13/10/2024

Fenomene astronomice

În aceasta pagina găsiți imagini și filme cu eclipsele de Soare și de Lună înregistrate la observator, dar și cu alte fenomene astronomice observate de-a lungul timpului.

Eclipsa parțială de Soare din 21 iunie 2020

Eclipsa a fost filmata prin luneta solara. În primele minute ale fenomenului norii au împiedicat achiziția de imagini, după cum se vede în filmul de mai jos, care începe când Luna se afla deja pe discul Soarelui.

Eclipsa de Luna prin penumbra din data de 10 ianuarie 2020

Eclipsa a fost filmata de pe terasa observatorului de către Mihai Dascalu. În filmul următor s-a comprimat fenomenul în doar 13 secunde. În film veți vedea cum din partea din stânga jos a Lunii apare penumbra Pământului, o zona mai întunecata.

Eclipsa totală de Lună de pe 21 februarie 2008

O frumoasă eclipsă totală de Lună fotografiată de Cristina Țintă. Pe fundal se vede cupola deschisă a Observatorului Astronomic. În cupolă se află luneta amiralului Urseanu.

Eclipsa totală de Soare din 11 august 1999

Maximul eclipsei s-a produs în România, unde totalitatea a durat 2 minute și 23 de secunde. Filmul constă într-o filmare de câmp larg a d-lui Gheorghe Cohal și o filmare TVR în timpul totalității prin luneta ecuatorială a amiralului Urseanu.

Eclipsa parțială de Soare din 3 octombrie 2005

Soarele a fost acoperit în proporție de 48,5% de către Lună. Mai jos găsiți o animație realizată din imaginile luate de pe terasa Observatorului, precum și un colaj.

Eclipsa totală de Lună de pe 28 octombrie 1985

Colajul de mai jos este realizat din fotografii aflate în biblioteca observatorului, realizate de Matei Alexescu de la Bacău.

Eclipsa parțială de Soare din 20 mai 1966

Iata eclipsa parțială din 20 mai 1966, care a început la ora 10:20 și s-a terminat pe la ora 13. Acoperirea maxima a fost 87% pentru București.

De la Observatorul nostru a fost fotografiata pe tot parcursul desfășurării ei. Detaliile tehnice sunt trecute pe colajul de mai jos.

Eclipsa totală de Lună de pe 26 august 1961

Fotografia de mai jos este realizată de Vasile Marciuc de pe terasa Observatorului Astronomic. Imaginile au fost făcute în a doua jumătate a nopții, Luna aflându-se înspre apus.