13/06/2024

Săptămâna astronomică: 18 – 24 septembrie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 19:15, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică crește ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 20:53 și durează 11 ore și 43 minute (la București).

În data de 23 septembrie are loc echinocțiul de toamnă. Mai multe detalii aici.

După ora 18:30 se vede Saturn, după ora 21:15, Jupiter, iar de la 4 dimineața se vede Venus.

Soarele se află în constelația Virgo.

Luna

Luna se vede seara pe cer.

Pe 22 septembrie se produce faza de Primul Pătrar, la ora 22:31.

Planete pe cer

După ora 18:30 se vede Saturn, după ora 21:15, Jupiter, iar de la 4 dimineața se vede Venus.

Saturn se vede bine în această săptămână. Răsare pe la ora 18:30 și se află cel mai sus pe cer la miezul nopții. Planeta se poate vedea și de pe terasa observatorului.

Se vede ca o stea relativ strălucitoare, cea mai strălucitoare din zona în care se află. Planeta are o culoare alb-gălbuie și nu pâlpâie.

Sub Saturn se vede steaua Fomalhaut din constelația Piscis Austrinus, o stea care are o planetă.

Jupiter răsare pe la ora 21:15 și se ridică pe cer pe parcursul nopții. În primele ore ale nopții se vede înspre est, ca o stea foarte strălucitoare.

În stânga planetei se vede roiul stelar Pleiade din constelația Taurus. Între Jupiter și Pleiade se află planeta Uranus, care nu se vede cu ochiul liber.

Jupiter încă nu se poate vedea de pe terasa observatorului.

Venus apare din razele Soarelui și răsare în jurul orei 4 dimineața.

Priviți înspre est pe la ora 5 și o veți vedea pe Venus ca pe o stea foarte strălucitoare, situată jos față de orizont.

Planeta se apropie aparent de steaua Regulus din constelația Leo.

Planetele Uranus și Neptun sunt și ele pe cer în nopțile de august, dar nu se văd cu ochiul liber. Le găsiți însă marcate pe hărțile de mai sus.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna septembrie.

Pe 17 septembrie Planeta Venus se atinge strălucirea maximă. Se vede înainte de răsăritul Soarelui, înspre est.

Pe 19 septembrie Neptun se află la opoziție cu Soarele. Se află și la cea mai mică depărtare de Pământ, la distanța de 4,3 miliarde km.

Pe 22 septembrie Mercur se află la depărtarea unghiulară maximă vestică de Soare. Se vede pe cer dimineața, înainte de răsăritul Soarelui, înspre est.

Pe 23 septembrie Mercur se află la depărtarea minimă de Soare (la periheliu), la distanța de 46 milioane km.

Cerul lunii septembrie

În această perioadă se pot observa câteva stele strălucitoare, aflate la orizont în jurul orei 22. Pentru a le putea găsi trebuie să aveți orizontul liber, ceea ce puteți găsi într-un parc sau pe câmp.

Priviți înspre sud-vest unde, chiar deasupra liniei orizontului se află o stea mai strălucitoare, de culoare galben-portocaliu. Este Antares, o stea gigantă roșie, aflată pe moarte, situată la 604 ani lumină depărtare. Diametrul său este imens, de 800 de ori mai mare decât al Soarelui. Pentru că este imensă, Antares este mai rece decât Soarele având „numai” 3500 grade la suprafață.

Următoarea stea se află înspre vest. Este tot aproape de orizont și se numește Arcturus din constelația Bootes (Boarul). Arcturus se află mult mai aproape decât Antares, la numai 37 de ani lumină depărtare. Este a patra stea ca strălucire de pe cer și este de 25 de ori mai mare decât Soarele.

Mergând înspre nord, dăm de Capella, o altă stea strălucitoare. Lumina emisă de Capella face 42 de ani până ajunge la Terra. Când o priviți imaginați-vă că acolo se află de fapt două stele foarte apropiate una de alta, care se rotesc în jurul centrului comun de masă. Fiecare dintre aceste două stele sunt duble la rândul lor, așa că steaua este de fapt cvadruplă.

Ultima stea strălucitoare aflată la orizont este Fomalhaut din constelația Piscis Austrinus, care se află înspre sud. Fomalhaut se află la 25 de ani lumină depărtare, lumina care vă intră anul acesta în ochi fiind emisă de stea când pe Terra era anul 1998. Este o stea de două ori mai mare decât Soarele care are în jurul ei un disc de praf și o planetă.

Pe cer se află două planete strălucitoare: Jupiter, în Aries, și Saturn, în Aquarius.

Fenomenele lunii septembrie