12/06/2024

Săptămâna astronomică 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 16:43, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea încă se mărește ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 18:28 și durează 15 ore și 8 de minute (la București).

Pe cer, seara, se văd bine trei planete, Saturn, Jupiter și Marte. Imediat după apusul Soarelui începe să se vadă planetele Mercur și Venus. Luna se vede seara pe cer.

Soarele se află pe cer în constelația Sagittarius, dar noi nu putem vedea acest lucru din cauza luminii zilei.

Luna

Luna se vede seara pe cer. Trece prin faza de Primul Pătrar pe 30 decembrie, la ora 3:21.

Atunci când se produce această fază, Luna răsare la mijlocul zilei și se află cel mai sus pe cer (înspre sud) în momentul apusului Soarelui.

În serile de 28, 29 și 30 decembrie Luna se va afla pe cer în preajma planetei Jupiter.

Planete pe cer

Vestea bună este că începe să se vadă Venus. Vestea proastă este că Saturn se vede din ce în ce mai greu. În rest, se văd foarte bine Jupiter și Marte.

Cine poate vedea Soarele la apus poate vedea și planeta Venus. Pe la ora 17 priviți foarte aproape de orizont, spre locul în care a apus Soarele. În acea direcție ar trebui să vedeți o stea mai strălucitoare, care de abia se vede în lumina rămasă de la apus. Aceasta ar trebui să fie planeta Venus.

Dacă nu o vedeți în această perioadă să știi că în zilele și săptămânile care urmează, Venus se va ridica pe cer și va deveni vizibilă mult mai ușor.

Saturn este vizibil până în ora 20. De când se face noapte se află deja trecut de sud, pe cale să apună.

Priviți înspre sud-vest, nu foarte sus față de orizont, și veți vedea o stea strălucitoare care nu pâlpâie. Saturn nu este extrem de strălucitor, dar este cel mai strălucitor astru din zona în care se află.

Cele două stele aflate în dreapta lui fac parte din constelația Capricornus.

Și mai bine poziționat pe cer este Jupiter.

Imediat cum se face noapte, pe la ora 18, Jupiter este sus pe cer, înspre sud. Se vede ca o stea strălucitoare, de culoare gălbuie. Între 28 și 30 decembrie Luna se va afla pe cer în preajma planetei.

Priviți Luna în acele seri și veți vedea în preajma ei o stea foarte strălucitoare. Aceasta este Jupiter.

Marte se vede foarte bine, aproape toată noaptea.

Este sus pe cer când începe seara, se ridică sus și se află cel mai sus pe cer pe la ora 23.

Se vede ca o stea la fel de strălucitoare ca Jupiter, dar de culoare portocalie. De curiozitate le puteți compara, privind rapid când la una, când la alta.

Marte se află într-o zonă frumoasă de cer, în constelația Taurus. La dreapta planetei se văd câteva stele apropiate una de alta, roiul stelar Pleiadele (Cloșca cu Pui).

Sub Marte se vede steaua Aldebaran, cea mai strălucitoare din constelație, însoțită de un grup de stele mai puțin strălucitoare, în formă de V. Acesta este roiul de stele Hyade.

Iată cât se mișcă planetele în sistemul solar, pe parcursul lunii decembrie.

Cerul lunii decembrie

Cerul în serile de decembrie conține constelații care fac parte din mitul lui Perseu. Constelațiile se întind de la orizontul vestic până deasupra capului.

Eroul, Perseus, se află sus pe cer, înspre est, aproape de zenit (deasupra capului). El se întinde spre Andromeda, pe care o salvează. Nu departe de ei se află constelația sub forma literei „W”, Cassiopeia, mama Andromedei.

Cea mai strălucitoare stea din Perseus se numește Mirfak (alpha Persei) și se poate identifica ușor ca steaua strălucitoare de sub W-ul format de stelele din Cassiopeia. A doua stea ca strălucire din Perseus se numește Algol (Ochiul diavolului), o stea a cărei strălucire variază în timp, din cauza acoperirii reciproce a două stele. Locul unde se află Algol reprezintă poziția capului Meduzei, monstrul decapitat de Perseus și folosit la distrugerea monstrului marin care o amenința pe Andromeda.

nseamnă chiar „nara”.

Între Cassiopeia și steaua Mirfak se află „roiul dublu din Perseu”, o aglomerare de stele aflată la 7000 de ani lumină depărtare de Soare. Cu ochiul liber se distinge o pată difuza în acest loc, dar prin instrumentele astronomie zeci și sute de stele devin vizibile.

Un alt personaj din poveste este Pegasus, calul înaripat. Se află înspre vest și poate fi identificat ca un mare pătrat.

Fenomenele lunii decembrie