La București, Soarele apune pe la ora 16:48, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.
Noaptea crește ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 18:39 și durează 14 ore și 20 de minute (la București).
Seara se vede planeta Venus, care apune la aproape două după Soare. Saturn este deja pe cer când se face noapte. Jupiter răsare la ora 18:20, iar Marte la ora 21:30.
Soarele
Soarele se află în Libra (Balanța).
Luna
Pe 15 noiembrie, la ora 23:28, se produce faza de Lună Plină. Când se află în această fază, Luna se vede toată noaptea.
În noaptea când este Lună Plină, Luna se va afla în preajma Pleiadelor, un roi stelar din constelația Taurus. Tot atunci, chiar sub Lună se va afla și planeta Uranus, care se vede extrem de greu cu ochiul liber.
În nopțile de 16 și 17 noiembrie Luna se va afla în preajma planetei Jupiter.
Planete pe cer
Seara se vede planeta Venus, care apune la aproape două după Soare. Saturn este deja pe cer când se face noapte. Jupiter răsare la ora 18:20, iar Marte la ora 21:30.
Venus se vede începând cu ora 17, foarte jos față de orizont, înspre direcția în care a apus Soarele.
Se vede ca o stea foarte strălucitoare pe fundalul cerului galben-albăstrui de apus, foarte aproape de orizont. Se poate vede până pe la ora 18:50, când apune.
Planeta se va vedea seara înspre apus mai multe luni, dar rămâne destul de apropiată de orizont.
Saturn este deja sus pe cer când se face noapte. Pentru a-l identifica cel mai bine este să priviți pe cer înspre sud la ora 20:15, direcție în care veți vedea două stele strălucitoare. Ce apropiată de orizont este Fomalhaut din constelația Piscis Austrinus, iar cea situată mai sus este Saturn.
Planeta se vede de pe terasa Observatorului și rămâne pe cer până în luna februarie.
Jupiter se vede începând cu ora 18:30, înspre est. Se vede ca o stea foarte strălucitoare și se ridică pe cer până când ajunge înspre sud, la ora 2 dimineața.
Planeta se află în constelația Taurus, fiind înconjurată de stele strălucitoare din constelația Taurus, Orion, Gemini și Auriga.
După ora 20 se poate vedea și de pe terasa observatorului, dar cea mai bună perioadă de observații va veni în luna decembrie.
Marte răsare la ora 21:30, tot înspre est, având deasupra cele mai strălucitoare stele din constelația Gemini, Castor și Pollux. Planeta rămâne toată noaptea pe cer.
Acum se află la 133.00.000 km depărtare de noi și în fiecare zi este mai aproape. Se va afla la cea mai mică distanță de Pământ în luna ianuarie 2025.
Iată cum sunt poziționate planetele în luna noiembrie.
Pe 16 noiembrie Mercur se află la depărtarea unghiulară maximă de Soare, adică se vede seara pe cer.
Pe 17 noiembrie Uranus se află la cea mai mică depărtare de Pământ, la distanța de 2,8 miliarde km.
Pe 17 noiembrie Uranus se află la opoziție cu Soarele. Se află în perioada cea mai potrivită pentru observații.
Cerul lunii noiembrie
Înspre vest, strălucitoare stea Arcturus din Bootes nu se mai vede, apunând devreme. Rămân însă pe cer stelele care formează triunghiul de vară, Altair, Vega și Deneb. Altair apune prima, în jurul orei 23, urmând nu după mult timp Vega și Deneb.
Sudul este înțesat de constelațiile „acvatice”, constelații care au legătură cu apa. Acestea sunt Piscis Austrinus (Peștele Austral), Aquarius (Vărsătorul), Pisces (Peștii), Cetus (Balena) și Eridanus (Râul). Cele mai strălucitoare stele din zonă sunt Fomalhaut, Menkar (alpha Ceti) și mai sus, Hamal din Aries.
Vom observa cum constelația Orion își face apariția, înainte de miezul nopții, înspre sud-est. Împreună cu el apar și câteva din constelațiile de iarnă, Taurus, Gemini, Canis Minor și Canis Major. Stelele strălucitoare ale acestora se disting foarte bine, Aldebaran, Procyon, Castor și Pollux fiind printre cele mai strălucitoare de pe întreg cerul.
Spre nord, sus pe cer, se află Cassiopeia, care se vede ca litera „M”. Sub aceasta se află Cepheus, Ursa Minor și, cea mai apropiată de orizont, Draco (Dragonul). Ursa Major poate fi văzută în întregime după miezul nopții, înspre nord-est.
La zenit (deasupra capului), în jurul orei 22, se află Andromeda și Perseus. În cea din urmă se află o stea mai strălucitoare, Mirfak, aflată la aproape 600 de ani lumină depărtare. La „picioarele” lui Perseus se afla roiul stelar Pleiadele, M45, denumit și „Cloșca cu Pui”.
După miezul nopții la zenit se va afla constelația Auriga, care conține strălucitoarea stea Capella situată la numai 42 ani lumină depărtare.
La ora pentru care este desenată harta se văd două planete cu ochiul liber: Saturn, în Aquarius, și Jupiter, în Taurus.