Soarele apune din ce în ce mai devreme, pe la ora 17:00, acum să s-a dat ora înapoi. Va apune un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.
Pe cer, dacă s-ar putea vedea stelele în timpul zilei, am vedea Soarele în constelația Libra.
Luna se vede seara în această perioadă, aflându-se în faza de Primul Pătrar pe 1 noiembrie.
Veți putea vedea Luna în fiecare seară senină, apunând în jurul orei 22-23.
Aflați mai multe despre fazele Lunii de aici.
Planete pe cer
Pe cer se văd și planete în această perioadă, două seara și una toată noaptea.
Cea care răsare mai devreme este Saturn, planetă care se vede de când se face seară și până la ora 22
Pentru a o vedea trebuie doar să priviți înspre sud pe la ora 17, nu foarte sus pe cer, și să căutați un astru strălucitor, care nu pâlpâie.
În preajma planetei se văd și câteva stele care fac parte din constelația în care se află, Capricornus. Chiar aproape de Saturn, în dreapta, se află o stea care se vede cu ochiul liber, denumită iota Capricorni.
Luna trece prin zonă în serile de 31 oct – 2 noiembrie.
Atentie să nu îl confundați pe Saturn cu Jupiter, planetă care se vede și ea pe cer noaptea.
Jupiter este mai strălucitor și mai la stânga pe cer față de Saturn, fiind cel mai strălucitor astru vizibil în nopțile acestei săptămâni.
Răsare cu o oră mai târziu față de Saturn și se află în constelația Pisces.
Jupiter se vede chiar când încă nu s- a înoptat, în aerul calm al crepusculului. Priviți înspre orizontul estic la 30 de minute după apusul Soarelui (pe la ora 17) și veți vedea planeta ca pe o stea strălucitoare.
Luna se apropie de Jupiter în serile de 3, 4 și 5 noiembrie. Pe 4 noiembrie Jupiter se va afla chiar deasupra Lunii.
O altă planetă care se poate vedea în aceste nopți este Marte.
Marte răsare la ora 18 și se poate vedea înspre est la începutul serii. Pe parcursul nopții se ridică pe cer și ajunge cel mai sus (aproape deasupra capului) pe la ora 2 dimineața.
Planeta este foarte strălucitoare, dar iese în evidență printre stelele în care se află, cele din constelația Taurus. Se tot spune că Marte este roșu, dar culoarea care se vede este portocaliu.
Pe zi ce trece Marte este mai aproape de Pământ, apropiera minimă venind în jurul datei de 8 decembrie 2022.
Mersul planetelor pe cer este de fapt mișcarea lor în jurul Soarelui.
Cel mai repede în jurul Soarelui se mișcă Mercur, care în doar șapte zile străbate o zecime din orbita lui.
După cum vedeți pe diagrama de mai sus, planetele Venus și Mercur nu se pot vedea la începutul lunii pentru că se află în dreptul Soarelui.
Constelații vizibile pe cerul de seară
Semnele toamnei sunt pretutindeni pe cer. Triunghiul de vară, împreună cu stelele Vega, Altair și Deneb sunt sus pe cer seara, dar se apropie de orizont în timpul nopții. Sagittarius a apus iar înspre sud se vede o stea mai strălucitoare: Fomalhaut din Pisces Austrinus.
Spre sud-est vedem o parte din „cerul acvatic” adică multe constelații care au legătură cu mările și oceanele: Aquarius, Pisces și Cetus. Sunt greu de identificat pentru că sunt formate din stele puțin strălucitoare. La est de Fomalhaut, cam la aceeași înălțime deasupra orizontului, se află Deneb Kaitos, o stea mai strălucitoare din constelația Cetus. Fomalhaut este o stea apropiată, lumina care ajunge acum la noi fiind emisă în 1985. Lumina stelei Deneb Kaitos (beta Ceti) face 96 de ani până la Soare.
Înspre zenit (punctul situat deasupra capului) dăm de Pegasus, Calul înaripat, ce conține un reper foarte ușor de identificat: pătratul lui Pegasus. Trei dintre stelele din constelație și una din Andromeda, formeaza un pătrat mare. Andromeda este unită de Pegasus și se continuă înspre est. Acolo se întâlnește M31, Galaxia din Andromeda, cea mai apropiată galaxie mare de a noastră, vizibilă prin binocluri.
La nord-est de Andromeda se află Perseus și, mai sus, Cassiopeia, constelații care ne reamintesc de iarna. La est de Perseus, spre nord-est, se afla o stea foarte strălucitoare: Capella din constelația Auriga.