13/06/2024

Săptămâna astronomică 27 februarie – 5 martie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 18:02, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 19:39 și durează 12 ore și 50 de minute (la București).

Pe cer, seara, se văd trei planete, Venus, Jupiter și Marte. Imediat după apusul Soarelui, în aceeași direcție pe cer, se văd Venus și Jupiter, iar Marte rămâne pe cer mai multe ore.

Soarele se află pe cer în constelația Aquarius, dar noi nu putem vedea acest lucru din cauza luminii zilei.

Luna

Luna se vede seara pe cer.

Pe 27 februarie se produce faza de Primul Pătrar, când Luna se află cel mai sus pe cer, la ora la care apune Soarele.

În serile de 27 și 28 februarie Luna se va afla în preajma planetei Marte.

Planete pe cer

Seara, la apus, se văd Venus și Jupiter, care se află foarte aproape una de alta.

În această săptămână vom avea spectacol pe cerul de seară: planetele Venus și Jupiter se vor afla aproape una de alta.

Pentru a le vedea trebuie să priviți înspre vest, între orele 19 și 20, direcție în care se vor vedea doi aștri foarte strălucitori. Cel mai strălucitor astru este planeta Venus, iar celălalt Jupiter.

Dacă priviți pe 28 februarie Venus va fi sub Jupiter. Pe 1 martie vor fi una lângă alta, iar pe 2 Venus va fi mai sus de Jupiter.

Cea care se mișcă cel mai mult este Venus, dar deplasarea ei pe cer se datorează și mișcării planetei noastre în jurul Soarelui.

Cele două planete rămân pe cer, dar Jupiter se apropie din ce în ce mai mult de Soare și în câteva săptămâni nu mai poate fi observat.

O altă planetă vizibilă seara este Marte.

Ca să o găsiți pe cer, priviți pe 28 și 28 februarie înspre apus, pe la ora 21-22. Se va vedea Luna, iar în preajma ei o stea portocalie care nu pâlpâie. Steaua este Marte.

Marte nu se mai vede bine prin telescop pentru că se află departe de noi.

Cerul lunii martie

Gemini este constelația lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele două stele strălucitoare, Castor și Polux pot fi identificate ușor, ca două stele asemănătoare ca strălucire, una sub alta, înspre sud aproape deasupra capului. Orion și Sirius se află înspre sud vest.

Orientați harta cu orizontul vestic în jos și priviți înspre vest pe cer. Cele mai strălucitoare stele pe care le vedeți sunt Capella (cea mai de sus) și Aldebaran. Fac parte din mulțimea de stele strălucitoare aflate pe cer în serile lunii martie.

Gemini se află în vârful unui arc format din constelații ușor de identificat: Canis Minor, Orion, Auriga, Taurus și Perseus. Nu uitați de triunghiul de iarnă, format din stelele Sirius, Procyon și Betegeuse.

Un mare hexagon, format din stele strălucitoare, poate fi observat seara pe cer: porniți de la Sirius, urcați spre Polux, Castor, sus spre Capella, jos la Aldebaran, spre Rigel și înapoi la Sirius.

Spre est se văd deja constelațiile de primăvară. Leo cu steaua sa cea mai strălucitoare, Regulus, și o parte din Virgo înspre est.

Pentru a vedea o altă stea strălucitoare, prelungiți oiștea Carului Mare, înspre nord-est. Veți da de Arcturus din Bootes. La ora pentru care este realizată harta, pe cer sunt două planete strălucitoare: Venus, în Pisces, și Marte, în Taurus.

Fenomenele lunii martie