13/06/2024

Săptămâna astronomică 3 – 9 iulie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 21:01 un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 23:21 și durează 8 ore și 35 minute (la București).

Pe cer, seara, se văd două planete, Venus și Marte. Dimineața se văd Saturn și Jupiter.

Soarele se află în constelația Gemini.

Luna

Luna se vede noaptea pe cer. Pe 3 iulie, la ora 14:38, se produce faza de Lună Plină. Luna se va vedea toată noaptea pe 2 și 3 iulie.

În nopțile de 6, 7 și 8 iulie Luna se va afla în preajma planetei Saturn.

Planete pe cer

Venus și Marte se văd seara, în aceeași direcție pe cer, iar Saturn și Jupiter înainte de răsăritul Soarelui.

Venus și Marte se văd una lângă alta, înspre apus, de când se face seară, până la ora 23.

Venus este cea mai strălucitoare și se vede foarte ușor ca o stea care nu pâlpâie. În fiecare zi Venus se apropie aparent de Soare și se vede din ce în ce mai greu, chiar dacă rămâne la fel de strălucitoare. În fiecare zi este mai aproape de orizont și apune mai devreme.

Planeta se mai vede doar două săptămâni seara.

Marte se vede în stânga-sus față de Venus, dar doar după ce se înserează. Se află la 335 milioane km de noi, spre deosebire de Venus, care este la doar 68 milioane.

În stânga lui Marte se află și steaua Regulus.

Saturn răsare pe la miezul nopții și se vede până răsare Soarele. În fiecare zi răsare cu 4 minute mai devreme și începând cu luna august va putea fi văzut și de pe terasa noastră.

Între 6 și 8 iulie Luna se va afla în preajma planetei (vezi mai sus, la Lună).

Jupiter răsare după Saturn, pe la ora 2 dimineața, și se vede ca o stea foarte strălucitoare înspre est. În stânga planetei se poate vedea roiul stelar Pleiadele, iar deasupra, stelele din constelația Aries.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna iulie.

Pe 1 iulie Mercur se află în dreptul Soarelui și nu se poate vedea. Se află la conjuncție superioară, la depărtare maximă de Pământ, la 198 milioane km distanță.

Pe 6 iulie Pământul se află la cea mai mare depărtare de Soare, la afeliu, la distanța de 152 milioane km.

Pe 12 iulie se produce solstițiul de vară pe planeta Marte.

Pe 21 iulie planeta pitică Pluto se află la opoziție, adică în cea mai favorabilă poziție pentru a fi observată de pe Pământ.

Cerul lunii iulie

Iulie este luna când seara, înspre orizontul sudic se observă steaua Antares din constelația Scorpius.

Culoarea roșie a stelei i-a inspirat pe astronomii antici să ii dea numele de „rivalul lui Ares (Marte)” adică Antares. Steaua nu se ridică mult deasupra orizontului, dar se vede ușor. Scorpius are forma literei „S”, se continuă înspre est cu Sagittarius și înspre vest cu Libra.

Înspre sud-vest se află steaua Spica din Virgo. Deasupra lui Spica se afla Arcturus din Bootes iar la vest de aceasta găsim o constelație compusă din stele slabe ca strălucire, Coma Berenices. Acolo se află mii de galaxii situate la 60 de milioane de ani lumină depărtare de Soare. Tot în Coma Berenices întâlnim un roi stelar observabil prin binocluri. Conține aproximativ 20 de stele și se află la sud de steaua gamma din constelație. Și mai înspre vest întâlnim constelația Leo, a cărei „coadă” rămâne deasupra orizontului până la miezul nopții.

Înspre nord-vest se află Ursa Major, cunoscută la noi după numele de „Carul Mare”. Carul este compus din șapte stele, aflate toate sus pe cer, în spațiul dintre orizont și zenit. Înspre nord găsim „Ursa Mică” și steaua Polară care indică nordul ceresc. Între cele două constelații se află coada „Dragonului” (constelația Draco). Aceasta șerpuiește printre stele, ajungând undeva deasupra stelei Vega din constelația Lyra.

Vega se apropie din ce în ce mai mult de zenit. Este însoțită de stelele Deneb (la nord-est, stânga-jos) și de Altair (la sud-est, dreapta-jos). Împreună formează „triunghiul de vară”. Dinspre est răsare Pegasus și, la scurt timp după miezul nopții, Pisces.

Seara se văd două planete: Venus și Marte, în Leo.

Fenomenele lunii iuLlie