19/04/2024

Săptămâna astronomică: 1 – 7 aprilie 2024

La București, Soarele apune pe la ora 19:45, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade durată, iar în această săptămână începe de la ora 21:25 și durează 11 ore și 05 minute (la București).

Jupiter se vede până la ora 22:37. Mercur se vede foarte greu înspre vest, la 30 de minute după ce apune Soarele. Cu o oră înainte de răsăritul Soarelui se văd Marte și Saturn, foarte aproape de orizontul estic.

Ca eveniment deosebit în această perioadă este apariția cometei periodice 12P/Pons-Brooks. Aceasta se vede spre cerul de apus, însă nu este atât de strălucitoare încât să iasă în evidență cel mai ușor.

Cel mai bine este să o căutați folosind harta de mai jos.

Văzut de pe Pământ, Soarele se află în constelația Pisces.

Luna

Luna se vede în a doua jumătate a nopții.

Pe 1 aprilie răsare la ora 2:30 dimineața și cu aproximativ 40 de minute mai târziu în fiecare noapte.

Pe 2 aprilie se produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 6:14.

Pe 6 aprilie, în jurul orei 6:30, timp de o oră, secera foarte subțire a Lunii se va afla în preajma planetelor Marte și Saturn.

Planete pe cer

Jupiter se vede până la ora 22:37. Mercur se vede foarte greu înspre vest, la 30 de minute după ce apune Soarele. Cu o oră înainte de răsăritul Soarelui se văd Marte și Saturn, foarte aproape de orizontul estic.

Mercur se mai poate vedea în această săptămână, dar foarte greu și doar dacă aveți un orizont de apus liber.

Cel mai bine este să priviți înspre vest pe la ora 20:30, dar nu mai târziu de ora 21. Veți vedea cerul iluminat de Soarele care a apus și poate o stea situată deasupra orizontului, dar nu foarte sus.

Jupiter încă se mai vede seara, dar nu foarte mult timp. La ora 21 se află înspre vest, nu foate sus pe cer, dar spre deosebire de Mercur se vede pe un cer întunecat.

Se află în aceeași constelație ca și până acum, Aries, iar în dreapta lui se văd două stele din această constelație. Cea mai strălucitoare se numește Hamal.

Deasupra lui Jupiter se vede roiul stelar Pleiade, dar și mai aproape se află planeta Uranus, care nu se vede cu ochiul liber.

Jupiter se mai vede seara încă două săptămâni așa că puteți veni la Observator să îl vedeți prin instrumentele noastre. Atenție însă că de la ora 21 este destul de jos față de orizont, deci veniți mai devreme.

Marte se află jos față de orizont înainte de răsăritul Soarelui și se vede greu cu ochiul liber pentru că nu este foarte strălucitoare.

Din razele Soarelui a apărut și Saturn, care se vede pe cer în aceeași parte de cer ca și Marte, pe la ora 6:30 dimineața.

Luna se va afla sub cele două planete în dimneața de 6 aprilie.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna aprilie.

Pe 11 aprilie Mercur se află pe cer în dreptul Soarelui și nu se poate vedea. Se află și la cea mai mică depărtare de Pământ, la distanța de 87 milioane km.

Pe 30 aprilie Mercur se află la cea mai mare depărtare de Soare, la distanța de 69,7 milioane km.

Cerul lunii aprilie

Ursa Mare „tronează” pe cerul de seară. Poate fi văzută înspre nord-est, imediat după ce se înserează. Carul Mare, o parte din constelația Ursa Mare, este mai bine cunoscut de către amatorii de astronomie.

Este compus din șapte stele, patru sub forma de patrulater (carul) și trei ca o linie puțin curbată (oiștea).

Prelungiți oiștea carului înspre est și veți da de o stea strălucitoare. Se numește Arcturus (păzitorul ursului) și face parte din constelația Bootes (Bouarul). De la Arcturus, continuând linia pornită de la oiștea Carului Mare, mergeți înspre orizontul de sud-est unde se află o altă stea strălucitoare, Spica din Virgo.

Carul Mare poate fi folosit pentru a găsi steaua Polară. Identificați patrulaterul din Carul Marte și de la ultimele doua stele din el, porniți cu o linie imaginară de la steaua mai slabă către cea mai strălucitoare. Continuați până ce linia se intersectează cu o altă stea strălucitoare. Aceasta este Polaris, steaua nordului. Înălțimea stelei deasupra orizontului (în grade) ne dă latitudinea locului (pentru România aproximativ 45°).

Polaris face parte din Ursa Minor (Ursa Mică) o constelație mai greu de identificat din cauza stelelor mai puțin strălucitoare pe care le conține.

Când priviți spre Carul Mare vedeți șapte stele. Cinci dintre ele au origine comună, formându-se în același loc în spațiu, acum 500 de milioane de ani. Se deplasează împreună prin spațiu și se află la 80 de ani lumină depărtare de noi. O stea ceva mai cunoscută este Mizar, care are o alta foarte aproape (numită Alcor). Cele două stele pot fi văzute separat cu ochiul liber, dar prin instrumentele astronomice se poate vedea că Mizar este dublă la rândul ei.

La ora pentru care este desenată hartă se vede cu greu, foarte aproape de orizontul vestic, Jupiter.

Fenomenele lunii aprilie