13/06/2024

Săptămâna astronomică 7 – 13 august 2023

La București, Soarele apune pe la ora 20:28, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică crește ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 22:23 și durează 9 ore și 41 minute (la București).

Pe cer, seara, se vede cu greu planeta Marte. După ora 22 răsare Saturn și începând cu miezul nopții răsare și Jupiter.

În nopțile de 12 și 13 august se poate vedea maximul curentului de meteori Perseide. Mai multe detalii aici.

Soarele se află în constelația Cancer până pe 10 august, după care trece în constelația Leo.

Luna

Pe 8 august, la ora 13:28, se produce faza de Ultimul Pătrar, când Luna se vede în a doua jumătate a nopții. Începând cu 9 august Luna va răsări după miezul nopții.

În diminețile de 8 și 9 august Luna se va afla în prejma planetei Jupiter. Pe 9 august Luna se va afla pe cer în aceeași direcție în care se află și planeta Uranus.

Planete pe cer

Pe cer, seara, se vede cu greu planeta Marte. După ora 22 răsare Saturn și începând cu miezul nopții răsare și Jupiter.

Saturn se vede după ora 22, înspre sud-est. Căutați o stea strălucitoare care nu pâlpâie, vizibilă înspre est-sud-est la ora 22 și înspre sud la ora 2 dimineața.

Saturn se vede toată noaptea, dar răsare prea târziu pentru a putea fi văzută de pe terasa Observatorului. Va putea fi văzută începând cu sfârșitul lunii august, pe tot parcursul anului.

Jupiter răsare și el după două ore, pe la miezul nopții, dar se vede ca un astru foarte strălucitor, tot restul nopții. În stânga lui se află Pleiadele, un roi stelar din constelația Taurus.

În diminețile de 8 și 9 august Luna se va afla în preajma planetei. Va fi foarte aproape de planetă pe 8 august. așa că după miezul nopții (în noaptea de 7 spre 8 august) căutați Luna. Steaua strălucitoare de lângă ea este Jupiter.

Tot în aceeași zonă de cer este și planeta Uranus, de care Luna se va apropia în noaptea de 8 spre 9 august. Folosiți diagrama de mai jos să vedeți în ce direcție pe cer, față de Lună, se află Uranus.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna august.

Pe 8 august Venus se află la cea mai mare depărtare de Soare, la distanța de 108,9 milioane km.

Pe 10 august Mercur se află la depărtarea unghiulară maximă de Soare. Se află pe cer în stânga Soarelui, adică se vede înspre apus.

Pe 10 august Mercur se află la cea mai mare depărtare de Soare, la distanța de 69,8milioane km.

Pe 13 august planeta Venus se află în dreptul Soarelui, la conjuncție inferioară. Nu se poate vedea. Tot atunci Venus se află la cea mai mică depărtare de Pământ, la distanța de doar 43 milioane km.

Pe 27 august Saturn se află la opoziție cu Soarele, adică în partea opusă Soarelui văzut de pe Pământ. Tot atunci planeta se află și la cea mai mică depărtare de Terra, la distanța de 1,32 miliarde km.

Cerul lunii august

Triunghiul de vară, compus din stelele Altair, Vega și Deneb, se află sus pe cer. Cele trei stele strălucitoare se află la 16, 25 și 3000 de ani lumină de noi, iar luminozitățile lor sunt de 12, 61 și 300.000 de ori mai mari decât a Soarelui. Aproape de centrul triunghiului se află steaua Albireo care reprezintă capul lebedei (Cygnus). Gâtul lung al acesteia se continuă înspre nord est, coada fiind steaua Deneb. Aripile lebedei pornesc de la steaua gamma înspre est și nord-vest.

Spre vest întâlnim steaua Arcturus, care se află din ce în ce mai aproape de orizont. Înspre nord-vest, nu foarte departe de orizont, găsim stelele Carului Mare, o parte din constelația Ursa Major (Ursa Mare). Stelele care formează un patrulater reprezintă „carul”, iar cele trei aproape aliniate compun „oiștea” carului. Americanii și englezii spun acestor șapte stele „polonicul”. La ei carul este cupa, iar oiștea mânerul polonicului.

Înspre sud-vest găsim steaua Antares care reprezintă inima scorpionului (Scorpius). Cleștii scorpionului sunt formați de trei stele aflate la vest de Antares, iar coada, sub forma literei „S”, se vede înspre sud numai din locurile unde orizontul sudic este liber.

La sud-est, aproape de orizont, întâlnim o stea singuratică. Este Fomalhaut (numele înseamnă „gura peștelui”) din constelația Pisces Austrinus (Peștele Austral). Steaua se află la aceeași distanță de noi ca și Vega, iar pentru locuitorii aflați la latitudinea sudică de 35° se poate vedea la fel de sus pe cer cum se vede Vega de la noi.

La est se vede marele pătrat al constelației Pegasus, urmat de Andromeda, semn că toamna este aproape.

O singură planetă se vede cu ochiul liber la ora la pentru care este făcută harta: Saturn, în constelația Aquarius (Vărsătorul).

Fenomenele lunii august