12/06/2024

Săptămâna astronomică 19 – 25 iunie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 21:02 un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 23:26 și durează 8 ore și 27 minute (la București).

Pe cer, seara, se văd două planete, Venus și Marte. Dimineața se văd Saturn și Jupiter.

Soarele se află în constelația Gemini.

Între 20-25 iunie vom avea cele mai scurte nopți, cu durata, la București, sub 8 ore și 28 de minute.

Pe 21 iunie se produce solstițiul de vară, Mai multe despre acest subiect.

Luna

Luna își face apariția pe cerul de seară începând cu 20 iunie.

Între 20 și 22 iunie va trece pe lângă planetele Venus și Marte. În fiecare zi Luna se vede înspre vest, din ce în ce mai sus pe cer, cu faza în creștere.

Pe 26 iunie se produce faza de Primul Pătrar, la ora 10:49.

Planete pe cer

Venus și Marte se văd seara, în aceeași direcție pe cer, iar Saturn și Jupiter înainte de răsăritul Soarelui.

Seara, pe la ora 22, dar nu mai târziu de 23:40, se văd Venus și Marte.

Venus este mai strălucitoare și poate fi identificată din prima dacă priviți spre apus, la ora 22. Se vede ca o stea foarte strălucitoare, care nu pâlpâie. Planeta începe să apună din ce în ce mai devreme, dar rămâne pe cer în intervalul menționat mai sus.

Dacă o priviți zilnic la aceeași oră veți vedea cum în fiecare zi este mai jos pe cer. Începe să se apropie aparent de Soare și în realitate de noi.

În stânga sus față de Venus este și Marte, o planetă mult mai puțin strălucitoare. Se văd amândouă în aceeași regiune de cer, în Cancer, Marte fiind mai strălucitor decât orice stea din constelație.

În serile de 20, 21 și 22 iunie Luna va trece prin preajma celor două planete. Pe 21 va fi în preajma lui Venus, iar pe 22 chiar deasupra planetei Marte.

Folosiți harta de mai jos pentru identificarea planetelor.

Saturn răsare pe la ora 00:30 dimineața și se vede până răsare Soarele. În fiecare zi răsare cu 4 minute mai devreme și începând cu luna august va putea fi văzut și de pe terasa noastră.

Jupiter răsare după Saturn, pe la ora 2:30, și se vede ca o stea foarte strălucitoare înspre est. În stânga planetei se poate vedea roiul stelar Pleiadele, iar deasupra, stelele din constelația Aries.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna iunie.

Pe 27 iunie Mercur se află la cea mai mică depărtare de Soare (periheliu), la distanța de 46 milioane km.

Cerul lunii iunie

Carul Mare a trecut de cea mai înaltă poziție pe cer (zenit), dar continuă să rămâne sus pe cer. Stelele din constelație pot fi folosite pentru a găsi alte obiecte. Ultimele două din car ne arată unde se află steaua Polară, iar cele care formează oiștea ne arată unde sunt stelele Arcturus și Spica.

Constelațiile de primăvară încep să apună devreme. Leo se apropie din ce în ce mai mult de orizontul vestic, iar Corvus și Crater de cel sud-vestic. Doar coada Hidrei rămâne pe cer, șerpuind printre stele.

Dar înspre est răsar noi stele și constelații. Înspre sud-est se află Scorpius, urmat de Sagittarius (Săgetătorul). Înspre est și nord-est se află două „păsări”, Aquila (Vulturul) și Cygnus (Lebăda).

Virgo a trecut de meridian, dar își păstrează poziția deasupra orizontului ore bune după ce se întunecă. La est de aceasta apar Serpens Caput (Șarpele) și Ophiucus (Ofiuc). Deasupra lor se află eroul Hercule, constelație care la o primă vedere se vede ca un mic patrulater.

În nord avem pe Ursa Major și Ursa Minor, iar printre ele Dragonul.

Încercați în serile cu cer curat, să identificați toate stelele dragonului. Veți călători pe un drum întortocheat, printre patru constelații. Capul dragonului se află sub piciorul pe care îngenunchează Hercule.
„W-ul” arhicunoscut al Cassiopeei se ridică pe cer după miezul nopții, semn al toamnei astrale.

La ora hărții pe cer se văd două planete: Venus, foarte strălucitoare, în Cancer și Marte, nu foarte departe.

Fenomenele lunii iunie