La București Soarele apune destul de devreme, pe la ora 16:40 un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest. Deja se simte că se face noapte devreme, iar în această săptămână noaptea începe de la ora 18:24 și durează 14 ore și 40 de minute.
Pe cer, seara, se văd trei planete, Saturn, Jupiter și Marte, iar Luna va trece prin faza de Lună Nouă deci nu prea se va vedea.
Soarele se află pe cer în constelația Scorpius, dar noi nu putem vedea acest lucru din cauza zilei.
Luna se va vedea în dimineața de 22 noiembrie, cu doar 30 de minute înaintea Soarelui, după care revine pe cerul de seară începând cu 26 noiembrie.
Pe data de 24 noiembrie se produce faza de Lună Nouă, la ora 00:57.
PLANETE PE CER
Seara se văd trei planete, dar atenție că Saturn foarte apune devreme.
Saturn este cel mai sus pe cer imediat cum se face seară, pe la ora 17:25. Căutați-l înspre sud, nu foarte sus pe cer. Se vede ca o simplă stea a cărei lumină nu pâlpâie, iar în jurul său nu se văd stele la fel de strălucitoare.
Se află în constelația Capricornus și în prezent se află în cea mai proastă poziție pentru observații pentru că nu se ridică foarte mult deasupra orizontului.
Planeta apune pe la ora 22:20 deci aveți doar câteva ore de privit înspre ea. Când o vedeți trebuie să vă imaginați că lumina de la Saturn ajunge la noi în 75 de minute, deci o vedeți cu o mică întârziere.
Jupiter se vede și el ca o stea foarte strălucitoare. E deja sus pe cer când se face noapte și apune pe la ora 1:20, așa că aveți mult timp să îl identificați.
Priviți înspre sud la ora 20 și veți vedea sus pe cer o stea foarte strălucitoare: Jupiter. În continuare puteți să vă uitați cum se mișcă și se îndreaptă spre apus.
Cu un telescop puteți vedea în fiecare seară sateliții planetei, maxim 4, și dungi întunecate pe planetă, nori mai calzi decât zonele mai deschise la culoare.
Planeta se mai vede două luni pe cer.
Vedeta lunilor de iarnă va fi planeta Marte, care se va apropia de Pământ pe 8 decembrie și se va vedea foarte bine toată luna.
Marte deja se vede pe cer, ca un astru portocaliu, înspre est, imediat cum se înserează. Deja la ora 22 este sus pe cer, având în dreapta pe Aldebaran, cea mai strălucitoare stea din constelația Taurus.
Printr-un telescop Marte se vede ca un mic disc portocaliu. Veniți la noi să îl vedeți.
Iată cât se mișcă planetele în sistemul solar, pe parcursul lunii noiembrie.
Cerul lunii noiembrie
Semnele toamnei sunt pretutindeni pe cer. Triunghiul de vară, împreună cu stelele Vega, Altair și Deneb sunt sus pe cer seara, dar se apropie de orizont în timpul nopții. Sagittarius a apus iar înspre sud se vede o stea mai strălucitoare: Fomalhaut din Pisces Austrinus.
Spre sud-est vedem o parte din „cerul acvatic” adică multe constelații care au legătură cu mările și oceanele: Aquarius, Pisces și Cetus. Sunt greu de identificat pentru că sunt formate din stele puțin strălucitoare. La est de Fomalhaut, cam la aceeași înălțime deasupra orizontului, se află Deneb Kaitos, o stea mai strălucitoare din constelația Cetus. Fomalhaut este o stea apropiată, lumina care ajunge acum la noi fiind emisă în 1985. Lumina stelei Deneb Kaitos (beta Ceti) face 96 de ani până la Soare.
Înspre zenit (punctul situat deasupra capului) dăm de Pegasus, Calul înaripat, ce conține un reper foarte ușor de identificat: pătratul lui Pegasus. Trei dintre stelele din constelație și una din Andromeda, formează un pătrat mare. Andromeda este unită de Pegasus și se continuă înspre est. Acolo se întâlnește M31, Galaxia din Andromeda, cea mai apropiată galaxie mare de a noastră, vizibilă prin binocluri.
La nord-est de Andromeda se află Perseus și, mai sus, Cassiopeia, constelații care ne reamintesc de iarna. La est de Perseus, spre nord-est, se afla o stea foarte strălucitoare: Capella din constelația Auriga.