13/06/2024

Când se vede Luna?

Majoritatea oamenilor cred că Luna se vede numai noaptea. Ca printr-un miracol, ori de câte ori seara mă uit pe cer trebuie să văd Luna. Chiar și la rubricile meteo simbolul nopții este Luna.

De fapt aceasta se vede la fel de mult ziua ca și noaptea. Tot ce contează este poziția ei față de Soare. Dacă Luna se află în partea opusă Soarelui se vede toată noaptea, răsărind la apusul Soarelui. Dacă se află la 90° de Soare, se vede și ziua și seara. Dacă este la 270° de Soare se vede în ultima jumătate a nopții și în prima jumătate a zilei, iar dacă se află în dreptul Soarelui, evident se află pe cer odată cu acesta.

Fiind mai apropiat corp ceresc de Pământ, este normal ca Luna să se miște repede printre stele. Mișcarea unghiulară a Lunii este de 13° pe zi.

Pentru a determina ce înseamnă 13°, întindeți pumnul strâns în fața ochilor. De la un capăt al altuia al mâinii aveți 10°. Deci, daca observați Luna într-o seară, asteptaţi-vă ca în seara următoare sa fie cu un pumn mai departe, spre stânga.

Cum o ora de timp este echivalentă cu 15° unghiulare, Luna va răsări cu o oră mai târziu, în fiecare zi.

Pentru a observa relieful lunar avem nevoie de o iluminare corespunzatoare a Soarelui.

În cazul în care lumina Soarelui cade perpendicular pe suprafața satelitului nostru nu există umbre şi relieful nu poate fi observat. Asta înseamnă ca cel mai bine este să veniți la Observator când Luna se află între fazele de Lună Nouă şi Lună Plină.