La București, Soarele apune pe la ora 16:50, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.
Noaptea încă se mărește ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 18:35 și durează 15 ore și 2 minute (la București).
Pe cer, seara, se văd patru planete, Venus, Saturn, Jupiter și Marte. Imediat după apusul Soarelui se văd Venus și Saturn, iar Jupiter și Marte rămân pe cer mai multe ore.
Soarele se află pe cer în constelația Sagittarius, dar noi nu putem vedea acest lucru din cauza luminii zilei.
Luna
Luna se vede seara și noaptea pe cer, iar pe 7 ianuarie se va produce Luna Plină (la ora 1:08). În zilele de 6 și 7 ianuarie Luna va răsări când apune Soarele și va apune va răsări Soarele.
Planete pe cer
Seara, la 30 de minute după apusul Soarelui, în aceeași direcție, se vede Venus. Chiar dacă nu poate fi văzută încă pe un cer de noapte, Venus se distinge ușor chiar dacă cerul încă este luminos.
Priviți înspre sud-vest, aproape de orizont, pe la ora 17 (dar nu mai târziu de 18) și o veți vedea pe Venus ca o stea strălucitoare.
Momentan este departe de noi, dar în fiecare zi este mai aproape și se vede mai bine pe cer. Perioada bună de vizibilitate va începe la sfârșitul iernii și va dura până la vară.
Saturn se află în aceeași direcție ca și Venus, dar este mult mai puțin strălucitor. Priviți-o pe Venus și apoi în stânga sus, unde ar trebui să se vadă o stea care nu pâlpâie. Aceasta este Saturn.
Cele două planete se vor apropia una de alta între 21 și 23 ianuarie.
Jupiter este sus pe cer imediat cum se înserează și apune pe la ora 22:30, așa că aveți mult timp pentru a-l vedea. Pe la ora 19 căutați o stea strălucitoare situată sus pe cer și arătați-o copiilor și vecinilor. Este Jupiter, aflată la 800 de milioane de km depărtare de noi, o altă lume, total diferită de a noastră și mult mai mare.
Marte se vede la fel de bine ca și în decembrie. Se vede aproape toată noaptea și este foarte strălucitor.
Îl găsiți înspre est, imediat cum se înserează. Ajunge sus pe cer, aproape deasupra capului, pe la ora 21, și apune pe la 5 dimineața.
Se află în constelația Taurus, nu departe de roiul stelar Pleiade, care se vede în dreapta planetei.
Luna va trece prin preajma lui Marte în serile de 2, 3 și 4 ianuarie. Nu ratați.
Iată cât se mișcă planetele în sistemul solar, pe parcursul lunii ianuarie.
Pe 2 ianuarie Mercur se va afla la cea mai mică depărtare de Soare, la 46 de milioane de km.
Pe 4 ianuarie Pământul se află la cea mai mică depărtare de Soare (periheliu), la 147 milioane de km distanță.
Pe 7 ianuarie Mercur se află în dreptul Soarelui.
Cerul lunii ianuarie
În lunile de iarnă se poate observa înspre orizontul sudic un astru foarte strălucitor. Este Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, aflată în constelația Canis Major.
În dreapta-sus se văd alte trei stele strălucitoare, dispuse într-o linie dreaptă, care fac parte din constelația Orion.
Dacă priviți cu atentie veți vedea că sunt încadrate de alte patru stele, toate trasând forma vânătorului Orion.
Cele mai strălucitoare două stele din Orion sunt Betelgeuse și Rigel, aflate în stânga sus și dreapta jos față de centură. Folosiți centura lui Orion pentru a găsi alte stele în prelungirea acesteia în stânga jos veți da peste steaua Sirius, iar în dreapta sus dați peste Aldebaran din Taurus.
În stânga lui Sirius, cam la aceeași înălțime cu stelele din Orion, se află o stea strălucitoare cu încă trei mai mici ca strălucire mai sus. Este steaua Procyon din constelația Canis Minor.
De la centură înspre Betelgeuse plecați înspre Gemini, Sirius, Procyon și steaua din colțul din stânga-sud al lui Orion, Betelgeuse, formeaza un triunghi ce se numește de “triunghiul de iarnă”. Nu este o constelatie, dar este ușor de identificat.
Deasupra capului îl găsim pe Perseu, urmat de Auriga, cu strălucitoare stea Capella.
Înspre vest vedem cum pătratul din Pegas se apropie de apus, urmat de Andromeda. La ora pentru care este realizată harta, pe cer se află două planete foarte strălucitoare, Jupiter, în Pisces, și Marte, în Taurus.