La București, Soarele apune pe la ora 20:52 un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.
Noaptea astronomică crește ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 23:03 și durează 8 ore și 46 minute (la București).
Pe cer, seara, se văd trei planete, Mercur, Venus și Marte. Dimineața se văd Saturn și Jupiter.
La începutul săptămânii Soarele se află în constelația Gemini, iar la sfârșit, în Cancer.
Luna
Pe 17 iulie, la ora 21:31, se produce faza de Lună Nouă.
Luna apare pe cer seara, începând cu 19 iulie.
În serile de 19, 20 și 21 iulie Luna trece prin preajma planetelor Mercur, Venus și Marte.
Planete pe cer
Venus și Marte se văd seara, în aceeași direcție pe cer, iar Saturn și Jupiter înainte de răsăritul Soarelui. Mercur își face apariția seara și se vede pe cer cam pe unde este și Venus.
Venus își continuă drumul ei aparent înspre Soare și se vede din ce în ce mai greu. Cu zi ce trece este mai apropiată de orizont și de Soare, apunând din ce în ce mai devreme.
În aceeași regiune de cer apare și Mercur, o planetă care iese din razele Soarelui și se vede înspre orizontul de apus, în jurul orei 21:30.
Marte se află și el în zonă, în stânga sus față de Venus, dar se vede doar după cerul se mai întunecă.
Venus și Mercur se pot vedea doar până în ora 22, iar Marte până la 22:50.
În serile de 20 și 21 Luna trece prin zonă.
Saturn se vede aproape toată noaptea. Răsare pe la ora 22:45 și se ridică ușor pe cer pe parcursul nopții. Îl găsiți cel mai sus pe cer, înspre sud (la meridian), pe la ora 4 dimineața.
Planeta se vede din ce în ce mai devreme și mai bine. O puteți vedea pe la 1 dimineața, nu foarte sus pe cer, înspre sud est. Seamănă cu o sta gălbuie, care nu pâlpâie.
Jupiter se vede ca o stea foarte strălucitoare, înspre est, începând cu ora 1 dimineața.
Este imposibil de ratat: priviți înspre est, după ora 1:30 și căutați o stea foarte strălucitoare.
În stânga planetei se vede roiul de stele Pleiade din constelația Taurus.
Iată cum sunt poziționate planetele în luna iulie.
Pe 21 iulie planeta pitică Pluto se află la opoziție, adică în cea mai favorabilă poziție pentru a fi observată de pe Pământ.
Cerul lunii iulie
Iulie este luna când seara, înspre orizontul sudic se observă steaua Antares din constelația Scorpius.
Culoarea roșie a stelei i-a inspirat pe astronomii antici să ii dea numele de „rivalul lui Ares (Marte)” adică Antares. Steaua nu se ridică mult deasupra orizontului, dar se vede ușor. Scorpius are forma literei „S”, se continuă înspre est cu Sagittarius și înspre vest cu Libra.
Înspre sud-vest se află steaua Spica din Virgo. Deasupra lui Spica se afla Arcturus din Bootes iar la vest de aceasta găsim o constelație compusă din stele slabe ca strălucire, Coma Berenices. Acolo se află mii de galaxii situate la 60 de milioane de ani lumină depărtare de Soare. Tot în Coma Berenices întâlnim un roi stelar observabil prin binocluri. Conține aproximativ 20 de stele și se află la sud de steaua gamma din constelație. Și mai înspre vest întâlnim constelația Leo, a cărei „coadă” rămâne deasupra orizontului până la miezul nopții.
Înspre nord-vest se află Ursa Major, cunoscută la noi după numele de „Carul Mare”. Carul este compus din șapte stele, aflate toate sus pe cer, în spațiul dintre orizont și zenit. Înspre nord găsim „Ursa Mică” și steaua Polară care indică nordul ceresc. Între cele două constelații se află coada „Dragonului” (constelația Draco). Aceasta șerpuiește printre stele, ajungând undeva deasupra stelei Vega din constelația Lyra.
Vega se apropie din ce în ce mai mult de zenit. Este însoțită de stelele Deneb (la nord-est, stânga-jos) și de Altair (la sud-est, dreapta-jos). Împreună formează „triunghiul de vară”. Dinspre est răsare Pegasus și, la scurt timp după miezul nopții, Pisces.
Seara se văd două planete: Venus și Marte, în Leo.