Noaptea ploii de foc

Publicat cu titlul "Leonidele in Noaptea Ploii de Foc"
in "Rominia Libera" din 28.11.1998//( ciuntit,adnotat cu * )

* In "Cronica astronomica" a lunii noiembrie, publicata si in paginile acestui ziar, mentionam faptul ci in jurul datei de 18 noiembrie isi face aparitia curentul meteoritic al Leonidelor.

Denumirea de curent meteoritic este atribuita unui grup de particule, alcatuite din praf si mici fragmente de roca, raspindite la intervale de kilometri pe o orbita circumsolara care intersecteaza planul eclipticii (planul orbitei Pamintului), formind un veritabil "riu de nisip", in care densitatea medie estimata este de 0,8 grame pe centimetru cub.

Atunci cind Pamintul in miscarea sa de revolutie, se apropie de "matca riului", adica ajunge in apropierea respectivului curent meteoritic, particulele acestuia patrund in atmosfera terestra cu o viteza de 71 kilometri pe secunda si, in urma frecarii cu aerul, se incing devenind incandescente, producind astfel efecte luminoase deosebit de spectaculoase, cunoscute in popor sub denumirea de "ploi de stele". in prezent, denumirea "modernizata" a termenului este de "ploaie de meteoriti". Micile fragmente, avind traiectorii paralele, patrund in atmosfera terestra, ele fiind vazute de la sol, datorita efectului de perspectiva, cu traiectorii divergente ce pornesc dintr-un singur punct, numit radiant. Denumirea radiantului este imprumutata de la cea a constelatiei, sau a stelei, in directia careia se afla radiantul.

* Curentul "Leonide", aflat in dreptul constelatiei Leul, este in fiecare an anuntat ca avind perioada de activitate intre 14-21 noiembrie cu maximul in jurul datei de 18 noiembrie. Cresterea activitatii acestui curent a fost observata inca din urma cu trei ani si este legata de trecerea la periheliu a cometei 55P/Tempel-Tuttle, care are o perioada de revolutie de 33,25 de ani si o orbita inclinata cu 17o fata de planul orbitei Pamintului. Pentru anul acesta, dupa reobservarea cometei la 4 martie 1997, a fost anticipata (si ulterior chiar observata), o veritabila "furtuna de meteoriti" (peste 100.000 meteoriti/ora), cu magnitudini ce depasesc minus sase, minus noua. Cometa a trecut prin periheliu in luna februarie 1997.

* Dar nu la fiecare 33,25 ani au loc astfel de "ploi torentiale".* Anterior, acest curent a mai provocat mari "furtuni" doar in anii 1799, 1833 si 1966. "Furtuni" similare sunt asteptate si la urmatoarele reveniri ale curentului, la 18 noiembrie 1999 (maximul chiar deasupra Europei) si 17 noiembrie 2000, dupa unii autori maximul din anul 1999 fiind superior celui din acest an.
* in luna noiembrie constelatia Leul, implicit radiantul, rasare in Rominia dupa miezul moptii. Durata maximului este destul de limitata, nedepasind cu totul citeva ore, iar maximul absolut dureaza aproximativ o ora.*

Anul acesta zona optima a fost situata deasupra estului Asiei, dar fenomenul s-a vazut admirabil si din tara noastra, evident acolo unde conditiile meteorologice si cele de iluminare au fost corespunzatoare. Din relatarile domnului Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romine de Meteori (Societate a carei filiala bucuresteana are sediul chiar la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"), care a urmarit in dimineata zilei de 17 noiembrie (mai exact, imediat dupa miezul noptii) fenomenul de pe platoul de linga orasul Tirgoviste, unde are loc Tabara mationala anuala de urmarire a Perseidelor, spectacolul a fost fascinant, ca o explozie ce imprastia pe tot cerul stropi de stele.

Pe linga deosebita spectaculozitate a unei astfel de "intilniri", ce trezeste o emotie deosebita locuitorilor Terrei, specialistii in tehnica spatiala au toate motivele ca in astfel de situatii sa devina ingrijorati si sa ia masuri de protectie impotriva "uraganului". in prezent se afla in activitate peste 500 de sateliti artificiali lucrativi, care orbiteaza Terra, si care pot fi iremediabil deteriorati in urma unui astfel de impact. in cazul Telescopului Spatial Hubble, acesta a trebuit sa fie rotit astfel ca profilul expus direct "ploii" sa fie unul mai putin vulnerabil.

Evident, pe Pamint, fenomenul nu are nici un fel de urmari, ceea ce insa nu i-a impiedicat pe unii locuitori sa intre in panica. in anul 1900 de pilda, an cind de altfel "ploaia" s-a manifestat extrem de anemic, unele persoane din zona Golfului Hudson din Canada, unde se anticipa zona de maxim, devenisera extrem de nelinistite.

Oricum, cine a ratat, sau va rata anul viitor sau in anul 2000, sansa urmariri "furtunii" de meteoriti, nu va mai avea aceeasi posibilitate si peste alti 33 de ani. Perturbatiile planetei Jupiter vor modifica in anul 2029 orbita cometei, cind aceasta, departe de Pamint, se va afla in preajma gigantului Sistemului solar, iar in anii 2098 si 2131 "riul de nisip" nu se va mai afla in preajma Pamintului.

Dr. Harald Alexandrescu