13/06/2024

Săptămâna astronomică 23 – 29 ianuarie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 17:15, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 18:57 și durează 14 ore și 26 de minute (la București).

Pe cer, seara, se văd patru planete, Venus, Saturn, Jupiter și Marte. Imediat după apusul Soarelui se văd Venus și Saturn, iar Jupiter și Marte rămân pe cer mai multe ore.

Dimineața se vede planeta Mercur.

Soarele se află pe cer în constelația Capricornus, dar noi nu putem vedea acest lucru din cauza luminii zilei.

Luna

Începând cu 23 ianuarie Luna se vede seara pe cer.

Trece pe lângă planetele Venus și Saturn în seara de 23 ianuarie, fiind vizibilă la 30-40 de minute după ce apune Soarele.

În serile de 25 și 26 ianuarie Luna se va afla în preajma planetei Jupiter.

Pe 28 ianuarie se produce faza de Primul Pătrar, când Luna se vede foarte bine seara pe cer. În acea zi o găsiți cel mai sus pe cer, înspre sud, în momentul când apune Soarele.

Planete pe cer

Seara pe la ora 17:30 începe să se vadă Venus, foarte jos față de orizont, înspre apus.

Venus este o planetă foarte strălucitoare, vizibilă foarte ușor, denumită de noi Luceafărul. Nu departe de Venus se află Saturn, mult mai puțin strălucitor.

Cele două planete se vor apropia una de alta între 21 și 23 ianuarie, dar rămân în continuare vizibile în aceeași direcție.

Pe 24 ianuarie Luna ajunge în zonă.

Jupiter se vede foarte bine seara.

Ca să îl găsiți puteți folosi săptămâna aceasta Luna, care se apropie de planetă pe 25 și 26 ianuarie. Căutați Luna pe la ora 18 și veți vedea o stea strălucitoare lângă ea, Jupiter.

Și Marte se vede seara pe cer, aproape toată noaptea, de fapt.

Căutați planeta, care nu este la fel de strălucitoare ca Jupiter, sus pe cer, aproape deasupra capului pe la ora 20:30. Se vede ca o stea roșiatică și are în stânga ei Pleiadele, un grup de 5-6 stele, denumite de români Cloșca cu Pui.

Între Marte și orizont se vede Orion, o constelație foarte ușor de identificat datorită celor trei stele strălucitoare în linie.

Mercur se vede cu greu cu 30 de minute înainte de răsăritul Soarelui, în constelația Sagittarius, dar doar cei care au un cer foarte curat și cu un orizont liber îl pot vedea. Căutați o stea strălucitoare, înspre sud-est, pe la ora 6:30.

Iată cât se mișcă planetele în sistemul solar, pe parcursul lunii ianuarie.

Cerul lunii ianuarie

În lunile de iarnă se poate observa înspre orizontul sudic un astru foarte strălucitor. Este Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, aflată în constelația Canis Major.

În dreapta-sus se văd alte trei stele strălucitoare, dispuse într-o linie dreaptă, care fac parte din constelația Orion.

Dacă priviți cu atenție veți vedea că sunt încadrate de alte patru stele, toate trasând forma vânătorului Orion.

Cele mai strălucitoare două stele din Orion sunt Betelgeuse și Rigel, aflate în stânga sus și dreapta jos față de centură. Folosiți centura lui Orion pentru a găsi alte stele în prelungirea acesteia în stânga jos veți da peste steaua Sirius, iar în dreapta sus dați peste Aldebaran din Taurus.

În stânga lui Sirius, cam la aceeași înălțime cu stelele din Orion, se află o stea strălucitoare cu încă trei mai mici ca strălucire mai sus. Este steaua Procyon din constelația Canis Minor.

De la centură înspre Betelgeuse plecați înspre Gemini, Sirius, Procyon și steaua din colțul din stânga-sud al lui Orion, Betelgeuse, formează un triunghi care se numește de “triunghiul de iarnă”. Nu este o constelație, dar este ușor de identificat.

Deasupra capului îl găsim pe Perseu, urmat de Auriga, cu strălucitoare stea Capella.

Înspre vest vedem cum pătratul din Pegas se apropie de apus, urmat de Andromeda. La ora pentru care este realizată harta, pe cer se află două planete foarte strălucitoare, Jupiter, în Pisces, și Marte, în Taurus.

Fenomenele lunii ianuarie