13/06/2024

Săptămâna astronomică 12 – 18 iunie 2023

La București, Soarele apune pe la ora 21:00 un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 23:22 și durează 8 ore și 29 minute (la București).

Pe cer, seara, se văd două planete, Venus și Marte. Dimineața se văd Saturn și Jupiter.

Soarele se află în constelația Taurus.

Luna

Luna se vede în a doua jumătate a nopții, înainte de răsăritul Soarelui, până pe 18 iunie când se produce faza de Lună Plină

Pe 18 iunie se produce faza de Lună Plină, la ora 07:37. Luna nu se poate vedea pe 17 și 18 iunie.

Apare pe cerul de seară începând cu 19 iunie 2023.

Planete pe cer

Venus și Marte se văd seara, iar Saturn și Jupiter înainte de răsăritul Soarelui.

Pentru a le vedea pe Venus și Marte trebuie să priviți pe la ora 22 înspre vest. La început veți vedea un astru foarte strălucitor, care este planeta Venus.

Marte se află în stânga lui Venus, nu foarte aproape și mult mai puțin strălucitor.

De pe terasa observatorului Venus se vede foarte bine, în fiecare seară senină.

În dreapta lui Venus se văd stelele Castor și Pollux din Gemini, iar în stânga steaua Regulus din Leo,

Cele două planete rămân în aceeași regiune de cer și în următoarea săptămână. În prezent pot fi văzute până în ora 23:30, când apun.

Saturn răsare pe la ora 1 dimineața și se vede până răsare Soarele. În fiecare zi răsare cu 4 minute mai devreme și începând cu luna august va putea fi văzut și de pe terasa noastră.

În diminețile de 14 și 15 iunie Luna se va afla în preajma planetei Jupiter.

Priviți înspre răsărit pe la 4 dimineața și le veți vedea foarte ușor. Luna va fi o seceră foarte subțire, iar Jupiter se va vedea ca o stea strălucitoare.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna iunie.

Pe 27 iunie Mercur se află la cea mai mică depărtare de Soare (periheliu), la distanța de 46 milioane km.

Cerul lunii iunie

Carul Mare a trecut de cea mai înaltă poziție pe cer (zenit), dar continuă să rămâne sus pe cer. Stelele din constelație pot fi folosite pentru a găsi alte obiecte. Ultimele două din car ne arată unde se află steaua Polară, iar cele care formează oiștea ne arată unde sunt stelele Arcturus și Spica.

Constelațiile de primăvară încep să apună devreme. Leo se apropie din ce în ce mai mult de orizontul vestic, iar Corvus și Crater de cel sud-vestic. Doar coada Hidrei rămâne pe cer, șerpuind printre stele.

Dar înspre est răsar noi stele și constelații. Înspre sud-est se află Scorpius, urmat de Sagittarius (Săgetătorul). Înspre est și nord-est se află două „păsări”, Aquila (Vulturul) și Cygnus (Lebăda).

Virgo a trecut de meridian, dar își păstrează poziția deasupra orizontului ore bune după ce se întunecă. La est de aceasta apar Serpens Caput (Șarpele) și Ophiucus (Ofiuc). Deasupra lor se află eroul Hercule, constelație care la o primă vedere se vede ca un mic patrulater.

În nord avem pe Ursa Major și Ursa Minor, iar printre ele Dragonul.

Încercați în serile cu cer curat, să identificați toate stelele dragonului. Veți călători pe un drum întortocheat, printre patru constelații. Capul dragonului se află sub piciorul pe care îngenunchează Hercule.
„W-ul” arhicunoscut al Cassiopeei se ridică pe cer după miezul nopții, semn al toamnei astrale.

La ora hărții pe cer se văd două planete: Venus, foarte strălucitoare, în Cancer și Marte, nu foarte departe.

Fenomenele lunii iunie