Jupiter - observații

Planeta Jupiter, cu furtunile sale, se vede foarte bine prin instrumentele noastre. Pe discul planetei se observă diferite benzi ce sunt nori. Marea Pată Roșie se poate observa și ea precum și sateliții lui Jupiter.

Compilații de observații:

Imagini

Imaginile de mai jos vor avea întotdeauna sudul în sus (convenție astronomică). Direcția de deplasare a planetei este de la dreapta spre stânga.

Pentru achiziția de imagini folosim FireCapture. Pentru procesarea imaginilor folosim AutoStakkert2, PIPP și Registax.

Planeta Jupiter în 2020

In acest an Jupiter se afla pozitionat nefavorabil pentru observatii din țara noastra, in constelatia Sagittarius, ajungand doar la 26° deasupra orizontului.Cea mai buna perioada este cea din preajma opozitiei, care se produce pe 14 iulie 2020.

 Planeta Jupiter în 2018

In acest an Jupiter se afla pozitionat nefavorabil pentru observatii din țara noastra, in constelatia Libra, ajungand doar la 30° deasupra orizontului.Cea mai buna perioada este cea din preajma opozitiei, care se produce pe 9 mai 2018.

 
Planeta Jupiter în 2017

In acest an Jupiter se afla pozitionat destul de nefavorabil pentru observatii, in constelatia Virgo, ajungand doar la 40° deasupra orizontului.Cea mai buna perioada este cea din preajma opozitiei, care se produce pe 9 aprilie 2017.

 
Planeta Jupiter în 2015

In acest an Jupiter se afla pozitionata foarte bine pentru observatii, la granita dintre constelatiile Cancer si Leo, ajungand foarte sus pe cer. Se poate vedea incepand cu luna octombrie si pana la inceputul verii. Cea mai buna perioada este cea din preajma opozitiei, care se produce pe 6 februarie 2015. Atunci planeta se va afla la 650 de milioane de km departare de Terra.

 
Marea Pata Rosie se pregateste sa apuna. Aceasta imagine ne arata cam aceeasi parte a planetei ca imaginea pe 17 februarie, ora 20:35 TU.

Imagini luate in seara de 17 februarie, la 60 de minute una de alta. Turbulenta atmosferica a fost mai mare decat in alte seri.

Animatie realizata din imagini luate pe parcursul a patru minute, in seara de 18 februarie 2015.

In noaptea de 14 februarie s-au luat mai multe imagini, de-a lungul unei perioade de 20 de minute, timp in care planeta s-a rotit in jurul axei proprii. Animatia de mai sus este realizata din toate imaginile obtinute, doar canalul R (rosu).

In imaginile de sus se vede planeta la departare de aproape 20 de minute in timp. Se observa ca planeta s-a rotit in jurul axei proprii. In imaginea a doua, in partea dreapta a discului, se vede Marea Pata rosie care tocmai rasare.

Imaginile de mai jos ne arata numai canalul R (rosu) din imaginile color de mai sus. Lumina rosie trece mai usor prin atmosfera terestra si detaliile de pe planeta sunt mai fine.


Planeta Jupiter în 2014

In acest an Jupiter se afla pozitionata foarte bine pentru observatii, in constelatia Gemini, ajungand foarte sus pe cer. Se poate vedea incepand cu luna septembrie si pana la sfarsitul primaverii. Cea mai buna perioada este cea din preajma opozitiei, care va veni pe 5 ianuarie 2014. Atunci planeta se va afla la 630 de milioane de km departare de Terra.

 


Marea Pata Rosie se apropie de meridian.
Planeta Jupiter în 2013

In acest an Jupiter se afla pozitionata foarte bine pentru observatii, in constelatia Gemini, ajungand foarte sus pe cer. Se poate vedea incepand cu luna septembrie si pana la sfarsitul primaverii. Cea mai buna perioada este cea din preajma opozitiei, care va veni pe 5 ianuarie 2014. Atunci planeta se va afla la 630 de milioane de km departare de Terra.

 


Marea Pata Rosie in miscare. Imagini luate pe 14 decembrie 2013.

In imagini a fost surprinsa regiunea atmosferica situata cu cateva meridiane inainte de zona cu Marea Pata Rosie (care tocmai ce rasare. In emisfera nordica (in partea de jos a imaginii), mai aproape de pol, se afla o „barja”, adica un nor mai intunecat, alungit pe axa est-vest. Acest nor este insotita de o mini pata rosie.

Pe planeta se afla satelitul Io (o pata deschisa la culoare) si umbra sa (discul negru). Marea Pata Rosie se vede in toata splendoarea ei.

Animatie a trecerii lui Io si a umbrei sale peste discul planetei.

Planeta Jupiter, imagini luate la aproape trei ore distanta.

Animatie a trecerii umbrei satelitului Ganymede peste discul planetei.

Pe discul planetei se afla umbra satelitului Ganymede. Din seria acesta de imagini a fost realizata animatia de mai sus.

Cele mai bune imagini din noaptea de 8 noiembrie. Pe discul planetei se afla umbra satelitului Ganymede.


Planeta Jupiter în 2012

În 2012 planeta s-a aflat în constelația Taurus, bine poziționată pentru observații. În imaginile de mai jos sudul este în sus iar direcția în care se rotește planeta, la stânga. Cel mai favorabil moment pentru observatii (opozitia planetei) s-a produs pe 3 decembrie, cand planeta s-a aflat la 608.690.000 km de Pamant.

Banda ecuatorială sudică este proeminentă iar Marea Pată Roșie este înconjurată de zone alungite mai albicioase. Au disparut regiunie intunecate (denumite barje) vizibile anul trecut in banda ecuatoriala nordica.

Urmatoarea aparitie a planetei incepe la sfarsitul verii lui 2013, cu opozitia pe 5 ianuarie 2014. Planeta se va afla in constelatia Gemini.

 
Europa si umbra sa tranziteaza discul planetei - animatie

Europa si umbra sa tranziteaza discul planetei - animatie

Europa si umbra sa tranziteaza discul planetei


Marea Pată Roșie la meridian si in stanga sus, Pata Rosie Jr.

Marea Pată Roșie tranziteaza discul planetei

Cele mai detaliate imagini din acest an

Marea Pată Roșie apune, insotita de multe perturbatii atmosferice albe la culoare

Marea Pată Roșie răsare si se apropie de meridian

Marea Pată Roșie răsare

Prima imagine din acest an


Planeta Jupiter în 2011

În 2011 planeta s-a aflat în constelația Aries, bine poziționată pentru observații. În imaginile de mai jos sudul este în sus iar direcția în care se rotește planeta, la stânga.

Banda ecuatorială sudică este proeminentă iar Marea Pată Roșie este înconjurată de zone alungite mai albicioase. Câteva regiuni întunecate, alungite pe est-vest (în direcția de rotație a planetei) au apărut pe banda ecuatorială nordică.

 


Marea Pată Roșie și regiunea vecină

Marea Pată Roșie răsare

Marea Pată Roșie răsare

Marea Pată Roșie la meridian

Satelitul Europa și umbra sa ies de pe discul planetei

Satelitul Io și umbra sa intră aparent pe discul planetei

Cele mai bune imagini din acest an. Se văd micile furtuni albe apropiate de polul sud (sus)

Marea Pată Roșie la meridian

Marea Pată Roșie, satelitul Europa și umbra sa

Marea Pată Roșie cu puțin timp înainte să treacă la meridian


Planeta Jupiter în 2010

În imaginile de mai jos sudul este în sus. Jupiter s-a aflat în Pisces-Aquarius. Banda ecuatorială sudică (SEB) a dispărut în mai și a apărut în noiembrie.

 


Planeta Jupiter în 2009

Jupiter s-a aflat în constelația Capricornus, la maxim 30 grade altitudine. În imaginile de mai jos sudul este în sus.


Planeta Jupiter în 2008

Jupiter s-a aflat în Sagittarius, la maxim 25 grade altitudine. În imaginile de mai jos sudul este în sus.

 

 

 


 

 

25-May-2021 10:26