19/04/2024

Săptămâna astronomică 9 – 15 ianuarie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 16:58, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 18:42 și durează 14 ore și 53 minute (la București).

Pe cer, seara, se văd patru planete, Venus, Saturn, Jupiter și Marte. Imediat după apusul Soarelui se văd Venus și Saturn, iar Jupiter și Marte rămân pe cer mai multe ore.

Soarele se află pe cer în constelația Sagittarius, dar noi nu putem vedea acest lucru din cauza luminii zilei.

Luna

Luna se vede în a doua jumătate a nopții.

Pe 15 ianuarie se produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 4:10 dimineața.

Planete pe cer

La 30 de minute după apusul Soarelui, pe la ora 17:40 puteți privi înspre sud-vest, nu foarte sus față de orizont, unde se va vedea Venus.

Planeta se îndepărtează de Soare și se vede din ce în ce mai bine. În această săptămână se vede mai greu, dar merită pentru că o veți vedea pe un cer încă luminos, în crepuscul.

În prima jumătate a lui 2023 Venus va fi Luceafărul de seară!

Mai sus de Venus se află Saturn, care nu se vede la 17:30 pentru că este prea puțin strălucitor, dar de la ora 18 devine vizibil.

Saturn apune la ora 19:40 deci avem doar două ore să îl vedem. Prin telescop trebuie privit de la ora 18 pentru că apoi va fi prea jos față de orizont.

Perioada de vizibilitate a lui Saturn se termină în ianuarie. Va petrece două săptămâni în dreptul Soarelui, după care va reapărea dimineața, în februarie.

Jupiter încă se vede bine.

Se află înspre sud, sus pe cer, pe la ora 17:30, după care începe să coboare. Încă este sus pe cer când începe noaptea și mai poate fi văzut până la ora 23, când apune.

Căutați înspre vest o stea strălucitoare care nu pâlpâie, pe la ora 20 și îl veți găsi pe Jupiter.

Marte se vede aproape toată noaptea în constelația Taurus, nu departe de steaua Aldebaran și de Pleiade.

Căutați planeta sus pe cer, aproape deasupra capului, la ora 20:30.

Sub Marte se văd constelațiile de iarnă, precum Orion și Gemenii, iar mai sus se vede Auriga.

Iată cât se mișcă planetele în sistemul solar, pe parcursul lunii ianuarie.

Cerul lunii ianuarie

În lunile de iarnă se poate observa înspre orizontul sudic un astru foarte strălucitor. Este Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, aflată în constelația Canis Major.

În dreapta-sus se văd alte trei stele strălucitoare, dispuse într-o linie dreaptă, care fac parte din constelația Orion.

Dacă priviți cu atentie veți vedea că sunt încadrate de alte patru stele, toate trasând forma vânătorului Orion.

Cele mai strălucitoare două stele din Orion sunt Betelgeuse și Rigel, aflate în stânga sus și dreapta jos față de centură. Folosiți centura lui Orion pentru a găsi alte stele în prelungirea acesteia în stânga jos veți da peste steaua Sirius, iar în dreapta sus dați peste Aldebaran din Taurus.

În stânga lui Sirius, cam la aceeași înălțime cu stelele din Orion, se află o stea strălucitoare cu încă trei mai mici ca strălucire mai sus. Este steaua Procyon din constelația Canis Minor.

De la centură înspre Betelgeuse plecați înspre Gemini, Sirius, Procyon și steaua din colțul din stânga-sud al lui Orion, Betelgeuse, formeaza un triunghi ce se numește de “triunghiul de iarnă”. Nu este o constelatie, dar este ușor de identificat.

Deasupra capului îl găsim pe Perseu, urmat de Auriga, cu strălucitoare stea Capella.

Înspre vest vedem cum pătratul din Pegas se apropie de apus, urmat de Andromeda. La ora pentru care este realizată harta, pe cer se află două planete foarte strălucitoare, Jupiter, în Pisces, și Marte, în Taurus.

Fenomenele lunii ianuarie