13/10/2024

Forme pe cer

Constelațiile, formele oficiale pe cer, sunt folosite în lume astronomilor pentru că sunt compuse din stele vizibile cu ochiul liber. Sunt relativ ușor de învățat dacă te obișnuiești cu cerul. Dacă o faci vei remarca alte forme, mult mai evidente, compuse tot din stele strălucitoare, și mai ușor de învățat.

Americanii le spun „asterisms” noi „forme”. Le puteți găsi în orice anotimp, din orice loc din emisfera nordică și de obicei sunt primele grupări de stele pe care le veți ști. Pentru că ajută la identificare constelațiilor le veți găsi trecute pe hărțile noastre.

Probabil că știți deja una: Carul Mare, acesta fiind una dintre formele despre care vorbim și nu o constelație. Toate formele de mai jos fac parte din diferite constelații.

NumeConstelațieCând se vede (ideal este anotimpul cu bold)Descriere
Carul MareUrsa Majortot timpul anului, primăvaraO parte din stelele din Ursa Major
Carul MicUrsa Minortot timpul anului, primăvaraStelele din constelație formează carul
W-ul din CassiopeiaCassiopeiatot timpul anului, iarnaLitera W formată de stelele din Cassiopeia
PleiadeleTaurustoamna, iarna, primăvaraCloșca cu pui, roi stelar vizibil cu ochiul liber
HyadeleTaurustoamna, iarna, primăvaraLitera V din stele; tot un roi stelar
Mare pătrat din PegasusPegasusvara, toamna, iarnaTrei stele din Pegasus și una din Andromeda formează un mare pătrat
Centura lui OrionOriontoamna, iarna, primăvaraTrei stele de strălucire asemănătoare în linie
Sabia lui OrionOriontoamna, iarna, primăvaraStelele aflate în stânga-jos față de centură, una fiind Marea Nebuloasă din Orion
Triunghiul de iarnăOrion-Canis Major-Canis Minortoamna, iarna, primăvaraTriunghi echilateral format din stelele Sirius – Procyon – Betelgeuse
Triunghiul de varăLyra-Altair-Denebiarna, primăvara, vara, toamnaTriunghi aproape isoscel format din stelele Vega – Altair – Deneb
Inelul din PiscesPiscesvara, toamna, iarnaO parte a constelației Pisces formată din șapte stele dispuse ca un cerc; sunt vizibile de unde cerul este curat

Carul Mare și Carul Mic

Carul Mare este cea mai recunoscută formă de pe cer. Este compus din patru stele aranjate sub forma de patrulater și încă trei ca o linie curbată. Cele patru formează carul și cele trei „oștea” adică bățul de care se leagă boii/caii sau alte animale de tracțiune.

Reprezintă cu adevărat o parte din constelația Ursa Major, oiștea fiind de fapt coada ursului. Cele patru stele din car se numesc Dubhe, Merak, Phecda și Megrez (cea mai slabă ca strălucire). În oiște avem pe Alioth, Mizar, Alkaid. Mizar este însoțită vizual de Alcor și formează o stea dublă.

Carul Mic este constelația Ursa Mică. Carul este corpul ursului iar oiștea coada lui. Prima stea din oiște este faimoasa stea Polară (Polaris). Doar două stele se văd bine din orașele poluate luminos: Polaris și Kochab. Uneori se întrezărește și a treia, restul fiind vizibile din locurile cu cer curat.

W-ul din Cassiopeia

Nu departe de Carul Mic, și mereu pe cer, se află constelația Cassiopeia. Cele cinci stele strălucitoare din constelație sunt aranjate sub forma literei W (sau M). Puteți vedea mereu W-ul pe cer, mereu înspre nord, pentru că nu apune niciodată de la noi din țară. Cel mai sus pe cer se află iarna și cel mai jos vara.

ea mai strălucitoare stea din constelație se numește Schedar. Cei mai mulți oameni văd din prima patru stele sub forma de W incomplet. Dacă vă mai străduiți puțin veți vedea toată litera (constelația).

Constelației i se spunea de către țăranii români „scaunul”.

Pleiadele și Hyadele

Pleiadele sunt Cloșca cu Pui iar Hyadele sunt… Hyadele. Amândouă obiectele se văd toamna, iarna și primăvara și se află în constelația Taurus.

Hyadele sunt de fapt câteva stele sub forma literei V cu una mai strălucitoare în vârful laturii din stânga. Toate stelele (în afară de cea strălucitoare numită Aldebaran) se află la aceeași distanță de noi, aproximativ 150 ani lumină de noi. Dacă vă uitați cu atenție sub Aldebaran, pe latura din stânga, veți vedea o stea dublă, „numită” theta din Taurus (θ Tauri).

Hyadele înseamnă „ploaie” pentru că grecii din antichitate au observat că stelele cel mai devreme răsărit și cel mai târziu apus se produceau în lunile noiembrie și mai, luni ploioase.

Pleiadele sunt tot o grupare de stele situate în același loc în spațiu (roi stelar). Se află la 400 ani lumină și se mișcă împreună prin spațiu. Cu ochiul liber se văd între cinci și opt stele, cea mai strălucitoare numindu-se Alcyone. Sunt printre primele stele menționate în istorie (în 2357 î.e.n. de către chinez) așă că este o onoare să le identificați.

Noi le spunem „Cloșca cu Pui” iar japonezii „Subaru”.

Centura și sabia lui Orion

Rămânem pe cerul de iarnă (mai exact toamnă, iarnă, primăvară) și privim înspre cea mai ușor de recunoscut constelație: Orion. Motivul este simplu: în mijlocul constelației tronează trei stele aproape identice ca strălucire, aranjate într-o linie. Formează „centura lui Orion”, cureaua acestuia. Le puteți vedea pe cer noaptea între lunile august și mai, cel mai bine fiind în friguroasele luni de iarnă.

Cele trei stele se numesc (de la dreapta la stânga adică în ordinea răsăritului): Mintaka, Alnilam și Alnitak. Nume frumoase dar cu semnificație puțin banală: brâul, șirul și mânerul.

Sub centura lui Orion, în stânga jos, se află alte trei stele dispuse vertical. Formează „sabia” lui Orion, cea din mijloc fiind Marea Nebuloasă din Orion.

Triunghiul de iarnă

Cele mai strălucitoare stele de pe cerul vizibil iarna seara și aproape toată noaptea, formează un mare triunghi aproape echilateral. În consecință, se numește „triunghiul de iarnă”. Este ușor de identificat din cauză în interiorul lui nu sunt stele strălucitoare.

Stelele sunt Sirius, Procyon și Betelgeuse, printre cele mai strălucitoare stele de pe întreg cerul și celebre fiecare în parte. Sirius este steaua nr. 1 de pe cer ca strălucire din cauză că este apropiată (8,6 ani lumină) și luminoasă. Urmează Procyon la 11 ani lumină și Betelgeuse la aproximativ 600 ani lumină. Wow, atât de departe și la fel de strălucitoare ca stelele din cartier. Pesemne că este o stea imensă și așa este: Betelgeuse de 1000 de ori mai mare în diametru decât Soarele.

Presa nu o lasă în pace, trezindu-se la fiecare câțiva ani când află noii angajați că poate exploda. Așa este, dar au trecut multe generații de ziariști și oameni de când se așteaptă și vor mai trece multe până când se va întâmpla.

Dacă veți compara cele trei stele între ele, veți remarca culoarea diferită a lor. Din prima se vede că Betelgeuse este portocalie (de fapt o gigantă roșie), Procyon albă iar Sirius alb-albastră. Betelgeuse este roșie pentru că este mai rece (la suprafață) și este rece pentru că are un diametru mare, nucleul său fiind nevoit să încălzească o sferă imensă (cam ca un reșou în casa poporului).

Triunghiul de vară

Există și un triunghi compus din stele strălucitoare vizibil toată noaptea vara. Stelele componente sunt Vega-Altair-Deneb, prima fiind a cincea stea ca strălucire de pe întreg cerul.

Triunghiul de vară este aproximativ isoscel și se poate vedea ți în alte anotimpuri: iarna seara și primăvara dimineața. Cea mai apropiată stea din triunghi este Altair, la 16 ani lumină, dar nici cu Vega nu ne este rușine, fiind situată la 25 de ani lumină de noi.

Vega și Altair au nume arabe. Prima înseamnă „vulturul în zbor” iar a doua „pasărea”. Deneb se traduce „coada” fiind coada lebedei, constelația Cygnus.

Triunghiul de vară poate fi văzut mai mereu: iarna la răsăritul și apusul Soarelui, primăvara în a doua jumătate a nopții, vara și toamna toată noaptea. Așa da formă pe cer.

Pătratul din Pegasus și cercul din Pisces

Pătratul din Pegasus este exact ceea ce sugerează numele: un mare pătrat compus din patru stele relativ strălucitoare. Trei dintre ele fac parte din constelația Pegasus și una din Andromeda (cea din colțul din stânga sus). Pătratul se află mai spre est fașă de triunghiul de vară și la nord de cercul din Pisces.

Cercul se vede mai greu din orașe pentru că este compus din stele slabe ca strălucire dar de la țară este ușor de recunoscut. Folosiți harta de mai sus și nu veți avea probleme.