Supernova SN 2013ej

Pe 25 iulie 2013 programul Lick Observatory Supernova Search (USA) a descoperit o supernovă în galaxia Messier 74. Obiectul avea o strălucire destul de mare (pentru o supernovă aflată la 30 de milioane de ani lumină depărtare), fiind una din cele mai strălucitoare supernove observate în ultimii ani1.

Am început observațiile în dimineața de 28 iulie și continuăm și în prezent. Avem imagini și determinări de strălucire (folosind cu străluciri cunoscute).

Alți observatori ai supernovei: Radu Gherase, pe 5 august 2013.

 

Date

Datele obținute constau în măsurători de strălucire și se trimit la American Association of Variable Star Observers (AAVSO). Acolo sunt puse la comun cu alte observații și se obține „curba de lumină”, adică variația strălucirii în timp.

Prezentăm și noi o curbă de lumină creată cu observații proprii, stralucirea fiind măsurată de pe imagini luate cu un filtru „Johnson V”, care lasă să treacă numai lumina din domeniul „vizibil” al spectrului electromagnetic.


Variația strălucirii supernovei SN 2013ej
Variația strălucirii supernovei SN 2013ej

Graficul de mai sus se va actualiza când se vor face observații noi.

 

Imagini

Imagini cu supernova SN 2013EJ. Obiectul difuz cu brațe spirale este galaxia Messier 74. Stelele sunt însoțite de o aberație numită „coma” care apare din cauza unui sistem de lentile (focal reducer) folosit pentru a avea un câmp vizual mai mare. Supernova este indicată cu o linie albă.
Supernova SN 2013EJ

Imagine luată pe 8 august, când supernova se afla la maxim de strălucire.Supernova SN 2013ej pe 3 și 8 august 2013

 

Prima imagine luată de noi, în dimineața de 28 iulie 2013, la numai 3 zile după descoperire.


Supernova SN 2013ej pe 28 iulie 2013

 

Imagine de referință

Mai jos găsiți o imagine de referință a galaxiei Messier 74, luată de la ESO (2nd Digitized Sky Survey).


Imagine de referință. Foto: ESO/DSS

 

1. Listă de supernove introcmită de Uniunea Astronomică Internațională: http://www.cbat.eps.harvard.edu/lists/Supernovae.html

2. Observațiile lui Radu Gherase

 

04-Apr-2014 19:36