13/06/2024

Săptămâna astronomică 7 – 13 noiembrie 2022

Acum că s-a dat ceasul înapoi cu o oră, Soarele apune și mai devreme, iar noaptea începe și ea la fel.

La București Soarele apune pe la ora 16:52, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Se află pe cer în constelația Libra, dar noi nu putem vedea acest lucru din cauza zilei.

Poziția Soarelui printre stele

Luna se vede seara și noaptea, iar pe 8 noiembrie se produce faza de Lună Plină, când Luna se află pe cer în partea opusă Soarelui. Asta înseamnă că Luna răsare când apune Soarele, deci se vede toată noaptea.

Oamenii de pe glob la care este noapte când la noi este ora 13 vor vedea o eclipsă de Lună. Noi trebuie să așteptăm până la anul.

Teoretic, Luna Plina se produce pe 8 noiembrie la ora 13, dar noi o vom putea vedea aproape plină timp de câteva nopți.

Căutați-o înspre est când apune Soarele și priviți cum se ridică pe cer împreună cu stelele strălucitoare ale constelațiilor de iarnă.

Marte este și el prin preajmă.

Planete pe cer

Seara se văd trei planete.

Cea care apune cel mai devreme este Saturn, care se vede înspre sud pe la ora 18:15/ Căutați în acea direcție o stea care nu pâlpâie, nu foarte sus față de orizont. Dacă nu ma are stele strălucitoare în preajma, este sigur Saturn.

Încă se mai vede bine prin telescop, cu inelele sale și sateliții, dar doar până la ora 23, când apune.

Jupiter, a doua planetă care se află seara pe cer, este cea mai strălucitoare dintre tot ce se află în acel moment pe cer. O puteți vedea pe la ora 21 înspre sud, sus pe cer, ca o stea gălbuie foarte strălucitoare, așa că nu aveți cu ce să o confundați.

Se află în constelația Pisces, departe de stele strălucitoare. Sub Jupiter, înspre orizont se văd două stele relativ luminoase, denumite beta Ceti (în stânga jos) și Fomalhaut (în dreapta jos).

Marte este a treia planetă care se vede seara pe cer, chiar toată noaptea.

O puteți găsi pe la ora 21 înspre est, jos față de orizont, dar se ridică și rămâne vizibilă toată noaptea. Marte este strălucitor și portocaliu, dar culoarea i se vede când este comparat cu alte stele strălucitoare.

Planeta se apropie de Pământ, fiind vizibilă perfect prin telescop în lunile decembrie și ianuarie, când vă așteptăm la noi.

Iată cât se mișcă planetele în sistemul solar, pe parcursul lunii noiembrie.

Se vede clar că Marte și Terra se află la distanță mică una de alta și că Mercur și Venus se află în dreptul Soarelui.

CONSTELAȚII VIZIBILE PE CERUL DE SEARĂ

Semnele toamnei sunt pretutindeni pe cer. Triunghiul de vară, împreună cu stelele Vega, Altair și Deneb sunt sus pe cer seara, dar se apropie de orizont în timpul nopții. Sagittarius a apus iar înspre sud se vede o stea mai strălucitoare: Fomalhaut din Pisces Austrinus.

Spre sud-est vedem o parte din „cerul acvatic” adică multe constelații care au legătură cu mările și oceanele: AquariusPisces și Cetus. Sunt greu de identificat pentru că sunt formate din stele puțin strălucitoare. La est de Fomalhaut, cam la aceeași înălțime deasupra orizontului, se află Deneb Kaitos, o stea mai strălucitoare din constelația Cetus. Fomalhaut este o stea apropiată, lumina care ajunge acum la noi fiind emisă în 1985. Lumina stelei Deneb Kaitos (beta Ceti) face 96 de ani până la Soare.

Înspre zenit (punctul situat deasupra capului) dăm de Pegasus, Calul înaripat, ce conține un reper foarte ușor de identificat: pătratul lui Pegasus. Trei dintre stelele din constelație și una din Andromeda, formeaza un pătrat mare. Andromeda este unită de Pegasus și se continuă înspre est. Acolo se întâlnește M31, Galaxia din Andromeda, cea mai apropiată galaxie mare de a noastră, vizibilă prin binocluri.

La nord-est de Andromeda se află Perseus și, mai sus, Cassiopeia, constelații care ne reamintesc de iarna. La est de Perseus, spre nord-est, se afla o stea foarte strălucitoare: Capella din constelația Auriga.

Învață constelaţiile.

Fenomenele lunii octombrie