Nova Delphinus 2013

O novă este de fapt un sistem binar. Avem de-a face cu două stele care se rotesc în jurul centrului comun de masă, una gigantă roșie, alta pitică albă. Pitica albă atrage materie de la steaua vecină și când se acumulează o anumită cantitate erupe, devenind de mii de ori mai strălucitoare.

Un asemenea fenomen s-a produs pe 14 august, când o stea nouă a apărut în constelație Delphinus. Descoperitorul oficial este Koichi Itagaki (Teppo-cho, Yamagata, Japan).

De la Observator studiem modul în care variază strălucirea stelei și, mai important, compoziția ei prin observarea în fiecare seară senină a spectrului.

Imagini cu nova în momente diferite

 

Nova se află în constelația Delphinus și poate fi observată de cei care cunosc cerul în fiecare seară din lunile următoare, folosind doar un binoclu. Utilizati harta de mai jos. Porniți de la Altair și găsiți constelația Delphinus. De acolo mergeți până la steaua 29 din Vulpecula și la dreapta, până dați de novă.

Folosind harta de mai sus poți găsi Nova Del 2013 pe cer. Hartă realizată cu pogramul Cartes du Ciel

 

Strălucirea novei

Ori de câte ori este posibil luăm imagini cu nova și măsurăm strălucirea ei folosind ca repere stelele din jur. Am obținut un grafic al variației strălucirii obiectului în timp. Imaginile se iau cu un filtru Johnson V.

Variația strălucirii Novei Del 2013 în timp din observații realizate de noi. Graficul se va actualiza pe măsură ce vom avea noi observații.

Variația strălucirii Novei Del 2013 în timp, determinată din observații ale astronomilor amatori români (mai multe). Graficul se va actualiza pe măsoură ce vom avea noi observații.

 


Imagini

De la Observator fotografiem nova ori de câte ori este posibil și îi determinăm strălucirea. Găsiți câteva imagini mai jos.

Nova Del 2013 în seara de 20 septembrie 2013

Nova Del 2013 în seara de 25 august 2013

Nova Del 2013 în seara de 16 august 2013

Nova Del 2013 în seara de 15 august 2013

 

Alte informații despre novă:

 

08-Apr-2014 0:02