19/04/2024

Săptămâna astronomică: 11 – 17 martie 2024

La București, Soarele apune pe la ora 18:19, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade durată, iar în această săptămână începe de la ora 19:55 și durează 12 ore și 10 minute (la București).

Jupiter se vede până la ora 22:30. Venus și Marte se văd cu greu cu o oră înainte de răsăritul Soarelui, înspre sud-sud-est. Mercur începe să se vadă înspre vest, la 30 de minute după ce apune Soarele.

Văzut de pe Pământ, Soarele se află în constelația Aquarius.

Luna

Luna începe să se vadă seara începând cu 11 martie.

În serile de 13 și 14 martie va trece prin preajma lui Jupiter, iar în serile de 14 și 15 martie se va afla în preajma roiului stelar Pleiade.

Cel mai bine puteți vedea luna în jurul orei 20.

În ziua 17 martie, la ora 6:10, se produce faza de Primul Pătrar.

Atunci când se află în această fază, Luna răsare la mijlocul zilei și este cel mai sus pe cer, înspre sud, în momentul apusului de Soare.

Planete pe cer

Jupiter se vede până la ora 22:30. Venus și Marte se văd cu greu cu o oră înainte de răsăritul Soarelui, înspre sud-sud-est. Mercur începe să se vadă înspre vest, la 30 de minute după ce apune Soarele.

În următoarele trei săptămâni pe cerul de seară va apărea planeta Mercur. Aceasta nu se vede ușor, ci doar când se află mai departe de Soare, la elongație maximă, cum spun astronomii.

Planeta va putea fi văzută în fiecare seară, foarte jos față de orizont, în jurul orei 19:15, dar nu mai târziu de ora 20. Cine are orizontul liber poate încerca să să privească înspre locul de apus al Soarelui, unde ar trebui să se vadă planeta, ca o stea strălucitoare pe fundalul luminos al cerului.

Jupiter este deja sus pe cer când se face noapte și apune pe la ora 22:30, deci se poate vedea câteva ore.

Pentru a-l găsi priviți înspre vest, sus pe cer, unde se vede o stea foarte strălucitoare, care nu pâlpâie. Este Jupiter. În serile de 13 și 14 martie căutați Luna. Steaua strălucitoare de lângă ea este Jupiter!

În dreapta lui se văd două stele din constelația Aries, iar în stânga-sus, mai departe, se văd Pleiadele din Taurus. Între Pleiade și Jupiter se află planeta Uranus, care nu se vede cu ochiul liber.

Jupiter se mai vede seara încă o lună așa că puteți veni la Observator să îl vedeți prin instrumentele noastre.

Venus începe să se vadă din ce în ce mai greu. Răsare pe la ora 5:50, când cerul începe să fie iluminat de răsăritul Soarelui. Se vede ca o stea foarte strălucitoare înspre sud-est.

Marte se află în dreapta lui Venus, pe cer, dar se vede greu cu ochiul liber pentru că nu este foate strălucitoare.

Planeta Uranus este și ea pe cer în nopțile de martie, dar nu se vede cu ochiul liber. O găsiți însă marcată pe hărțile de mai sus.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna martie.

Pe 17 martie Neptun se află în dreptul Soarelui, la conjuncție. Se află și la cea mai mare depărtare de Terra, la distanța de 4,6 miliarde km.

Pe 17 martie Mercur se află la cea mai mică depărtare de Soare, la periheliu. Este la distanța de 46 milioane km față de astrul zilei.

Pe 19 martie Venus se află la cea mai mare depărtare de Soare, la afeliu. Este la distanța de 108,9 milioane km de Soare.

Pe 24 martie Mercur se află la depărtarea unghiulară maximă de Soare. Se vede pe cer seara, foarte aproape de orizont.

Cerul lunii martie

Gemini este constelația lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele două stele strălucitoare, Castor și Polux pot fi identificate ușor, ca două stele asemănătoare ca strălucire, una sub alta, înspre sud aproape deasupra capului. Orion și Sirius se află înspre sud vest.

Orientați harta cu orizontul vestic în jos și priviți înspre vest pe cer. Cele mai strălucitoare stele pe care le vedeți sunt Capella (cea mai de sus) și Aldebaran. Fac parte din mulțimea de stele strălucitoare aflate pe cer în serile lunii martie.

Gemini se află în vârful unui arc format din constelații ușor de identificat: Canis Minor, Orion, Auriga, Taurus și Perseus. Nu uitați de triunghiul de iarnă, format din stelele Sirius, Procyon și Betegeuse.

Un mare hexagon, format din stele strălucitoare, poate fi observat seara pe cer: porniți de la Sirius, urcați spre Polux, Castor, sus spre Capella, jos la Aldebaran, spre Rigel și înapoi la Sirius.

Spre est se văd deja constelațiile de primăvară. Leo cu steaua sa cea mai strălucitoare, Regulus, și o parte din Virgo înspre est.

Pentru a vedea o altă stea strălucitoare, prelungiți oiștea Carului Mare, înspre nord-est. Veți da de Arcturus din Bootes.

La ora pentru care este realizată harta, pe cer se află doar o planetă vizibilă cu ochiul liber, Jupiter în constelația Aries.

Fenomenele lunii martie