19/04/2024

Săptămâna astronomică 27 martie – 2 aprilie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 19:38, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 21:17 și durează 12 ore și 23 de minute (la București).

Pe cer, seara, se văd două planete, Venus și Marte. Imediat după apusul Soarelui, în aceeași direcție pe cer, se văd Venus și Marte.

Soarele se află pe cer în constelația Pisces.

Luna

Luna se vede seara pe cer. Pe 29 martie se va produce faza de Primul Pătrar. În seara de 28 martie sub Lună se va afla planeta Marte.

Planete pe cer

Jupiter se mai vede două-trei zile, după care va ajunge prea aproape de Soare.

Lângă el se află și Mercur, care se ridică pe cer spre sfârșitul săptămânii și poate fi observat cu greu pe cerul luminos al apusului, înspre vest, pe la ora 20.

Tot seara se vede și Venus, care este în prezent cel mai strălucitor astru de pe cerul de seară. Se vede ca o stea foarte strălucitoare înspre vest, sus pe cer la lăsarea nopții. Apune pe la ora 23 așa că puteți vedea planeta câteva ore.

Desigur că Marte încă se vede seara pe cer, cu toate că strălucirea planetei nu este foarte mare.

Se vede ca o stea portocalie, pierdută printre stelele din constelațiile de iarnă.

O puteți găsi pornind de la Venus spre Pleiade și mai sus pe cer, până ce dați de o stea portocalie care nu pâlpâie.

În dreapta lui Marte se află strălucitoarea stea Capella, iar mai sus, stelele Castor și Pollux din Gemini.

Spre dimineață răsare Saturn.

Se poate vedea înspre est, începând cu ora 6 și până la 7, când cerul devine prea luminos.

Pe Saturn îl puteți găsi folosind triunghiul de vară. Pe la ora 6 priviți deasupra capului, unde se vede o stea strălucitoare. De la ea coborâți cu privirea înspre est, unde se vede alta, Deneb, și înspre sud-est, unde se află Altair. De la Vega, mergeți cu privirea înspre est, unde îl veți întâlni pe Saturn.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna martie.

Cerul lunii martie

Gemini este constelația lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele două stele strălucitoare, Castor și Polux pot fi identificate ușor, ca două stele asemănătoare ca strălucire, una sub alta, înspre sud aproape deasupra capului. Orion și Sirius se află înspre sud vest.

Orientați harta cu orizontul vestic în jos și priviți înspre vest pe cer. Cele mai strălucitoare stele pe care le vedeți sunt Capella (cea mai de sus) și Aldebaran. Fac parte din mulțimea de stele strălucitoare aflate pe cer în serile lunii martie.

Gemini se află în vârful unui arc format din constelații ușor de identificat: Canis Minor, Orion, Auriga, Taurus și Perseus. Nu uitați de triunghiul de iarnă, format din stelele Sirius, Procyon și Betelgeuse.

Un mare hexagon, format din stele strălucitoare, poate fi observat seara pe cer: porniți de la Sirius, urcați spre Polux, Castor, sus spre Capella, jos la Aldebaran, spre Rigel și înapoi la Sirius.

Spre est se văd deja constelațiile de primăvară. Leo cu steaua sa cea mai strălucitoare, Regulus, și o parte din Virgo înspre est.

Pentru a vedea o altă stea strălucitoare, prelungiți oiștea Carului Mare, înspre nord-est. Veți da de Arcturus din Bootes. La ora pentru care este realizată harta, pe cer sunt două planete strălucitoare: Venus, în Pisces, și Marte, în Taurus.

Fenomenele lunii martie