13/06/2024

Săptămâna astronomică: 18 – 24 decembrie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 16:37, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică crește ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 18:23 și durează 15 ore și 10 minute (la București).

Saturn și Jupiter se văd seara, iar de la 4 dimineața se vede Venus.

Văzut de pe Pământ, Soarele se află în constelația Sagittarius.

Luna

Luna se vede seara, iar pe 19 decembrie se produce faza de Primul Pătrar, la ora 20:39.

Când este în această fază, Luna se află cel mai sus pe cer, înspre sud, la ora la care apune Soarele, și apune la miezul nopții.

În serile de 21, 22 și 24 decembrie Luna trece pe lângă Jupiter (vezi mai jos).

Planete pe cer

Saturn și Jupiter se văd seara, iar de la 4:30 dimineața se vede Venus.

Saturn se vede doar câteva ore după lăsarea întunericului. Imediat cum se face noapte planeta se vede înspre sud, nu foarte sus pe cer, ca o stea singuratică, care nu pâlpâie.

În fiecare zi Soarele este mai aproape unghiular de Saturn și planeta se vede din ce în ce mai puțin timp.

În această perioadă Saturn se află la 1,5 miliarde de km, distanța obișnuită.

Planeta se mai vede încă o lună de pe terasa observatorului, așa că vă invităm să veniți să o vedeți. Dacă nu veniți în perioada următoare va trebui să așteptați să o vedeți în septembrie 2024.

Jupiter se vede mult mai bine, pentru că este mai aproape de noi decât Saturn, de două ori mai aproape. În puteți vedea ca pe o stea foarte strălucitoare, imediat cum se face noapte, sus pe cer, înspre sud-est.

Ajunge cel mai sus pe cer la ora 20:30. Jupiter apune la ora 3:30 dimineața.

În seara de 22 decembrie Luna se va afla în preajma planetei.

Venus răsare cu trei ore înaintea Soarelui și se vede înspre sud-est, începând cu ora 4:30. Planeta este și mai strălucitoare decât Jupiter, dar se vede destul de jos față de orizont.

Ca să o vedeți, priviți pe la 5-5:30 dimineața înspre direcția în care răsare Soarele.

Momentan se află la depărtare de 165 milioane km, fiind cea mai apropiată planetă de noi în această perioadă.

Planetele Uranus și Neptun sunt și ele pe cer în nopțile de decembrie, dar nu se văd cu ochiul liber. Le găsiți însă marcate pe hărțile de mai sus.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna decembrie.

Pe 20 decembrie Mercur se află la ce mai mică depărtare de Soare, la distanța de 46 de milioane km.

Pe 22 decembrie Mercur se află între Soare și Pământ. Este și la cea mai mică depărtare de noi, la 101 milioane km.

Cerul lunii decembrie

Cerul în serile de decembrie conține constelații care fac parte din mitul lui Perseu și se întind de la orizontul vestic până deasupra capului.

 Eroul, Perseus, se află sus pe cer, înspre est, aproape de zenit (deasupra capului). El se întinde spre Andromeda, pe care o salvează. Nu departe de ei se află constelația sub forma literei „W”, Cassiopeia, mama Andromedei.

Cea mai strălucitoare stea din Perseus se numește Mirfak (alpha Persei) și se poate identifica ușor ca steaua strălucitoare de sub W-ul format de stelele din Cassiopeia. A doua stea ca strălucire din Perseus se numește Algol (Ochiul diavolului), o stea a cărei strălucire variază în timp, din cauza acoperirii reciproce a două stele. Locul unde se află Algol reprezintă poziția capului Meduzei, monstrul decapitat de Perseus și folosit la distrugerea monstrului marin care o amenința pe Andromeda.

Monstrul este Cetus al cărui cap se afla chiar înspre sud. Două dintre stelele constelației sunt mai luminoase, aflându-se la sud vest de Pleiade și înspre orizontul de sud-vest. Steaua aflată la sud-vest de Pleiade este Menkar. Reprezintă nara balenei iar numele său înseamnă chiar asta: nara.

Între Cassiopeia și steaua Mirfak se află roiul dublu din Perseu, o aglomerare de stele aflată la 7000 de ani lumină depărtare de Soare. Cu ochiul liber se distinge o pată difuza în acest loc, dar prin instrumentele astronomice zeci și sute de stele devin vizibile.

 Un alt personaj din poveste este Pegasus, calul înaripat. Se află înspre vest și poate fi identificat ca un mare pătrat. 

Seara se văd Saturn, în Aquarius, și Jupiter, în Aries.

Fenomenele lunii decembrie