19/04/2024

Săptămâna astronomică: 25 – 31 martie 2024

La București, Soarele apune pe la ora 18:36, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade durată, iar în această săptămână începe de la ora 20:15 și durează 11 ore și 26 minute (la București).

În noaptea de 30 spre 31 martie se adaugă ora de vară la Timpul Legal Român.

Jupiter se vede până la ora 22:000. Venus răsare cu 30 de minute înaintea Soarelui. Marte se vede cu greu cu o oră înainte de răsăritul Soarelui, înspre sud-sud-est. Mercur se vede înspre vest, la 30 de minute după ce apune Soarele.

Văzut de pe Pământ, Soarele se află în constelația Pisces.

Luna

Luna se vede toată noaptea la începutul săptămânii, apoi răsare din ce în ce mai târziu și se vede mai bine în a doua jumătate a nopții.

Pe 25 martie se produce faza de Lună Plină, la ora 9:00. Din anumite părți ale globului se vede o eclipsă de Lună prin penumbră.

În seara de 26 martie Luna se va afla foarte aproape de steaua Spica din constelația Virgo. De văzut cu ochiul liber și binoclu. Căutați Luna și priviți în dreapta ei, foarte aproape.

Planete pe cer

Jupiter se vede până la ora 22:000. Venus răsare cu 30 de minute înaintea Soarelui. Marte se vede cu greu cu o oră înainte de răsăritul Soarelui, înspre sud-sud-est. Mercur se vede înspre vest, la 30 de minute după ce apune Soarele.

Mercur se vede seara, foarte aproape de orizont. Aceasta nu se vede ușor, ci doar când se află mai departe de Soare, la elongație maximă, cum spun astronomii.

Planeta va putea fi văzută în fiecare seară, foarte jos față de orizont, în jurul orei 19:15, dar nu mai târziu de ora 20. Cine are orizontul liber poate încerca să privească înspre locul de apus al Soarelui, unde ar trebui să se vadă planeta, ca o stea strălucitoare pe fundalul luminos al cerului.

Jupiter este deja pe cer când se face noapte, înspre vest, și apune pe la ora 22:00, deci se poate vedea două ore.

Pentru a-l găsi priviți înspre vest, sus pe cer, unde se vede o stea foarte strălucitoare, care nu pâlpâie. Este Jupiter.

În dreapta lui se văd două stele din constelația Aries, iar în stânga-sus, mai departe, se văd Pleiadele din Taurus. Între Pleiade și Jupiter se află planeta Uranus, care nu se vede cu ochiul liber. Dacă ați urmărit hărțile noastre puteți vedea că Jupiter s-a apropiat aparent de Uranus.

Jupiter se mai vede seara încă două sătămâni așa că puteți veni la Observator să îl vedeți prin instrumentele noastre. Atenție însă că de la ora 21 este destul de jos față de orizont, deci veniți mai devreme.

Marte se află jos față de orizont înainte de răsăritul Soarelui și se vede greu cu ochiul liber pentru că nu este foarte strălucitoare.

Venus și Saturn nu se pot vedea pentru că se află aparent foarte aproape de Soare.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna martie.

Pe 17 martie Neptun se află în dreptul Soarelui, la conjuncție. Se află și la cea mai mare depărtare de Terra, la distanța de 4,6 miliarde km.

Pe 17 martie Mercur se află la cea mai mică depărtare de Soare, la periheliu. Este la distanța de 46 milioane km față de astrul zilei.

Pe 19 martie Venus se află la cea mai mare depărtare de Soare, la afeliu. Este la distanța de 108,9 milioane km de Soare.

Pe 24 martie Mercur se află la depărtarea unghiulară maximă de Soare. Se vede pe cer seara, foarte aproape de orizont.

Cerul lunii martie

Gemini este constelația lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele două stele strălucitoare, Castor și Polux pot fi identificate ușor, ca două stele asemănătoare ca strălucire, una sub alta, înspre sud aproape deasupra capului. Orion și Sirius se află înspre sud vest.

Orientați harta cu orizontul vestic în jos și priviți înspre vest pe cer. Cele mai strălucitoare stele pe care le vedeți sunt Capella (cea mai de sus) și Aldebaran. Fac parte din mulțimea de stele strălucitoare aflate pe cer în serile lunii martie.

Gemini se află în vârful unui arc format din constelații ușor de identificat: Canis Minor, Orion, Auriga, Taurus și Perseus. Nu uitați de triunghiul de iarnă, format din stelele Sirius, Procyon și Betegeuse.

Un mare hexagon, format din stele strălucitoare, poate fi observat seara pe cer: porniți de la Sirius, urcați spre Polux, Castor, sus spre Capella, jos la Aldebaran, spre Rigel și înapoi la Sirius.

Spre est se văd deja constelațiile de primăvară. Leo cu steaua sa cea mai strălucitoare, Regulus, și o parte din Virgo înspre est.

Pentru a vedea o altă stea strălucitoare, prelungiți oiștea Carului Mare, înspre nord-est. Veți da de Arcturus din Bootes.

La ora pentru care este realizată harta, pe cer se află doar o planetă vizibilă cu ochiul liber, Jupiter în constelația Aries.

Fenomenele lunii martie