13/06/2024

Săptămâna astronomică 28 noiembrie – 4 decembrie 2022

La București Soarele apune pe la ora 16:37 un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest. Deja se simte că se face noapte devreme, iar în această săptămână noaptea începe de la ora 18:21 și durează 14 ore și 54 de minute.

Pe cer, seara, se văd trei planete, Saturn, Jupiter și Marte, iar Luna va trece prin faza de Primul Pătrar, adică se va vedea din ce în ce mai bine.

Soarele se află pe cer în constelația Ophiucus, dar noi nu putem vedea acest lucru din cauza zilei.

Luna

Luna se vede seara pe cer, în seara de 29 noiembrie aflându-se în preajma planetei Saturn.

Pe 30 noiembrie se produce faza de Primul Pătrar, când Luna se află cel mai sus pe cer în momentul apusului Soarelui. De acum și până la faza de Lună Plină putem o putem vedea prin telescop în cele mai bune condiții, așa că vă așteptăm la observator dacă este senin.

În serile de 1 și 2 decembrie Luna se va afla în preajma planetei Jupiter.

planete pe cer

Seara se văd trei planete, dar atenție că Saturn foarte apune devreme.

Saturn se mai vede doar câteva ore după ce apune Soarele. Îl găsiți înspre sud pe la ora 17:20, nu foarte sus față de orizont, ca o stea strălucitoare singuratică.

Este departe de Pământ, dar încă se mai poate vedea prin telescop, până pe la ora 19.

Soarele se apropie aparent din ce în ce mai mult de Saturn, iar planeta se vede din ce în ce mai puțin. Va dispărea în razele Soarelui cândva prin luna ianuarie.

Luna trece prin preajma planetei în seara de 29 noiembrie.

Jupiter este sus pe cer imediat după ce se înserează, pe la ora 19:20 fiind chiar înspre sud. Îl vedeți ca pe o stea foarte strălucitoare care nu pâlpâie și care pare că veghează tot ce întâmplă sub el.

Se află la 680 de milioane de km depărtare de noi și încă se vede foarte bine prin telescop. Vă așteptăm să îl vedeți, dacă este senin, pentru că în fiecare seară se pot vedea și cei patru sateliți mari ai săi.

Marte este planeta Lunii decembrie pentru că se apropie de Pământ.

Se va afla la doar 81,3 milioane de km de Pământ pe 1 decembrie 2022 și la cea mai bună poziție pentru observații pe 8 decembrie. Marte se va vedea forte bine toată luna decembrie și se va vedea de la noi în fiecare seară senină.

Planeta se vede imediat după cum se înserează, înspre est, și se ridică sus pe cer pe parcursul nopții. Este la fel de strălucitoare ca Jupiter, deci poate fi găsită foarte ușor.

Se află în constelația Taurus, în aceeași zonă de cer cu Pleiadele, steaua Aldebaran și Capella.

Iată cât se mișcă planetele în sistemul solar, pe parcursul lunii decembrie.

Pe 8 decembrie planeta Marte se va afla la opoziție, când Soarele, Pământul și Marte se vor alinia.

Pe 1 decembrie, la ora 6, Marte se va afla la cea mai mică depărtare de Pământ, la 81 452 173 km.

Cerul lunii decembrie

Cerul în serile de decembrie conține constelații care fac parte din mitul lui Perseu. Constelațiile se întind de la orizontul vestic până deasupra capului.

Eroul, Perseus, se află sus pe cer, înspre est, aproape de zenit (deasupra capului). El se întinde spre Andromeda, pe care o salvează. Nu departe de ei se află constelația sub forma literei „W”, Cassiopeia, mama Andromedei.

Cea mai strălucitoare stea din Perseus se numește Mirfak (alpha Persei) și se poate identifica ușor ca steaua strălucitoare de sub W-ul format de stelele din Cassiopeia. A doua stea ca strălucire din Perseus se numește Algol (Ochiul diavolului), o stea a cărei strălucire variază în timp, din cauza acoperirii reciproce a două stele. Locul unde se află Algol reprezintă poziția capului Meduzei, monstrul decapitat de Perseus și folosit la distrugerea monstrului marin care o amenința pe Andromeda.

Monstrul este Cetus al cărui cap se afla chiar înspre sud. Două dintre stelele constelației sunt mai luminoase, aflându-se la sud-vest de Pleiade și înspre orizontul de sud-vest. Steaua aflată la sud-vest de Pleiade este Menkar. Reprezintă nara balenei iar numele său înseamnă chiar „nara”.

Între Cassiopeia și steaua Mirfak se află „roiul dublu din Perseu”, o aglomerare de stele aflată la 7000 de ani lumină depărtare de Soare. Cu ochiul liber se distinge o pată difuza în acest loc, dar prin instrumentele astronomie zeci și sute de stele devin vizibile.

Un alt personaj din poveste este Pegasus, calul înaripat. Se află înspre vest și poate fi identificat ca un mare pătrat.

Fenomenele lunii decembrie