13/10/2024

Săptămâna astronomică 13 – 19 martie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 18:20, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 19:57 și durează 12 ore și 6 minute (la București).

Pe cer, seara, se văd trei planete, Venus, Jupiter și Marte. Imediat după apusul Soarelui, în aceeași direcție pe cer, se văd Venus și Jupiter, iar Marte rămâne pe cer mai multe ore.

Pe 18 martie ziua este egală ca durată cu noaptea.

Soarele se află pe cer în constelația Pisces.

Luna

Pe data de 15 martie se produce faza de Ultimul Pătrar, când Luna se vede în a doua jumătate a nopții.

Planete pe cer

Seara, înspre apus, se văd Venus și Jupiter, iar mai sus pe cer se află Marte.

Jupiter se vede greu, aproape de orizont, la maxim o oră după ce apune Soarele. Jupiter apune pe la ora 20, deci nu se vede prea mult timp.

Mai sus de Jupiter se vede Venus, ca un astru foarte strălucitor. Deja a început să se vadă pe cerul de noapte, ceea ce înseamnă că va fi văzut fie că vrei, fie că nu vrei,

Priviți de la ora 19, înspre vest, și veți vedea o stea enormă care nu pâlpâie, Venus, sau Luceafărul de seară (cum îi zicem noi, românii).

În fiecare zi, la aceeași oră, planeta este mai sus pe cer, și se vede mai bine.

Se află în constelația Pisces și urcă spre Aries.

Marte încă se află pe cer, chiar dacă nu mai este foarte strălucitor.

Se vede până la ora 1 dimineața, iar la ora 20, când începe noaptea, se află sus pe cer.

Dacă priviți la ora 22 înspre vest, un pic mai sus față de orizont se vede o stea strălucitoare, Aldebaran din constelația Taurus. Priviți deasupra stelei până ce dați de o stea la fel de strălucitoare, care este de fapt Marte.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna martie.

Pe 15 martie, Neptun se află în conjuncție cu Soarele, adică nu se poate vedea. În aceeași zi se află și la cea mai mare depărtare de noi, la distanța de 4,6 miliarde km.

Pe 17 martie, Mercur se află în dreptul Soarelui și nu se poate vedea. Se află și la cea mai mare depărtare de noi, la distanța de 202 milioane km.

Cerul lunii martie

Gemini este constelația lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele două stele strălucitoare, Castor și Polux pot fi identificate ușor, ca două stele asemănătoare ca strălucire, una sub alta, înspre sud aproape deasupra capului. Orion și Sirius se află înspre sud vest.

Orientați harta cu orizontul vestic în jos și priviți înspre vest pe cer. Cele mai strălucitoare stele pe care le vedeți sunt Capella (cea mai de sus) și Aldebaran. Fac parte din mulțimea de stele strălucitoare aflate pe cer în serile lunii martie.

Gemini se află în vârful unui arc format din constelații ușor de identificat: Canis Minor, Orion, Auriga, Taurus și Perseus. Nu uitați de triunghiul de iarnă, format din stelele Sirius, Procyon și Betelgeuse.

Un mare hexagon, format din stele strălucitoare, poate fi observat seara pe cer: porniți de la Sirius, urcați spre Polux, Castor, sus spre Capella, jos la Aldebaran, spre Rigel și înapoi la Sirius.

Spre est se văd deja constelațiile de primăvară. Leo cu steaua sa cea mai strălucitoare, Regulus, și o parte din Virgo înspre est.

Pentru a vedea o altă stea strălucitoare, prelungiți oiștea Carului Mare, înspre nord-est. Veți da de Arcturus din Bootes. La ora pentru care este realizată harta, pe cer sunt două planete strălucitoare: Venus, în Pisces, și Marte, în Taurus.

Fenomenele lunii martie