13/06/2024

Săptămâna astronomică 22 – 28 mai 2023

La București, Soarele apune pe la ora 20:44, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 22:55 și durează 8 ore și 54 minute (la București).

Pe cer, seara, se văd două planete, Venus și Marte. Dimineața se vede ușor Saturn.

Soarele se află în constelația Taurus.

Luna

Luna începe să se vadă seara pe cer și își face apariția înspre apus începând cu data de 22 mai.

Pe 23 și 24 mai va trece pe lângă planetele Venus și Marte.

Pe data de 27 mai se produce faza de Primul Pătrar, la ora 18:22. Luna se va vedea seara.

Planete pe cer

Venus și Marte se văd seara, iar Saturn înainte de răsăritul Soarelui.

Venus se vede înspre apus, începând cu ora 21:30, când se mai întunecă cerul, ca un astru extrem strălucitor, a cărui lumină nu pâlpâie.

Deasupra lui Venus se află stelele Castor și Pollux, din constelația Gemini.

Planeta apune la miezul nopții, așa că o puteți vedea timp de câteva ore.

Nu departe de Venus, în stânga stelelor Castor și Pollux, se vede și planeta Marte, care însă nu este foarte strălucitoare.

Marte este departe de noi, la 292 de milioane km de Pământ, drept pentru care nu se mai vede bine prin telescop. Se află acum în constelația Cancer.

Venus și Marte se văd în aceeași regiune de cer și în același tronson orar.

Dimineața se vede și Saturn, nu foarte sus față de orizont, începând cu ora 3 dimineața. Este cel mai strălucitor obiect din zona în care se află, așa că pe la ora 4 priviți înspre sud-est, nu foarte sus față de orizont, și veți vedea planeta.

Își face apariția și Jupiter, care se vede foarte aproape de orizont pe la ora 4:30, înainte de răsăritul Soarelui. Jupiter tocmai ce iese din razele Soarelui și va rămâne vizibil în următoarele multe luni.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna mai.

Pe 29 mai Mercur se va afla la depărtarea unghiulară maximă de Soare. Planeta se vede înainte de răsăritul Soarelui.

Pe 30 mai Marte se va afla la cea mai mare distanță de Soare, la afeliu, la 249 milioane km.

Cerul lunii mai

Pe cerul nopților de mai se vede steaua strălucitoare, de culoare gălbuie, Arcturus din constelația Bootes (Bouarul). Magnitudinea ei este 0, acest lucru însemnând ca este una din cele mai strălucitoare stele de pe cer. Comparați culoarea lui Arcturus cu cea a stelei Spica din Virgo. Veți vedea diferența dintre o stea gălbuie și un albă.

Înspre sud, nu foarte departe de orizont, se afla o parte din Virgo, dar și constelația Libra. Aproape de miezul nopții răsare Antares, o stea roșie-portocalie din constelația Scorpius. Numele de Antares vine de la „rivalul lui Ares” adică Marte, culoarea roșie a stelei fiind asemănătoare cu cea a planetei Marte.

Deasupra constelației Scorpius îl întâlnim pe Ophiucus, „omul cu șarpele”. Este o constelație mare, cu puține stele strălucitoare, dar cu un număr mare de roiuri globulare. Hercules se află înspre est, sus pe cer la miezul nopții. La est de Hercules se află strălucitoarea stea Vega. Este cu puțin mai slabă ca strălucire decât Arcturus și face parte din constelația Lyra. Stelele aflate la est și sud de Vega, nu foarte departe de aceasta, constituie instrumentul muzical lira.

Mai sus de Vega întâlnim pe Draco, Dragonul. Capul său este un patrulater aflat chiar la nord de Lyra, corpul șerpuind printre Hercules, Ursa Minor și Ursa Major.

La sfârșitul scurtelor nopți de mai, Hercules se va afla înspre sud, în meridian, iar triunghiul de vară (format din stelele Vega, Deneb și Altair) se vede înspre sud-est. Antares se va afla înspre sud, iar constelația Sagittarius răsare înspre est.

La ora pentru care este desenată harta putem vedea două planete: Venus, foarte strălucitoare, în Gemini, și Marte, în aceeași constelație, la granița cu Cancer

Fenomenele lunii mai