19/04/2024

Săptămâna astronomică: 4 – 10 martie 2024

La București, Soarele apune pe la ora 18:10, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade durată, iar în această săptămână începe de la ora 19:46 și durează 12 ore și 31 minute (la București).

Jupiter se vede până la ora 23. Venus și Marte se văd cu greu cu o oră înainte de răsăritul Soarelui, înspre sud-sud-est.

Văzut de pe Pământ, Soarele se află în constelația Aquarius.

Luna

Luna se vede ca o seceră subțire, înainte de răsăritul Soarelui.

Pe 10 martie, la ora 11:00, se produce faza de Lună Nouă. Pe 9 și 10 martie Luna nu se poate vedea.

În diminețile de 7 și 8 martie Luna se va afla în preajma planetelor Venus și Marte, chiar înainte de răsăritul Soarelui, înspre sud-est.

Planete pe cer

Jupiter se vede până la ora 23. Venus și Marte se văd cu greu cu o oră înainte de răsăritul Soarelui, înspre sud-sud-est.

Saturn este pierdut în razele Soarelui și nu se mai poate vedea seara. Va reapărea dimineața peste o lună și se va vedea de la observator la toamnă.

Singura planetă care se vede seara este Jupiter. Este deja sus pe cer când se face noapte și apune pe la miezul nopții, deci se poate vedea câteva ore.

Pentru a-l găsi priviți înspre vest, sus pe cer, unde se vede o stea foarte strălucitoare, care nu pâlpâie. Este Jupiter.

În dreapta lui se văd două stele din constelația Aries, iar în stânga-sus, mai departe, se văd Pleiadele din Taurus. Între Pleiade și Jupiter se află planeta Uranus, care nu se vede cu ochiul liber.

Jupiter se mai vede seara încă o lună așa că puteți veni la Observator să îl vedeți prin instrumentele noastre.

Venus începe să se vadă din ce în ce mai greu. Răsare pe la ora 6:15, când cerul începe să fie iluminat de răsăritul Soarelui. Se vede ca o stea foarte strălucitoare înspre sud-est.

Marte se află chiar lângă Venus, dar se vede greu cu ochiul liber. În diminețile de 7 și 8 martie Luna se va afla în preajma celor două planete, chiar înainte de răsăritul Soarelui, înspre sud-est.

Cele două planete se pot vedea pe un cer, cu o oră înainte de răsăritul Soarelui, foarte apropiate de orizontul de sud-est.

Planetele Uranus și Neptun sunt și ele pe cer în nopțile de matie, dar nu se văd cu ochiul liber. Le găsiți însă marcate pe hărțile de mai sus.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna martie.

Pe 17 martie Neptun se află în dreptul Soarelui, la conjuncție. Se află și la cea mai mare depărtare de Terra, la distanța de 4,6 miliarde km.

Pe 17 martie Mercur se află la cea mai mică depărtare de Soare, la periheliu. Este la distanța de 46 milioane km față de astrul zilei.

Pe 19 martie Venus se află la cea mai mare depărtare de Soare, la afeliu. Este la distanța de 108,9 milioane km de Soare.

Pe 24 martie Mercur se află la depărtarea unghiulară maximă de Soare. Se vede pe cer seara, foarte aproape de orizont.

Cerul lunii martie

Gemini este constelația lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele două stele strălucitoare, Castor și Polux pot fi identificate ușor, ca două stele asemănătoare ca strălucire, una sub alta, înspre sud aproape deasupra capului. Orion și Sirius se află înspre sud vest.

Orientați harta cu orizontul vestic în jos și priviți înspre vest pe cer. Cele mai strălucitoare stele pe care le vedeți sunt Capella (cea mai de sus) și Aldebaran. Fac parte din mulțimea de stele strălucitoare aflate pe cer în serile lunii martie.

Gemini se află în vârful unui arc format din constelații ușor de identificat: Canis Minor, Orion, Auriga, Taurus și Perseus. Nu uitați de triunghiul de iarnă, format din stelele Sirius, Procyon și Betegeuse.

Un mare hexagon, format din stele strălucitoare, poate fi observat seara pe cer: porniți de la Sirius, urcați spre Polux, Castor, sus spre Capella, jos la Aldebaran, spre Rigel și înapoi la Sirius.

Spre est se văd deja constelațiile de primăvară. Leo cu steaua sa cea mai strălucitoare, Regulus, și o parte din Virgo înspre est.

Pentru a vedea o altă stea strălucitoare, prelungiți oiștea Carului Mare, înspre nord-est. Veți da de Arcturus din Bootes.

La ora pentru care este realizată harta, pe cer se află doar o planetă vizibilă cu ochiul liber, Jupiter în constelația Aries.

Fenomenele lunii martie