Eclipse de Lună: mecanism

Mecanismul eclipselor de Luna se explica prin faptul ca Pamintul, fiind un corp opac luminat de Soare, proiecteaza in urma sa un con de umbra, precum si unul de penumbra. Luna, la rindul sau, neavind lumina proprie, de fiecare data cind patrunde in umbra Pamintului, nu mai este luminata.

 

Conul de umbra al Pamantului

Dupa modul cum Luna intersecteaza, partial sau total, fie conul de umbra, fie doar cel de penumbra, va avea loc o eclipsa de Luna, partiala sau totala, prin umbra sau prin penumbra.

 

Tipuri de eclipse de Lună


Pentru ca un astfel de fenomen sa aiba loc, este necesar ca cele 3 corpuri ceresti, Soarele, Pamintul si Luna, sa se afle aproximativ pe aceeasi directie.

Ori, orbita Lunii avind o inclinare medie de 5°9' fata de orbita Pamintului, rezulta ca o eclipsa de Luna se produce doar atunci cind sunt indeplinite simultan doua conditii:

  • Luna sa se afle in faza de Luna plina (deci sa se afle in opozitie cu Soarele),
  • pozitia sa pe orbita sa fie situata in preajma liniei de intersectie a planului orbitei sale cu cel al orbitei Pamintului, respectiv, in cazul unei eclipse totale, latitudinea astronomica a Lunii sa nu depaseasca 25,7 minute de arc.

In aceste conditii eclipsa are loc in mod cert, deoarece lungimea teoretica a conului de umbra a Pamintului are 217 raze terestre, iar distanta medie a Lunii fata de Pamint nu depaseste 66 raze terestre. Totodata, sectiunea conului de umbra al Pamintului la aceasta distanta este de 0,25 raze terestre, iar raza Lunii este de 3/11 raze terestre. In realitate insa, datorita fenomenului de refractie, conul de umbra al Pamintului are o lungime de 42 raze terestre, din care cauza, in situatia unei eclipse totale de Luna, nu este posibila o intunecare totala a acesteia.

Astfel Luna mai este inca luminata de razele solare ce traverseaza straturile inferioare ale atmosferei terestre. Aceste raze luminoase patrund datorita refractiei in conul de umbra, astfel incit Luna eclipsata nu este niciodata complet invizibila, ci prezinta aspectul unui disc luminat de o slaba lumina rosietica.

Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Luna furnizeaza specialistilor date privind atmosfera Pamintului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiatiei solare asupra atmosferei si altele, Luna comportindu-se ca un ecran pe care putem "citi" particularitatile atmosferei Pamintului.

Eclipsele de Luna sunt folosite si pentru masurarea vitezei de racire a scoartei lunare, in intervalul in care aceasta este lipsita de caldura Soarelui.