13/06/2024

Săptămâna astronomică: 4 – 10 decembrie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 16:34, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică crește ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 18:20 și durează 15 ore (la București).

Saturn și Jupiter se văd seara, iar de la 4 dimineața se vede Venus.

Soarele se află în constelația Ophiucus.

Luna

Luna se vede în a doua jumătate a nopții, răsărind din ce în ce mai târziu.

Pe 5 decembrie se produce faza de Ultimul Pătrar. În acea noapte, 4/5 decembrie, Luna se va afla în constelația Leo. Începând cu 6 decembrie Luna răsare după miezul nopții.

În diminețile 8, 9 și 10 decembrie Luna se va afla în preajma planetei Venus.

Planete pe cer

Saturn și Jupiter se văd seara, iar de la 4 dimineața se vede Venus.

Saturn se află deja pe cer la începutul nopții. La ora 18 este deja înspre sud, la ce mai mare înălțime deasupra orizontului. Pe parcursul nopții coboară înspre orizont și apune în jurul orei 23.

Planeta se vede din ce în ce mai puțin seara pe cer, dar încă este vizibilă de pe terasa Observatorului.

Jupiter este sus pe cer încă de când se face seară. Pe la ora 20 se află deja sus pe cer, înspre sud- est.

Se vede ca un astru foarte strălucitor, fiind în această perioadă cea mai strălucitoare stea de pe cerul vizibil seara. Planeta se află cel mai sus pe cer, înspre sud, în jurul orei 21:30.

Planeta apune la ora 4:30 dimineața, deci putem considera că se vede toată noaptea.

De la ora 4 dimineața începe să se vadă și Venus. Este foarte strălucitoare și apare înspre est, fiind alte câteva luni cel mai strălucitor obiect de pe cerul de dimineață. Căutați-o pe la 5 dimineața, când este mai sus pe cer.

Nu departe de planetă se află Spica, cea mai strălucitoare stea din constelația Virgo.

Luna trece prin preajma planetei Venus în diminețile de 9 și 10 decembrie.

Planetele Uranus și Neptun sunt și ele pe cer în nopțile de decembrie, dar nu se văd cu ochiul liber. Le găsiți însă marcate pe hărțile de mai sus.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna decembrie.

Pe 4 decembrie Mercur se află la cea mai mare depărtare unghiulară estică de Soare. Din locurile cu orizont liber se vede seara pe cer.

Pe 20 decembrie Mercur se află la ce mai mică depărtare de Soare, la distanța de 46 de milioane km.

Pe 22 decembrie Mercur se află între Soare și Pământ. Este și la cea mai mică depărtare de noi, la 101 milioane km.

Cerul lunii decembrie

Cerul în serile de decembrie conține constelații care fac parte din mitul lui Perseu și se întind de la orizontul vestic până deasupra capului.

 Eroul, Perseus, se află sus pe cer, înspre est, aproape de zenit (deasupra capului). El se întinde spre Andromeda, pe care o salvează. Nu departe de ei se află constelația sub forma literei „W”, Cassiopeia, mama Andromedei.

Cea mai strălucitoare stea din Perseus se numește Mirfak (alpha Persei) și se poate identifica ușor ca steaua strălucitoare de sub W-ul format de stelele din Cassiopeia. A doua stea ca strălucire din Perseus se numește Algol (Ochiul diavolului), o stea a cărei strălucire variază în timp, din cauza acoperirii reciproce a două stele. Locul unde se află Algol reprezintă poziția capului Meduzei, monstrul decapitat de Perseus și folosit la distrugerea monstrului marin care o amenința pe Andromeda.

Monstrul este Cetus al cărui cap se afla chiar înspre sud. Două dintre stelele constelației sunt mai luminoase, aflându-se la sud vest de Pleiade și înspre orizontul de sud-vest. Steaua aflată la sud-vest de Pleiade este Menkar. Reprezintă nara balenei iar numele său înseamnă chiar asta: nara.

Între Cassiopeia și steaua Mirfak se află roiul dublu din Perseu, o aglomerare de stele aflată la 7000 de ani lumină depărtare de Soare. Cu ochiul liber se distinge o pată difuza în acest loc, dar prin instrumentele astronomice zeci și sute de stele devin vizibile.

 Un alt personaj din poveste este Pegasus, calul înaripat. Se află înspre vest și poate fi identificat ca un mare pătrat. 

Seara se văd Saturn, în Aquarius, și Jupiter, în Aries.

Fenomenele lunii decembrie