08/12/2024

Săptămâna astronomică 8 – 14 mai 2023

La București, Soarele apune pe la ora 20:29, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 22:29 și durează 9 ore și 23 de minute (la București).

Pe cer, seara, se văd două planete, Venus și Marte. Dimineața se vede Saturn.

Până pe 14 mai Soarele se află pe cer în constelația Aries, iar de pe 15 Taurus.

Luna

Luna se vede în a doua jumătate a nopții.

Pe 12 mai, la ora 17:28 se produce faza de Ultimul Pătrar. Începând cu data de 9 mai Luna răsare după miezul nopții.

Planete pe cer

Venus și Marte se văd seara, iar Saturn înainte de răsăritul Soarelui.

Venus se vede foarte ușor seara. Priviți înspre apus, sus pe cer, pe la ora 22 și veți vedea o stea foarte strălucitoare care nu pâlpâie, Venus.

Planeta se mișcă printre stele, de la dreapta la stânga, iar mișcarea ei este vizibilă dacă priviți în fiecare seară planeta și stelele din jurul ei.

Venus se vede bine prin telescop, fiind mereu în fază, acum într-o fază asemănătoare cu primul pătrar al Lunii.

Mai sus și mai la stânga de Venus se află Marte. Deasupra lui Venus se văd două stele strălucitoare, Castor și Pollux din constelația Gemini, iar Marte se vede în stânga acestor două stele, puțin mai jos.

Marte nu este la fel de strălucitoare ca Venus pentru că este mai îndepărtată și mai mică.

O altă planete care se vede în nopțile de mai este Saturn.

Ca să o vedeți trebuie să priviți înspre sud-est pe la ora 4 dimineața. Nu foarte sus pe cer se va vedea o stea relativ strălucitoare care nu pâlpâie. Aceasta este Saturn, care tocmai ce a ieșit din razele Soarelui și începe să se vadă pe cer.

Peste o săptămână, în aceeași direcție, va apărea și Jupiter, care momentan se află prea aproape de Soare ca să poate fi văzută.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna mai.

Pe 9 mai Uranus se află la conjuncție cu Soarele, adică în dreptul Soarelui. Distanța dintre Uranus și Pământ este maximă, de 3 miliarde km.

Pe 14 mai Mercur se va afla la cea mai mare distanță de Soare, la 69,8 milioane km.

Pe 29 mai Mercur se va afla la depărtarea unghiulară maximă de Soare. Planeta se vede înainte de răsăritul Soarelui.

Pe 30 mai Marte se va afla la cea mai mare distanță de Soare, la afeliu, la 249 milioane km.

Cerul lunii mai

Pe cerul nopților de mai se vede steaua strălucitoare, de culoare gălbuie, Arcturus din constelația Bootes (Bouarul). Magnitudinea ei este 0, acest lucru însemnând ca este una din cele mai strălucitoare stele de pe cer. Comparați culoarea lui Arcturus cu cea a stelei Spica din Virgo. Veți vedea diferența dintre o stea gălbuie și un albă.

Înspre sud, nu foarte departe de orizont, se afla o parte din Virgo, dar și constelația Libra. Aproape de miezul nopții răsare Antares, o stea roșie-portocalie din constelația Scorpius. Numele de Antares vine de la „rivalul lui Ares” adică Marte, culoarea roșie a stelei fiind asemănătoare cu cea a planetei Marte.

Deasupra constelației Scorpius îl întâlnim pe Ophiucus, „omul cu șarpele”. Este o constelație mare, cu puține stele strălucitoare, dar cu un număr mare de roiuri globulare. Hercules se află înspre est, sus pe cer la miezul nopții. La est de Hercules se află strălucitoarea stea Vega. Este cu puțin mai slabă ca strălucire decât Arcturus și face parte din constelația Lyra. Stelele aflate la est și sud de Vega, nu foarte departe de aceasta, constituie instrumentul muzical lira.

Mai sus de Vega întâlnim pe Draco, Dragonul. Capul său este un patrulater aflat chiar la nord de Lyra, corpul șerpuind printre Hercules, Ursa Minor și Ursa Major.

La sfârșitul scurtelor nopți de mai, Hercules se va afla înspre sud, în meridian, iar triunghiul de vară (format din stelele Vega, Deneb și Altair) se vede înspre sud-est. Antares se va afla înspre sud, iar constelația Sagittarius răsare înspre est.

La ora pentru care este desenată harta putem vedea două planete: Venus, foarte strălucitoare, în Gemini, și Marte, în aceeași constelație, la granița cu Cancer.

Fenomenele lunii mai