13/10/2024

Săptămâna astronomică 10 – 16 aprilie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 19:55, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 21:28 și durează 11 ore și 41 de minute (la București).

Pe cer, seara, se văd două planete, Venus și Marte. Imediat după apusul Soarelui, în aceeași direcție pe cer, se vede și Mercur. Dimineața se vede Saturn.

Soarele se află pe cer în constelația Pisces.

Luna

La începutul săptămânii Luna răsare la ora 1 dimineața și în fiecare zi va răsări cu aproximativ 40 de minute mai devreme.

Pe 13 aprilie, la ora 12:11 se produce faza de Ultimul Pătrar,

În dimineața de 16 aprilie, pe la ora 5, Luna se va afla în preajma planetei Saturn.

Planete pe cer

Seara se văd foarte ușor Venus și Marte. Mercur se află între orizont și Venus.

Venus se vede foarte ușor. Priviți înspre apus, imediat cum se înserează, începând cu ora 20:30, și veți vedea un astru forte strălucitor.

Este Venus, o planetă care se află în perioada aceasta la 166 de milioane km de noi, destul de departe. Chiar dacă este departe de noi, planeta este foarte strălucitoare datorită norilor ei, care reflectă foarte bine lumina Soarelui.

Imediat cum ați găsit-o pe Venus, priviți în dreapta ei, unde ar trebui să se vadă o grupare de 5-6 stele. Acestea sunt Pleiadele, un roi stelar vizibil cu ochiul liber. Toate stelele pe care le vedeți în Pleiade se află la aceeași depărtare de noi.

Venus se va mișca pe cer în sus, îndepărtându-se de Pleiade.

Între Venus și orizont, mai aproape de orizont decât de Venus, se vede și Mercur. Căutați-o până în ora 21.30.

Mai sus de Venus se află și Marte.

Pentru a o găsi priviți deasupra lui Venus, până dați de o stea strălucitoare (Capella). De la aceasta mergeți cu privirea în stânga până ce dați de un astru portocaliu a cărui lumină nu pâlpâie. Acesta este Marte.

Veți vedea că lângă Marte se află o stea, denumită epsilon Geminorum.

Mai sus de Marte se află stelele Castor și Pollux, din constelația Gemini.

Saturn răsare înaintea Soarelui și se vede înspre est, pe la ora 5 dimineața.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna aprilie.

Pe 11 aprilie Mercur se află la depărtarea unghiulară maximă de Soare. Se vede seara pe cer.

Pe 11 aprilie Jupiter se află în conjuncție cu Soarele, adică se află ziua pe cer. Este la cea mai  mare depărtare de Pământ, la distanța de  890 de milioane km.

Cerul lunii aprilie

Ursa Mare „tronează” pe cerul de seară. Poate fi văzută înspre nord-est, imediat după ce se înserează. Carul Mare, o parte din constelația Ursa Mare, este mai bine cunoscut de către amatorii de astronomie. Este compus din șapte stele, patru sub forma de patrulater (carul) și trei ca o linie puțin curbată (oiștea).

Prelungiți oiștea carului înspre est și veți da de o stea strălucitoare. Se numește Arcturus (păzitorul ursului) și face parte din constelația Bootes (Bouarul). De la Arcturus, continuând linia pornită de la oiștea Carului Mare, mergeți înspre orizontul de sud-est unde se află o altă stea strălucitoare, Spica din Virgo.

Carul Mare poate fi folosit pentru a găsi steaua Polară. Identificați patrulaterul din Carul Marte și de la ultimele doua stele din el, porniți cu o linie imaginară de la steaua mai slabă către cea mai strălucitoare. Continuați până ce linia se intersectează cu o altă stea strălucitoare. Aceasta este Polaris, steaua nordului. Înălțimea stelei deasupra orizontului (în grade) ne dă latitudinea locului (pentru România aproximativ 45°).
Polaris face parte din Ursa Minor (Ursa Mică) o constelație mai greu de identificat din cauza stelelor mai puțin strălucitoare pe care le conține.

Când priviți spre Carul Mare vedeți șapte stele. Cinci dintre ele au origine comună, formându-se în același loc în spațiu, acum 500 de milioane de ani. Se deplasează împreună prin spațiu și se află la 80 de ani lumină depărtare de noi. O stea ceva mai cunoscută este Mizar, care are o alta foarte aproape (numită Alcor). Cele două stele pot fi văzute separat cu ochiul liber, dar prin instrumentele astronomice se poate vedea că Mizar este dublă la rândul ei.

Pe cer se află două planete care se văd bine: Marte, în Gemini, și Venus, în Taurus.

Fenomenele lunii aprilie