Calculează perigeele și apogeele lunare

 

Anul:

 

Perigee și apogee

 

Faza de Lună Nouă și Lună Plină

Toate datele sunt calculate în Timp Universal (GMT) și pentru a le transforma în Timp Legal Român trebuie să adăugați două sau trei ore dacă suntem pe ora de vară.

Distanța este dinstanța în kilometri dintre centrele celor doi aștri. Puteți găsi diferențe de câțiva km între calculele noastre și ale altora pentru că uneori se folosesc teorii diferite ale orbitei lunare. Eroarea în cazul calculelor de aici este de maxim 12 km la perigeu și de maxim 6 km la apogeu, între anii 1977-2022.

Dacă valoarea din tabel are două semne plus (++) înseamă că avem cel mai mic perigeu apropiat de faza de Lună Plină. Semnele - (--) ne arată cel mai îndepărtat apogeu apropiat de faza de Lună Nouă. „F” înseamnă Lună Plină iar „N” Lună Nouă, iar semnele + și - înseamnă că apogeul sau perigeul se produce înainte (-) sau după (+) faza respectivă, cu intervalul respectiv.

Exemplu: calculați pentru anul 2011.

În prima coloană apare Jan 22 0:11 362792 km F+2d 2h. Asta înseamnă că pe 22 ianuarie, ora 02:11 TLR, Luna se va afla la 362.792 km de Terra, la două zile și două ore după ce se produce faza de Lună Plină.

Calculele de mai sus sunt proprietate a lui John Walker de la http://www.fourmilab.ch/.

Alte date (gata calculate) despre Lună