13/06/2024

Săptămâna astronomică 5 – 11 iunie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 20:55 un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 23:16 și durează 8 ore și 34 minute (la București).

Pe cer, seara, se văd două planete, Venus și Marte. Dimineața se văd Saturn și Jupiter.

Soarele se află în constelația Taurus.

Luna

Luna se vede noaptea pe cer. Începând cu 8 iunie Luna va răsări după miezul nopții.

Pe 10 iunie se produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 22:31.

În diminețile de 9, 10 și 11 iunie Luna se va afla în preajma planetei Saturn.

Planete pe cer

Venus și Marte se văd seara, iar Saturn și Jupiter înainte de răsăritul Soarelui.

Pentru a le vedea pe Venus și Marte trebuie să priviți pe la ora 21:30-22 înspre vest. La început veți vedea un astru foarte strălucitor, care este planeta Venus.

În dreapta lui se văd două stele asemănătoare ca strălucire, Castor și Pollux din constelația Gemini, iar la stânga se vede un alt astru, nu foarte strălucitor, de culoare gălbuie, planeta Marte.

Cele două planete se află în aceeași regiune de cer și în aceeași constelație, Cancer, dar la depărtări diferite de noi. Venus este ma apropiată, la 100 de milioane de km, iar Marte este de trei ori mai departe.

Prin telescop Venus se vede mai bine, ca o seceră, fiind vizibilă mai mult din partea neiluminată de Soare, decât din partea iluminată. Marte de abia se vede ca planetă, din cauza depărtării mari la care se află și a diametrului mic al globului ei.

Saturn se vede începând cu ora 2 dimineața, înspre est. Căutați pe la acea oră, înspre est, nu foarte sus față de orizont, o stea a cărei lumină nu pâlpâie, singura strălucitoare din zona în care se află. Aceea este Saturn. Planeta se va afla chiar deasupra Lunii în dimineața de 10 iunie.

Jupiter începe să se vadă înspre est, înainte de răsăritul Soarelui. Căutați-l pe la ora 4 dimineața, înspre răsărit, în lumina crepusculului.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna iunie.

Pe 11 iunie Venus se află la cea mai mare depărtare unghiulară de Soare (elongație maximă estică), la 45,4° vest.

Pe 27 iunie Mercur se află la cea mai mică depărtare de Soare (periheliu), la distanța de 46 milioane km.

Cerul lunii iunie

Carul Mare a trecut de cea mai înaltă poziție pe cer (zenit), dar continuă să rămâne sus pe cer. Stelele din constelație pot fi folosite pentru a găsi alte obiecte. Ultimele două din car ne arată unde se află steaua Polară, iar cele care formează oiștea ne arată unde sunt stelele Arcturus și Spica.

Constelațiile de primăvară încep să apună devreme. Leo se apropie din ce în ce mai mult de orizontul vestic, iar Corvus și Crater de cel sud-vestic. Doar coada Hidrei rămâne pe cer, șerpuind printre stele.

Dar înspre est răsar noi stele și constelații. Înspre sud-est se află Scorpius, urmat de Sagittarius (Săgetătorul). Înspre est și nord-est se află două „păsări”, Aquila (Vulturul) și Cygnus (Lebăda).

Virgo a trecut de meridian, dar își păstrează poziția deasupra orizontului ore bune după ce se întunecă. La est de aceasta apar Serpens Caput (Șarpele) și Ophiucus (Ofiuc). Deasupra lor se află eroul Hercule, constelație care la o primă vedere se vede ca un mic patrulater.

În nord avem pe Ursa Major și Ursa Minor, iar printre ele Dragonul.

Încercați în serile cu cer curat, să identificați toate stelele dragonului. Veți călători pe un drum întortocheat, printre patru constelații. Capul dragonului se află sub piciorul pe care îngenunchează Hercule.
„W-ul” arhicunoscut al Cassiopeei se ridică pe cer după miezul nopții, semn al toamnei astrale.

La ora hărții pe cer se văd două planete: Venus, foarte strălucitoare, în Cancer și Marte, nu foarte departe.

Fenomenele lunii iunie