprimavara
TaurusTaurul1,933223AldebaranPtolemeuiarna
TelescopiumTelescopul0,6157α Telescopii1763, Lacaillevara
TriangulumTriunghiul0,3225β TrianguliPtolemeutoamna
Triangulum AustraleTriunghiul Austral0,26735Atria1603, Uranometria, creata de Keyser si de Houtmanvara
TucanaTucanul0,71445α Tucanae1603, Uranometria, creata de Keyser si de Houtmantoamna
Ursa MajorUrsa MareCarul Mare3,102209AliothPtolemeuprimavara
Ursa MinorUrsa MicăCarul Mic0,6239PolarisPtolemeuvara
VelaVelele1,211214Regor1763, Lacaille, rupta din fosta Argo Navisprimavara
VirgoFecioara3,138169SpicaPtolemeuprimavara
VolansPeștele Zburător0,34331β Volantis1603, Uranometria, creata de Keyser si de Houtmaniarna
VulpeculaVulpea0,6568Anser1690, Firmamentum Sobiescianum, Heveliusvara