Mistere ale Universului – care este vârsta Universului?

Există mai multe metode prin care astronomii determină vârsta Universului, dar nici una nu permite stabilirea acestui fapt cu precizie.

Una din metode constă în măsurarea constantei lui Hubble. Aceasta este de fapt viteza de expansiune a Universului.  Dar, pentru a afla valoarea constantei lui Hubble este nevoie să se cunoască distanța până la galaxiile îndepărtate și viteza cu care acestea fug de galaxia noastră.

Distanța până la galaxiile îndepărtate se măsoară prin compararea strălucirii unor stele cu a celor din galaxia noastră, diferența de strălucire fiind dată de distanță. Apoi se împarte viteza de deplasare a galaxiilor la departarea până la ele. Astfel se obține constanta lui Hubble și precizia  ei este dată de precizia cu care ai măsurat distanța până la galaxii.

HE 1523-0901, cea mai bătrâna stea din Galaxie. Foto: SDSS

 

După obținerea constantei lui Hubble se poate afla vârsa Universului, prin derularea în sens invers a expansiunii acestuia. Așa s-a stabilit că vârsa Universului este de 13,75 miliarde de ani (plus sau minus 0,11 miliarde).

O altă metodă folosită este măsurarea conținutului de elemente radioactive din stele. În acest fel s-a stabilit că vârsta Universului este într 12-15 miliarde de ani (plus minus 3 miliarde). Studierea conținutului de uraniu în stelele bătrâne a dus la stabilirea vârstei Universului de 13 miliarde de ani. Cea mai bătrână stea descoperită este HE 1523-0901, aflată la aproximativ 7500 ani lumină de noi. Vărsta ei este de 13,2 miliarde de ani.

Se mai pot determina vârstele celor mai bătrâne stele din roiurile globulare (12 miliarde de ani) sau a vârstelor stelelor pitice albe, resturi ale stelelor asemănătoare cu Soarele. Astfel s-a stabilit vărsta unei părți a galaxiei noastre, 12 miliarde de ani.

Cu timpul metodele vor deveni mai precise și vârstele Universului determinate prin metode diferite vor coincide.

Alte mistere ale Universului:

 

Adrian Șonka
aprilie 2011