Mistere ale Universului – ce a produs Big-Bang-ul?

Ştim că Universul a apărut în urma unui eveniment cosmic ce a primit numele de Big-Bang. O explozie a spaţiului şi a timpului a făcut ca materia să apară şi să se extindă odată cu spaţiul însuşi.

Dovezile că a existat un Big-Bang sunt pretutindeni: în teoria relativităţii a lui Einstein, în detecţia radiaţiei relicvă a Big-Bang-ului şi în descoperirea că spaţiul primodial nu era omogen (existau zone cu densitate mai mare sau mai mică decât media).

Imediat după Big-Bang, materia, energia şi spaţiul s-au format şi Universul era incredibil de dens şi  fierbinte. Întrebarea care apare în acest moment este:  ce exista înainte de Big-Bang? Acesta este una din întrebările la care ştiinţa nu poate da un răspuns. Teoria actuală explică apariţia Universului până la un moment dat, foarte apropiat de începutul său. Modelul se opreşte cu o fracţiune de secundă înainte de Big-Bang.

WMAP – radiația relicvă a Universului. Diferențele de culoare din imaginea de mai sus ne arată că densitatea și temperatura Universului primordial nu erau constante. Regiunile de culoare rosie sunt zone de densitate mai mare, „semințele” viitoarelor roiuri de galaxii. Foto: NASA / WMAP Science Team

 

După marea explozie Universul s-a răcit şi a apărut inflaţia, proces rapid şi violent prin care Universul şi-a mărit dimensiunile.  Imaginaţi-vă că într-o fracţiune de secundă planeta noastră devine cât Soarele! Pare imposibil, dar inflaţia explică multe aspecte ale Universului. Imediat după inflaţie expansiunea a încetinit la valoarea la care se află şi acum. De asemenea Universul s-a şi răcit, permiţând materiei să apară.

Chimia datorează totul Big-Bangului. La numai o secundă după apariţia Universului, s-au putut forma elemente ca hidrogenul, heliul şi litiul. După 10.000 de ani temperatura a scăzut şi mai mult iar graviaţia şi-a intrat în drepturi, producând diferenţele de densitate din universul timpuriu. Acestea au fost seminţele structurilor existente acum, adică a roiurilor de galaxii. Au mai trecut încă 370.000 de ani până când Universul a devenit transparent, lumina putând astfel să se propage prin spaţiu. Atunci a apărut radiaţia relicvă prezentă în orice direcţie din spaţiu.  Spaţiul a început să semene cu cel în care trăim în prezent, iar obiectele cosmice au început să se formeze.

În ciuda explicaţiilor de mai sus, întrebarea rămâne: ce a produs Big-Bangul?

Alte mistere ale Universului:

 

 

Adrian Șonka
aprilie 2011