19/04/2024

Săptămâna astronomică – 28 august – 3 septembrie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 19:54, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică crește ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 21:38 și durează 10 ore și 40 minute (la București).

După ora 20:30 răsare Saturn, după ora 23, Jupiter, iar de la 5 dimineața se vede Venus.

Soarele se află în constelația Leo.

Luna

Luna se vede toată noaptea pe cer.

Pe 31 august, la ora 04:34, se produce faza de Lună Plină, când Luna se vede toată noaptea pe cer. Cu ochiul liber Luna va părea plină de pe 30 august până la 1 septembrie.

Celor ce doresc să vadă superLuna sau Luna albastră le spunem că aceste fenomene astronomice nu există. Sunt inventate de media. De la Observator nu arătăm Luna Plină, pentru că este foarte strălucitoare.

Între 29 și 31 august Luna se va afla în preajma planetei Saturn.

Planete pe cer

După ora 20:30 răsare Saturn, după ora 23, Jupiter, iar de la 5 dimineața se vede Venus.

Saturn se vede bine în această perioadă. Răsare pe la ora 20 și se află cel mai sus pe cer la miezul nopții.

În această săptămână se va afla la cea mai mică depărtare de Pământ, la 1,3 miliarde de km de noi, însă pentru că se află atât de departe, planeta se vede la fel timp de două luni.

În serile de 29, 30 și 31 august Luna se va afla în preajma planetei. Cel mai aproape va fi pe 30 august, chiar deasupra Lunii.

De la Observator planeta încă nu se poate vedea pentru că se află în spatele clădirilor. Estimăm că de la mijlocul lunii septembrie se va putea vedea.

Jupiter răsare și el la două ore după Saturn, pe la ora 23 fiind deja vizibil deasupra orizontului estic. Se vede ca un astru foarte strălucitor tot restul nopții. În stânga lui se află Pleiadele, un roi stelar din constelația Taurus.

Pe parcursul nopții planeta se ridică pe cer și se vede foarte ușor.

Venus apare din razele Soarelui și se vede cu 45 de minute înainte de răsăritul acestuia.

Priviți înspre est pe la ora 5:30 și o veți vedea pe Venus ca pe o stea foarte strălucitoare, situată jos față de orizont.

Planetele Uranus și Neptun sunt și ele pe cer în nopțile de august, dar nu se văd cu ochiul liber. Le găsiți însă marcate pe hărțile de mai sus.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna august.

Pe 27 august Saturn se află la opoziție cu Soarele, adică în partea opusă Soarelui văzut de pe Pământ. Tot atunci planeta se află și la cea mai mică depărtare de Terra, la distanța de 1,32 miliarde km.

Cerul lunii august

Triunghiul de vară, compus din stelele Altair, Vega și Deneb, se află sus pe cer. Cele trei stele strălucitoare se află la 16, 25 și 3000 de ani lumină de noi, iar luminozitățile lor sunt de 12, 61 și 300.000 de ori mai mari decât a Soarelui. Aproape de centrul triunghiului se află steaua Albireo care reprezintă capul lebedei (Cygnus). Gâtul lung al acesteia se continuă înspre nord est, coada fiind steaua Deneb. Aripile lebedei pornesc de la steaua gamma înspre est și nord-vest.

Spre vest întâlnim steaua Arcturus, care se află din ce în ce mai aproape de orizont. Înspre nord-vest, nu foarte departe de orizont, găsim stelele Carului Mare, o parte din constelația Ursa Major (Ursa Mare). Stelele care formează un patrulater reprezintă „carul”, iar cele trei aproape aliniate compun „oiștea” carului. Americanii și englezii spun acestor șapte stele „polonicul”. La ei carul este cupa, iar oiștea mânerul polonicului.

Înspre sud-vest găsim steaua Antares care reprezintă inima scorpionului (Scorpius). Cleștii scorpionului sunt formați de trei stele aflate la vest de Antares, iar coada, sub forma literei „S”, se vede înspre sud numai din locurile unde orizontul sudic este liber.

La sud-est, aproape de orizont, întâlnim o stea singuratică. Este Fomalhaut (numele înseamnă „gura peștelui”) din constelația Pisces Austrinus (Peștele Austral). Steaua se află la aceeași distanță de noi ca și Vega, iar pentru locuitorii aflați la latitudinea sudică de 35° se poate vedea la fel de sus pe cer cum se vede Vega de la noi.

La est se vede marele pătrat al constelației Pegasus, urmat de Andromeda, semn că toamna este aproape.

O singură planetă se vede cu ochiul liber la ora la pentru care este făcută harta: Saturn, în constelația Aquarius (Vărsătorul).

Fenomenele lunii august