13/06/2024

Ghidul profesorului – tot ce trebuie să știi ca să organizezi o vizită cu elevii

În primul rând, verificați programul de vizitare! Observatorul este deschis de marți până sâmbătă, de la ora 14.

Biletul de intrare în observator este de 6 lei, pentru elevi și studenți, și 13 lei, pentru adulți. Copiii sub 7 ani nu plătesc. Cu acest bilet, se poate vizita expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul” (compusă din două încăperi: sala planetelor și sala stelelor). Tot cu acest bilet se fac și observațiile astronomice.

Expoziția de astronomie

Cele două săli de expoziție conțin panouri luminoase cu informații despre sistemul solar, planete, formarea universului, misiunile spațiale, asteroizi, stele, evoluția stelelor și formarea lor.

Sala planetelor din expoziția de astronomie

Expoziția conține texte ușoare care nu necesită cunoștințe în domeniul fizicii sau astronomiei, fiind realizată de angajații Observatorului.

De obicei, în cadrul muzeelor există ghidaj. La noi, din cauza spațiului mic de expunere, orice vizitator poate auzi ghidajul plătit de dumneavoastră, drept pentru care nu putem oferi un asemenea serviciu.

Aveți, însă, ghidaj gratuit pe terasă, la telescoape.

Specialiștii sunt în sediu pe timpul programului și vă pot răspunde la orice întrebare aveți, dar vă sfătuim sa citiți singuri și să înțelegeți.

Observații astronomice

Observațiile nocturne se fac seara, după apusul Soarelui. Toate se fac de pe terasa observatorului, de afară.

Cerul trebuie sa fie senin pentru observații. Nu putem controla norii, iar cu instrumentele astronomice nu se poate observa prin nori. Dacă cerul este acoperit, nu putem observa nimic. Dacă sunt nori, instrumentele nu se scot pe terasă. De aceea, vă sfătuim să alegeți o zi senină.

Durata zilei diferă în fiecare anotimp. Deoarece vara Soarele apune mai târziu, observațiile încep în jurul orei 20:30.

În timpul iernii, observațiile încep în jurul orei 19.

Contactează-ne înainte

Ultimul pas, contactați-ne!

Programările se fac doar în timpul programului de lucru, pentru a nu suprapune mai multe grupuri mari în clădire în același timp. Ne puteți contacta pe email, Facebook, sau prin formularul de contact pentru programări. Nu se pot face programări pentru observații.

Pentru o programare avem nevoie de următoarele informații:

  • data și ora la care doriți să veniți (vizita se poate face doar în timpul programului);
  • școala de unde veniți sau un nume de însoțitor pe care să îl asociem cu grupul;
  • numărul de persoane care va însoțesc;
  • vârsta medie a grupului.

Formular de contact

Dacă reprezinți un grup numeros (peste 20 de persoane) ne poți spune când dorești să vii la noi prin formularul de mai jos. Răspunsul nostru nu va veni imediat pentru că suntem doar câțiva oameni și avem și alte activități, dar răspundem în maxim două zile, doar în timpul programului. În zilele de duminică și luni, Observatorul este închis.