Eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011

O frumoasă eclipsă parțială de Soare va putea fi văzută din țara noastră, marți, 4 ianuarie 2011.

Toți românii vor vedea eclipsa la fel de bine, acoperirea maximă a Soarelui de către Lună fiind între 75% (în sudul și sud-estul țării) și 78% (în nord-vest).

 Eclipsa începe cel mai devreme în estul țării, în jurul orei 9:05 (Timp Legal Român) și cel mai târziu în vest, în jurul orei 9:13:

Maximul se produce în jurul orei 10:35 (pentru centrul tării) cu o acoperire a Soarelui de 76%. Înălțimea Soarelui deasupra orizontului va fi destul de mică (17°) și cei ce vor observa dintre blocuri vor avea șanse să nu poate vedea eclipsa. Recomandăm un parc unde orizontul sud-estic este liber.

Pentru că Soarele va fi acoperit destul de mult, ne așteptăm ca în timpul maximului să se observe o scădere a luminozității mediului ambiant, timp de aproximativ 30 de minute centrate pe momentul maximului.

Eclipsa se termină în jurul orei 12:07.

Pentru că orele de început, de maxim și de sfârșit ale eclipsei diferă de la loc la loc, dăm mai jos un tabel cu date pentru orașele cu mai mult de 100.000 de locuitori.

 

 

Eclipsa se va vedea parțială din toate regiunile (Europa, Africa, centrul Asiei), acoperirea maximă a Soarelui fiind de 85%.

 

Cum pot observa eclipsa

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai bun fitrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie.


Observarea Soarelui prin proiecție

Trebuie să priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei. Se poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate proiecție prin lunetă sau prin telescop.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră se va produce pe 20 martie 2015.