13/06/2024

Săptămâna astronomică 14 – 20 noiembrie

La București Soarele apune destul de devreme, pe la ora 16:47, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest. Deja se simte că se face noapte devreme, iar în această săptămână noaptea începe de la ora 18:30 și durează 14 ore și 25 de minute.

Fenomenul săptămânii este curentul de meteori Leonide, care va avea maximul în noaptea de 17 spre 18 noiembrie, ora 1 dimineața Mai multe despre Leonide aici.

Soarele se află pe cer în constelația Libra, dar noi nu putem vedea acest lucru din cauza zilei.

Poziția Soarelui printre stele

În această săptămână Luna răsare după miezul nopții și se vede din ce în ce mai târziu. Pe 16 noiembrie va ajunge la faza de Ultimul Pătrar, la ora 15:27.

În dimineața de 17 noiembrie vom putea vedea în preajma Lunii o stea strălucitoare, Regulus din constelația Leo. Priviți Luna după ora 1 dimineața (în noaptea de 16 spre 17) și veți vedea steaua lângă ea.

Planete pe cer

Seara se văd trei planete, dar atenție că Saturn apune devreme.

Imediat cum se înserează, pe la ora 18, Saturn se află pe cer înspre sud, adică la cea mai mare înălțime deasupra orizontului. Asta înseamnă că în următoarele ore se va apropia de orizont, apunând pe la ora 22:50.

Nu este foarte greu să îl vedeți pe Saturn. Căutați pe la ora 19, înspre sud, nu foarte sus pe cer, o stea singură a cărei lumină nu pâlpâie. Dacă priviți în direcția potrivită, la ora potrivită, veți vedea planeta.

Și Jupiter este pe cer, dar mult mai sus decât Saturn și înspre est. Îl puteți vedea pe Jupiter ca pe o stea foarte strălucitoare, înspre sud pe la ora 20:30. Nu aveți cu cine să îl confundați.

În preajma planetei se află constelațiile de toamnă Cetus, Pegasus și Pisces (constelație în care se și află).

Marte este deja pe cer pe la ora 22 și se vede la acea oră ca o stea gălbuie, înspre est.

În orele care urmează urcă pe cer și ajunge aproape deasupra capului pe la ora 2 dimineața. Se află în constelația Taurus, nu departe de coarnele acestuia. Marte este cel mai strălucitor obiect din zonă, est la ora 22 și sud la 2 dimineața, deci nu aveți cu ce confundați planeta.

Iată cât se mișcă planetele în sistemul solar, pe parcursul lunii noiembrie.

Se vede clar că Marte și Terra se află la distanță mică una de alta și că Mercur și Venus se află în dreptul Soarelui.

Pe 19 noiembrie planeta Mercur se va afla la cea mai mare depărtare de Soare, la afeliu, la distanța de 69,8 milioane de km.

Semnele toamnei sunt pretutindeni pe cer. Triunghiul de vară, împreună cu stelele Vega, Altair și Deneb sunt sus pe cer seara, dar se apropie de orizont în timpul nopții. Sagittarius a apus iar înspre sud se vede o stea mai strălucitoare: Fomalhaut din Pisces Austrinus.

Spre sud-est vedem o parte din „cerul acvatic” adică multe constelații care au legătură cu mările și oceanele: AquariusPisces și Cetus. Sunt greu de identificat pentru că sunt formate din stele puțin strălucitoare. La est de Fomalhaut, cam la aceeași înălțime deasupra orizontului, se află Deneb Kaitos, o stea mai strălucitoare din constelația Cetus. Fomalhaut este o stea apropiată, lumina care ajunge acum la noi fiind emisă în 1985. Lumina stelei Deneb Kaitos (beta Ceti) face 96 de ani până la Soare.

Înspre zenit (punctul situat deasupra capului) dăm de Pegasus, Calul înaripat, ce conține un reper foarte ușor de identificat: pătratul lui Pegasus. Trei dintre stelele din constelație și una din Andromeda, formează un pătrat mare. Andromeda este unită de Pegasus și se continuă înspre est. Acolo se întâlnește M31, Galaxia din Andromeda, cea mai apropiată galaxie mare de a noastră, vizibilă prin binocluri.

La nord-est de Andromeda se află Perseus și, mai sus, Cassiopeia, constelații care ne reamintesc de iarna. La est de Perseus, spre nord-est, se afla o stea foarte strălucitoare: Capella din constelația Auriga.

Învață constelaţiile.

Fenomenele lunii noiembrie