13/06/2024

Săptămâna astronomică 20 – 26 martie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 18:28, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 20:06 și durează 11 ore și 44 minute (la București).

Pe cer, seara, se văd trei planete, Venus, Jupiter și Marte. Imediat după apusul Soarelui, în aceeași direcție pe cer, se văd Venus și Jupiter, iar Marte rămâne pe cer mai multe ore.

Pe 20 martie se produce echinocțiul de primăvară.

În noaptea de sâmbătă spre duminică se adaugă o oră la Timpul Legal Român.

Soarele se află pe cer în constelația Pisces.

Luna

Pe 21 martie se produce faza de Lună Nouă, la ora 19:23. Pe 20 și 21 martie Luna nu se poate vedea.

Începând cu 22 martie Luna începe să se vadă seara pe cer.

Planete pe cer

Jupiter se vede cu greu înspre vest, foarte aproape de orizont, doar în lumina apusului.

O șansă pentru a-l vedea vine în serile de 22 și 23 martie, când secera foarte subțire a Lunii se va afla în zonă.

Priviți înspre vest pe la ora 18:50. Dacă vedeți o stea foarte apropiată de orizont atunci l-ați văzut pe Jupiter.

Nu îl confundați pe Jupiter cu Venus, o planetă care se află sus pe cer în momentul apusului, și care se vede ca un astru extrem de strălucitor până pe la ora 21:30.

Venus este cel mai strălucitor astru de pe cer și va fi vizitat de Lună în serile de 23, 24 și 25 martie. Pe 24 martie Venus se va vedea chiar sub secera Lunii. Căutați-le pe la ora 20, înspre vest.

Marte este sus pe cer și rămâne vizibil până la ora 2 dimineața. Din păcate nu mai este la fel de strălucitor ca acum câteva luni și se vedea ca o simplă stea.

Se află pe cer în constelația Gemini.

Dimineața, înspre est, pe la ora 6, se vede Saturn, foarte aproape de orizont.

Putem spune că în această săptămână în pierdem pe Jupiter și îl regăsim pe Saturn.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna martie.

Cerul lunii martie

Gemini este constelația lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele două stele strălucitoare, Castor și Polux pot fi identificate ușor, ca două stele asemănătoare ca strălucire, una sub alta, înspre sud aproape deasupra capului. Orion și Sirius se află înspre sud vest.

Orientați harta cu orizontul vestic în jos și priviți înspre vest pe cer. Cele mai strălucitoare stele pe care le vedeți sunt Capella (cea mai de sus) și Aldebaran. Fac parte din mulțimea de stele strălucitoare aflate pe cer în serile lunii martie.

Gemini se află în vârful unui arc format din constelații ușor de identificat: Canis Minor, Orion, Auriga, Taurus și Perseus. Nu uitați de triunghiul de iarnă, format din stelele Sirius, Procyon și Betelgeuse.

Un mare hexagon, format din stele strălucitoare, poate fi observat seara pe cer: porniți de la Sirius, urcați spre Polux, Castor, sus spre Capella, jos la Aldebaran, spre Rigel și înapoi la Sirius.

Spre est se văd deja constelațiile de primăvară. Leo cu steaua sa cea mai strălucitoare, Regulus, și o parte din Virgo înspre est.

Pentru a vedea o altă stea strălucitoare, prelungiți oiștea Carului Mare, înspre nord-est. Veți da de Arcturus din Bootes. La ora pentru care este realizată harta, pe cer sunt două planete strălucitoare: Venus, în Pisces, și Marte, în Taurus.

Fenomenele lunii martie